La cistelleria xilena es fa un lloc a la vint-i-unena edició del Racó dels Artesans de Mas de Barberans

Tot a punt per a la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals que tindrà lloc el cap de setmana del 3 i 4 d’agost

Redacció
26 de juliol de 2024, 09:23
Actualitzat: 14:11h

Compte enrere per la vint-i-unena edició del Racó dels Artesans, la fira Monogràfica de Mas de Barberans que tindrà lloc el cap de setmana 3 i 4 d'agost i que converteix aquest municipi situat a la falda dels Ports en un veritable punt neuràlgic de la creació artesana de primer nivell. La diversitat de tècniques, materials i procedències és el segell distintiu d’esta fira que és també un aparador dels processos de creació artesana i que compta amb un públic cada vegada més sensibilitzat per la qualitat del producte fet a mà i la sostenibilitat ambiental.

IMG 0157
 

Organitzada per l’Ajuntament i el Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma, el Racó dels Artesans no seria possible sense la implicació de les associacions i entitats masoveres i els veïns i veïnes del municipi que es fan seua la fira i la viuen com una segona festa major. Esta nova edició aplegarà una quarentena d'artesans i artesanes, majoritàriament de Catalunya i de l’Estat, però també comptarà amb una important presència internacional. Així, pel que fa als participants, cal destacar com a novetat important d’este 2024, la presència de cinc artesanes xilenes, dos de les quals formen part del projecte Trenzados de Cutemu que treballen amb un tipus de palla xilè per elaborar principalment barrets, accessoris i complements per a la llar. A banda de parada pròpia, estes artesanes xilenes participaran en una de les seqüències tècniques de la fira i impartiran un dels quatre tallers de fibres vegetals.

Racó dels Artesans-Mas de Barberans
 

Altres representants internacionals seran els francesos Corentine L'avaluació i Karen Gossart, comissaris de l’exposició Spirales que fins a finals d’any es pot visitar al Museu de la Pauma, que exhibiran peces contemporànies de vímet elaborades amb diverses tècniques. De França també hi haurà Marguerite Herlant (vímet tradicional) i Thomas Louineau (vímet contemporani).

No menys interessants són les propostes que ens arriben de l’Estat, com ara les artesanes gallegues Idoia Cuesta i Júlia de la Cal, que treballen en cistelleria contemporània o Sara Monge de Saragossa que fusiona ceràmica i fibres. Espartos Manolito de Vallderoures o les bosses fetes amb materials orgànics de Secret Loom de Castelló també tindran parada a la fira, sense deixar de banda els treballs de pauma de l’artesà gadità Antonio Rodríguez o l’espartera de Chelva (País Valencià), Simon Simons.

Racó dels Artesans-Mas de Barberans

Pel que fa als artesans catalans, hi trobem noms habituals com Mònica Guilera, Aleix Grifoll, Joan Clop, Mariona Velasco, Pau Trepat o Elvira Serra, i d’altres que no ho són tant com Violeta Cabrera, Ona Trepat, Sastres Paperers i el joier Joan Rovira que utilitza el bambú com a matèria prima. Des de l’àmbit de projecte social, cal esmentar també les artesanes que formen part del projecte Dones cistelleree de la Riera de Gaià. Sense obviar la presència de parades de les Terres de l’Ebre com ara les de les artesanes d’Artpauma, Marisa Huguet d’Arnes, Jordina Bravo de Xerta, RST Restauració de Tortosa o l’empresa Cotó del Delta de Sant Jaume d’Enveja.

El programa de la fira ja està enllestit i obrirà portes dissabte al matí. Dins les activitats previstes es mantenen les seqüències tècniques iniciades en la passada edició, una iniciativa apadrinada per l’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres de Catalunya amb l’objectiu de fer més visible i accessible l’ofici artesà. Són demostracions artesanes que es presenten en forma de petits espectacles visuals d’entre 35 i 45 minuts, que el públic pot gaudir assegut i que mostren el procés d’elaboració d’una peça: des de la preparació del material fins als retocs finals. N’hi haurà sis, tres dissabte i tres diumenge.

Entre la resta d’activitats de la fira cal destacar també els tallers gratuïts, quatre amb fibres vegetals (llata amb Artpauma, paper de fibres amb Sastres paperers, una badoquera de canya amb Aleix Grifoll i una agulla de pit o polsera amb les artesanes xilenes) i tres de prehistòria a càrrec de Marco A. Pla (ceràmica sense torn, pintura rupestre i talla lítica. Hi haurà visites guiades al Museu de la Pauma i a l’exposició Spirales, que s’han de reservar prèviament i dos activitats vinculades al el Cicle Ebre,Art&Patrimoni que impulsa el Museu Terres de l'Ebre: la conferència de Marco Pla, Les Ceràmiques del passat i la seva relació amb les fibres vegetal, i una demostració de plat expandit amb textures de fibres vegetals, a càrrec de Teresa-Marta Batalla. La fira compta també amb un espai específic per als menuts de la casa i com a novetat, hi haurà també diversos punts de menjar i beure, amb espais de food truck inclosos. L’horari de la fira és d’11 a 14:00 i de 17:30 a 21:00 hores. Clicant aquí podeu veure i descarregar-vos el programa

Fibrescampus 2024

Els dies previs a la fira, de dilluns 29 de juliol a dijous 1 d’agost, tindrà lloc el Fibrescampus, un espai de formació que combina el saber fer tradicional i la innovació amb artesans locals i internacionals. Aquest 2024 s’ha fet una aposta per l’artesania portuguesa. Concretament dos dels tallers els impartiran els portuguesos Domingos Vaz, que proposarà realitzar una icònica cistella amb tapa de canya; i Manuel Ferreira, que ensenyarà com fer una mancheia, un tradicional coixí per a espectacles amb bunho (Scirpus lacustris), una mena de jonc gegant que creix a les zones humides i d’aiguamolls. Es tracta d’un material quasi perfecte: neteja les aigües on creix, és lleuger i suau al tacte, a més de ser un excel·lent aïllant tèrmic. La selecció d’aquests artesans s’ha fet amb coordinació amb el dissenyador portuguès Álbio Nascimiento, impulsor de The Home Project.

Els altres cursos del Fibrescampus aniran a càrrec les artesanes gallegues Idoia Cuesta que treballa l’herba marina subaquàtica per fer bosses i Júlia de la Cal que ensenyarà els fonaments de complex teixit triaxial per fer una safata i una cistella.