Escales que pugen al cel, poesia i música s'unixen anualment al Mas de Barberans

La proposta va ser creada ara fa onze anys pel poeta local Josep Lleixà

El festival poètic en passades edicions
El festival poètic en passades edicions | Aguaita.cat
Redacció
15 d'octubre de 2024, 11:10

L’organització de les Escales que pugen al cel, la trobada de música i poesia del Mas de Barberans, han preparat una nova edició per al cap del setmana del 26 i 27 d’octubre. La jornada contempla un recital de poesia per les escales del poble, on pel recorregut s’hi poden trobar ‘els estenedors’ amb poemes penjats dels poetes i assistents i als valents que passen aquells dies pel poble i que hi vulguin participar.

Al migdia es farà un dinar de germanor i a la tarda al centre cívic, alumnes de l'escola de primària, alumnes de l'Institut de secundària i membres de la banda municipal compaginaran més poesia amb música. Per finalitzar la jornada es farà la lectura dels pomes guardonats i posterior proclamació dels autors del Concurs de Poesia. La segona jornada anirà dedicada a presentacions de llibres de poesia.

Durant tot el cap de setmana es podran visitar les paradetes amb les publicacions de diferents autors.

El festival poètic en passades edicions | Cedida
El festival poètic en passades edicions | Cedida

 

Un recital que va començar el 2014

"L'estima que tinc a la trobada és la mateixa estima que tinc al poble", declarava Josep Lleixà, poeta natal del municipi, va crear Escales que pugen al Cel fa sis anys a aguaita.cat. Un dia, fa molt temps, Lleixà anava caminant amb un amic fotògraf per les escales del poble, que "encara eren les antigues, no s'havien remodelat". Tots dos havien decidit fer un reportatge sobre aquells esglaons tan significatius i en acabar la peça ho van veure tan bonic que va sorgir la idea de realitzar la trobada poètica i musical.

"Vam pensar que les escales podien ser un amfiteatre, un seient on els oients gaudirien de la poesia", explica Lleixà. "El primer any moltíssims rapsodes van acudir al crit de solidaritat poètica. A partir de llavors, any rere any molts d'ells han repetit, altres s'han afegit, i alguns per obligacions no han pogut acompanyar-nos". Lleixà defineix l'esdeveniment com una festa de poesia, de música, i d'amistat, i agraeix l'ajut de l'Ajuntament per organitzar, col·laborar i fer-la més atractiva. 

"I amb això em pregunto i et preguntes... Per què esta afició, carinyo i estima cap a esta trobada? És la mateixa estima que tinc al poble. I la reminiscència de les seues escales a mi m'ha portat sempre molts bons records. El fet de poder retornar al poble, el fet que des que ho organitzem han passat per allí més de 100 poetes... Donar a conèixer el poble i donar a conèixer a la gent del poble la poesia... això, per mi ha sigut una gran avantatja", explicava Lleixà.