Amb el compte enrere activat per a la 17a edició de Litterarum i la 21a Fira del Llibre Ebrenc, fem un repàs dels imperdibles d’un cap de setmana ple de literatura maridada amb poesia, música i teatre. Durant tres dies, Litterarum oferirà a creadors, artistes, programadors i a la ciutadania en general, un extens programa d’alt nivell que inclourà, entre d’altres, fins a 14 propostes escèniques literàries en llengua catalana, presentacions de llibres d’autors de les Terres de l’Ebre, taules rodones, programació infantil, iniciatives escolars, i una nova edició del maridatge literari.
Estos són els vuit imperdibles per apuntar a l'agenda:
Místics, un espectacle de poesia com a acte previ
El primer imperdible el trobem emmarcat en la principal novetat d’enguany, que és la col·laboració que neix amb el programa d’humanització Cuid’ART de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. Una iniciativa que posa en relleu el paper de l’art com a teràpia per als pacients i treballadors dels hospitals, i per a la qual s’ha programat Místics, de Jordina Biosca i Ravid Goldschmit amb textos de Josep Palau i Fabra, David Jou i Jacint Sala. Este espectacle de poesia es podrà gaudir en un acte previ, el dijous 23 de maig, als jardins de l’Hospital Comarcal.
Un tastet de Mar i cel
El segon imperdible de l’edició tindrà lloc la nit del divendres 24 amb Un tastet de Mar i cel, de Teia Teatre amb textos d’Àngel Guimerà; un espectacle de teatre per a adults on es recrearà la mítica història d’amor que la intransigència torna tràgica.
L'assassinat del professor de matemàtiques
El mateix divendres a migdia, hi haurà una de les altres apostes de Litterarum, en este cas, però, per al públic juvenil, amb L’assassinat del professor de matemàtiques, de Tutatis amb textos de Jordi Sierra i Fabra.
Tutti Frutti teatral per als més petits
Passem a un dissabte 25 de pura efervescència artística en què el quart imperdible forma part de Litterarum Petits, branca de la mostra que es reforça més que mai. Adreçat als petits de la casa, iniciem la jornada amb un Tutti Frutti teatral de Bambadaboom amb textos de Jordi Folck.
Dones de paraula
El cinquè gran destacable de la programació ens porta, al migdia, Dones de paraula, d’Anna Ivori, Maria Jacobs, Nerea Bassart i Txell Mas amb textos de Maria-Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Blanca Llum Vidal, Tònia Passola i d’altres. També per al públic adult, esta mostra de música és una iniciativa cultural multidisciplinària que uneix les lletres de dones excepcionals de la literatura catalana amb la música a través del talent d’unes creadores molt potents.
La paraula viva i amarga
Seguint amb joies musicals en llengua catalana, arribem al vespre del dissabte amb el sisè imperdible: La paraula viva i amarga, on el cantautor Pau Alabajos, amb textos de Vicent Andrés Estellés, farà un viatge a través de la vida i l’amor, passant pels dies convulsos de la dictadura franquista i de la Transició.
Saüc en flor
I la cirereta de la jornada, el 3r maridatge literari al castell de Móra d’Ebre, ens brindarà el setè imprescindible: Saüc en flor: fa flor la fonda arrel, de Saüc en Flor amb textos de Perejaume, J. V. Foix, Josep Carner i Jacint Verdaguer.
Desolació, poesia com a cloenda
Finalment, per al vuitè imperdible arribem al migdia del diumenge 26, amb l’espectacle de cloenda Desolació, de les autores Lia Sampai i Coloma Bertran amb versos d’un dels poetes més estimats a casa nostra, Miquel Martí i Pol.
La programació completa, que inclou espectacles gratuïts i de pagament, està disponible al web www.litterarum.cat, espai on els programadors també poden formalitzar la seua inscripció fins al 23 de maig.
Dirigit per Gemma Sastre Sancho, Litterarum 2024 l’organitzen l’Ajuntament de Móra d’Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner, el Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Coordinació Territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre. Així mateix, compta amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d’Ebre, la Diputació de Tarragona, la Institució de les Lletres Catalanes, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Òmnium Ebre i el patrocini d’Agbar.