L’Ajuntament d’Alcanar impulsa enguany la recuperació de la iniciativa “En ruta pel Rocall”, una proposta cultural que fusiona art, literatura, gastronomia i patrimoni per donar nova vida a un dels espais amb més personalitat del municipi: el barri del Rocall. Esta proposta va néixer fa uns anys de la mà del col·lectiu Musik’al Brancal, com una idea pionera que va portar la cultura als carrers del nucli antic i va donar vida al barri. Ara, l’Ajuntament d’Alcanar vol recuperar i donar continuïtat a aquell esperit original, integrant-lo dins la programació cultural estable del municipi.
Tal com destaca el regidor de Cultura, Xavi Barrera, “recuperar esta ruta és reconèixer un llegat i revitalitzar-lo amb mirada de futur; hem generat sinergies molt potents entre creadors locals, entitats i equipaments culturals que han fet possible este retorn tan especial.” Barrera també ha volgut posar de relleu “la tasca del col·lectiu Musik’al Brancal, que va ser l’ànima d’esta iniciativa i que, amb el seu impuls inicial, ha obert el camí perquè enguany es puga tornar a celebrar.”
Així, el pròxim 25 d’abril a les 20.00 h, dins la programació de la setmana de Sant Jordi, En ruta pel Rocall convida la ciutadania a recórrer els carrers d’este nucli antic a través d’una experiència sensorial i cultural, amb intervencions artístiques, lectures literàries i tasts gastronòmics que faran valdre el patrimoni material i immaterial del barri.
El Rocall, un barri singular
El Rocall és el barri més singular i amb vida pròpia d’Alcanar, i atresora un patrimoni mereixedor de més visibilitat. Molt més que un barri, el Rocall és el nucli primigeni que va donar forma al poble d’Alcanar tal com el coneixem avui. Situat a la part alta, va créixer entorn de l’antiga muralla i l’església, conservant encara avui carrers estrets, cases de pedra i racons amb molta ànima. Durant segles va ser el centre neuràlgic de la vida canareva, i encara guarda la memòria de generacions senceres. El seu patrimoni arquitectònic i immaterial el converteixen en un dels tresors més preuats del municipi.
En paraules de l’alcalde Joan Roig,“el Rocall és un espai amb un gran pes històric i cultural per a Alcanar, que mereix ser valorat i viscut. És memòria viva del municipi i un actiu patrimonial amb molta projecció, on ja estem iniciant i treballant projectes de conservació històrica per preservar-ne el seu llegat.”
Una ruta plena de sorpreses
Al llarg del recorregut, les persones assistents podran gaudir de diverses parades que combinen gastronomia, música, art visual, poesia i memòria oral per descobrir l’encant i la història del barri antic d’Alcanar: DJ Marc Goodfellah, col·leccionista de vinils, posarà la banda sonora a l’inici de la ruta . També hi haurà tast de vins amb Mas de les Vinyes, una exposició fotogràfica de l’Aula de Fotografia d’Alcanar, degustacions gastronòmiques al llarg del recorregut, la videoprojecció “Ànima i Història” amb l’historiador Josep Sancho, una instal·lació sonora amb les veus de l’alumnat de l’Escola Joan Baptista Serra d’Alcanar, música en directe amb els cantautors Rampaire i Sergi Roig, un carrer interactiu ple de propostes participatives, l'exposició “Ro-CALL: modernitzem el barri” d’il·lustracions d’Anna Strange i l’exposició fotogràfica “Rocall Pride” d’Àlex Espuny, el trio de saxos tenors Pere Garcia, Jordi Sanchi i Jorge Martorell amb la seva impro: Les Saxfarderes, poesia amb “Oracle de versos” per Mireia Ibáñez i Maria Mingorance, poesia visual: “Absència”, un poema d’Abu Bakr al-Turtuxí i cinc imatges de Laia Beltran Querol, amb la complicitat de la Biblioteca Trinitari Fabregat, tancament musical amb el jazz i swing de Rock’A’Willy.
Amb una ambientació acurada i una programació pensada per a tots els públics, En ruta pel Rocall esdevé una oportunitat única per descobrir —o redescobrir— este indret des d’una mirada artística i vivencial. L’Ajuntament compta amb la col·laboració de diverses entitats locals i territorials per amplificar i diversificar la proposta artística: Aula de Fotografia d’Alcanar, Biblioteca Trinitari Fabregat, Escola Joan Baptista Serra, La BolerA Coop. de Cultura i el Col·lectiu Cultura Terres de l’Ebre.