DeltaChamber Music Festival finalitza la novena edició amb ovacions arreu de les Terres de l’Ebre

El festival consolida la seua posició com a proposta única i de gran qualitat al territori

DeltaChamber Music Festival, concert a la Sénia
DeltaChamber Music Festival, concert a la Sénia | Aguaita.cat
Redacció
06 d'agost de 2024, 10:11

Del 21 de juliol al 4 d’agost, s’ha celebrat la novena edició de DeltaChamber Music Festival, el  festival internacional de música de cambra a les Terres de l’Ebre, amb una cita que ha  superat del tot les expectatives al seu pas pels 10 municipis ebrencs que l’han acollit:  Amposta, Tortosa, la Sénia, Deltebre, Flix, Roquetes, Alcanar, la Ràpita, Horta de Sant  Joan i Móra d’Ebre. 

La valoració per part dels directors i creadors del festival, Laura Ruiz Ferreres i Pau  Rodríguez Ruiz, és més que positiva donada la gran rebuda per part d’“un públic molt  entregat i que ens ha fet costat com mai, esgotant les entrades, fins i tot, abans dels  concerts, i permetent-nos tocar en sales amb aforament complet i amb grans ovacions”. A  més, ha estat molt gratificant observar que hi ha hagut espectadors de totes les edats i una  destacable assistència de públic no només local, sinó també d’altres zones del territori  català i voltants. Esta diversitat generacional i geogràfica és una gran satisfacció per a l’organització del festival, ja que remarca la universalitat i creixent atractiu de la proposta  cultural. 

DeltaChamber Music Festival, concert a la Sénia
DeltaChamber Music Festival, concert a la Sénia

Així mateix, l’organització està molt agraïda als diferents ajuntaments, institucions i  empreses pel suport rebut, que ha estat crucial per al desenvolupament del festival. Tal  com explicaven els codirectors del festival: “Agraïm moltíssim i sincerament el compromís  de tots aquests organismes pel fet d’apostar per la cultura de qualitat amb un projecte que,  any rere any, s’expandeix a les Terres de l’Ebre. Mai hauríem pogut imaginar que el que va  començar com un petit projecte, arribaria a estar present a 10 municipis de les 4  comarques de les Terres de l’Ebre”. Val a dir que la fita s’ha assolit per segon any  consecutiu. 

Les diferents disposicions escenogràfiques a cada espai de concert han fet possible que  l’experiència acústica i visual fos innovadora i més intensa. A més, la contextualització de  cada obra interpretada amb curiositats, anècdotes o dades rellevants és molt apreciada i agraïda pels assistents als concerts i fa que gaudeixin d’una experiència musical molt més  completa. 

D’esta manera, i sota el tema Mosaic, s’ha realitzat un fascinant viatge que ha anat  des dels apassionants carrers de Cuba fins als majestuosos palaus imperials de Viena,  explorant també sobretaules de Romania i de Turquia, dolces pastisseries de França, el  folklore de Corea, i que, fins i tot, ha passat per Catalunya, Sevilla i Cadis, entre altres  destinacions. Este mosaic de danses d’origen multicultural no només ha abraçat una rica  varietat d’estils, sinó que també ha presentat arranjaments que han permès trencar una  mica amb la tradició clàssica de la música de cambra, incorporant la improvisació més  pròpia de gèneres com el jazz. Tot plegat ha estat possible gràcies a l’excepcional talent de  l’elenc de solistes i dels 6 joves músics dels programes Young Talent i Academy 2024,  donant vida a concerts tant emotius com vibrants. 

A banda, cal mencionar la importància dels espais de trobada posteriors als concerts, sent  aquests moments de distensió en què músics i espectadors s’han pogut conèixer i  intercanviar opinions molt nutritives per a ambdues parts. Moments que han afegit també  un punt especial a l’experiència gràcies a les degustacions de copa i/o tapa ofertes per  professionals ebrencs. 

Amb una novena edició més que satisfactòria, l’organització comença a preparar la pròxima  edició, la qual serà una trobada especialment significativa, ja que se celebrarà el desè aniversari de DeltaChamber Music Festival. Per això, tal com el festival fa en cada nova  edició, s’apostarà per la música de cambra de qualitat amb idees innovadores i dinàmiques per viure-la encara amb més intensitat. 

El festival el creen, desenvolupen i impulsen els ampostins Laura Ruiz Ferreres, professora catedràtica de clarinet a la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main  (Alemanya) i clarinet solista de l’orquestra Oxford Philharmonic Orchestra (Regne Unit), i  Pau Rodríguez Ruiz, director i professor de clarinet de l’Escola i Centre Professional de Música La Lira Ampostina, i membre de l’Amman Chamber Orchestra (Jordània). 

DeltaChamber Music Festival 2024 ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament  d’Amposta i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de  la Diputació de Tarragona, de la Direcció General de Joventut del Departament de Drets  Socials de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Tortosa, de l’Ajuntament de la  Sénia, de l’Ajuntament de Deltebre, de l’Ajuntament de Flix, de l’Ajuntament de Roquetes,  de l’Ajuntament d’Alcanar, de l’Ajuntament de la Ràpita, de l’Ajuntament d’Horta de Sant  Joan, de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, de l’Institut per al Desenvolupament de les  Comarques de l’Ebre (IDECE), del Consell Comarcal del Montsià i del Museu de les Terres  de l’Ebre.