L’Ametlla de Mar s’està fent un lloc en el panorama nacional i internacional entre els amants de l’art urbà. El Festival Efímurs, celebrat el passat mes de maig, està tenint un ressò més enllà de les Terres de l’Ebre. A banda d’atreure curiosos al municipi per contemplar les dotze obres pintades en façanes i edificacions, dos d’estos murals han saltat fronteres, pel fet d’optar al títol de millor mural del món en el certamen organitzat per la plataforma Street Art Cities i que voten ciutadans de qualsevol part del planeta.
La plataforma selecciona cada mes 10 obres d’art urbà de qualsevol país. D’entre el top 10 de cada mes, els 3 primers entren directament a formar part de la llista de nominats als premis anuals, ja seleccionats enguany. Ells altres 7 entren en una fase de “repesca”, que està ara mateix oberta fins al 20 de desembre, en la qual el públic pot votar, perquè s’incorporen també a la llista dels finalistes. En total seran 100 i al mes de gener s’establirà el rànquing definitiu, en funció de la votació del públic, que revelarà qui és el guanyador i primer classificat.
L’obra d’art urbà de l’Ametlla que ja està a la llista de 85 finalistes del 2024 és una creació de l’artista brasileny Filite, titulada "La Reina del Mar". Este mural és la representació de la deïtat que representa l'energia de la lluna i el mar. Esta figura religiosa prové de la cultura del poble Yoruba a l'Àfrica. Es va expandir per tot el Brasil durant el període esclavista i es va fusionar amb els cultes brasilers, donant lloc a l’Umbanda i altres. És coneguda al Brasil com la mare de tots i Reina del Mar, protectora dels pescadors. Té una connexió profunda amb la Mare de Déu de la Candelera per raons d'origen, però l'evolució en diferents punts geogràfics manté coincidències com el dia de celebració d'ambdues entitats el 2 de febrer.
Pel que fa a l’obra que actualment està en procés de preselecció per ser finalista és "Under the sea", dels artistes madrilenys Asem Navarro i Mr. Manz, una versió particular de 'La Sireneta', amb un enfocament contemporani i divertit, amb un estil urbà que barreja elements de grafiti amb la fauna marina de la zona.
A banda, paral·lelament, l’artista Uri Cateura, que a més és el coordinador del festival Efímurs de l’Ametlla, població on viu des de fa uns anys, també està dins el procés de preselecció amb la seua obra "The Messenger" pintada a La Bañeza, que es va situar al quart lloc del rànquing global del mes d’agost. Este mural representa una figura femenina sostenint un caduceu i un rellotge de sorra que simbolitza l’equilibri entre la vida i la mort, i la urgència d’adoptar formes de vida més sostenibles per protegir el planeta.
Per participar en el procés de preselecció que resta obert fins divendres 20 de desembre, es pot accedir a la votació en este enllaç i escollir 5 opcions d’entre les 50 de la repesca. Les 15 primeres quedaran a la llista del top 100 i al gener es farà la votació final del millor mural del món del 2024.