La marca Festivals de les Terres de l'Ebre (FTE) ha presentat la temporada 2025 durant la qual, després de dos anys de la creació de la marca, es continuarà reforçant la promoció i difusió del col·lectiu. Els setze festivals ebrencs van generar l'any passat 1,84 milions d'inversió directa, més de 100 llocs de treball i van aglutinar prop de 97.000 espectadors. És amb estes xifres consolidades i en creixement que FTE es reivindiquen com a dinamitzadors culturals i també econòmics del territori. La temporada 2025 comença al maig amb Ebre Lumen i acabarà amb la Mostra Front, al novembre. Enguany s'estrena una ruta en bus a cada festival que inclourà un paquet d'activitats complementàries a l'esdeveniment al qual s'assisteix.
La regidora de Cultura de Tortosa, Mar Lleixà, i la gestora cultura Xènia Gaya, han presentat la nova temporada dels Festival Terres de l'Ebre a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa este dimarts, uns festivals que s'estenen a més d'una trentena de municipis ebrencs i que ofereixen més de 200 espectacles de música, dansa, teatre, arquitectura, videomapping i altres tendències artístiques i multidisciplines que són referent al país.
La temporada 2025 comença amb EbreLumen al maig, el festival de videomapping a la natura que sortirà enguany de la Ribera d'Ebre. També al maig es farà el Músiques en Terres de Cruïlla a la Sénia (Montsià) o el Festival de piano Toca'm, que també surt enguany de Tortosa i es ramificarà a Ascó i Amposta.
Al juny es compliran 21 edicions de les jornades Musicals de la Pietat d'Ulldecona, un programa de propostes musicals trencadores "marca de la casa" que tornarà a remoure les tardes de tots els diumenges de l'estiu. Som(Riu) Fest i els artistes "Km 0" de diverses disciplines artístiques repetirà escenari a la platja fluvial d'Aldover (Baix Ebre), a finals de juny, amb un "degoteig" previ a Tortosa i el Perelló.
El juliol oferirà la Mostra de Jazz de Tortosa i la seua reconeguda programació estable d'esta disciplina musical al sud de Catalunya, així com el potent Eufònic, el revolucionari festival d'arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l'Ebre que s'ha estès per tot el territori en les últimes edicions. També torna la dansa i el circ contemporani a Deltebre Dansa, Deltebre (Baix Ebre) amb els tallers i espectacles de "prestigiosa actualitat".
La música simfònica i de cambra del Proto-fest de Tortosa donarà pas a la programació d'agost, que protagonitza el festival de cinema de la Terra Alta, l'In-FCTA de Bot. Per a la tardor quedaran Les Nits de Tyrika, un festival que fusiona la música electrònica experimental amb la cultura ibera ancestral; el festival d'arquitectura efímera A Cel Obert i les arts vives que fusiona Artèria, tots dos esdeveniments a Tortosa.
El patrimoni local i paisatgístic amb perspectiva de gènere de Rihihiu de Santa Bàrbara (Montsià) i el cinema de conflicte i pau de la Mostra Font a Roquetes (Baix Ebre) tancaran la temporada a l'octubre i novembre, respectivament.
Dinamitzadors socioeconòmics i culturals
Com ha destacat Mar Lleixà, els setze Festivals de les Terres de l'Ebre són una garantia dels drets culturals del territori i "també són motors i dinamitzadors econòmics". "Darrere d'ells hi ha molts de professionals treballant, festivals que permeten també situar-nos al mapa cultural del país. En els últims anys hem avançat molt i tenim uns festivals dels quals ens hem de sentir orgullosos i que ja es coneixen per tot arreu i atreuen visitants", ha destacat la regidora de Cultura de Tortosa.
La gestora cultural i representant de la marca FTE, Xènia Gaya, ha agraït la feina de tots els directors i directores dels festivals ebrencs i també ha reivindicat "l'ocupabilitat" que generen així com "les accions d'impacte per la sostenibilitat, qualitatiu i quantitatiu" que demostren les seves xifres. L'any 2024, els festivals ebrencs van generar 1,84 milions d'euros d'inversió directa, 102 llocs de treball i van reunir prop de 97.000 espectadors. "Estes xifres són les que volem posar en rellevància des de la marca per tal de demanar suport i valor per allò que fem des de i pel territori", ha demanat Gaya. De fet, un dels objectius d'enguany és reforçar i incrementar la difusió, començant per una mapa de la ruta dels festivals en tres idiomes i accions de promoció dins i fora del país. També s'ha posat el focus en el públic més jove del territori i de Catalunya. "Els volem canviar la percepció que no cal que anem a Barcelona per veure propostes contemporànies i innovadores", ha apuntat Gaya recordant que artistes com Bad Gyal han passat pel territori.