La Setmana Santa és un moment de l'any perfecte per fer una escapada de diversos dies o bé una excursió que ens permeta trencar les rutines i conèixer alguns dels indrets més interessants del territori. Si us apropeu al Delta podeu consultar estes recomanacions, i si esteu a les comarques interiors, us fem estes propostes:
La Passió a Vilalba dels Arcs
Dijous Sant, a les 21.30 hores, i dissabte Sant, a les 17 hores, es representa als carrers de Vilalba dels Arcs una Passió única al territori. Els diàlegs, de fort contingut social i adaptats a la realitat social dels nostres temps, i també l’ambientació autèntica de les escenes que els espectadors veuen a tocar, fins i tot integrant-se en la història, fan d’esta proposta un imperdible per Setmana Santa a les comarques de l’interior de les Terres de l’Ebre. A més, hi ha també Mercat d’Artesania i Productes Típics i també la Ruta del Vi, on podreu tastar vins de gran qualitat. Podreu també visitar l’antiga Confraria de Nostra Sra. de Gràcia, on s'exposen els quadres guanyadors del concurs de pintura ràpida "Viu la Passió" i l'església Parroquial de Sant Llorenç.
De processó per la Ribera d’Ebre
A Flix, Móra d’Ebre, la Palma d’Ebre i Ascó celebren per Setmana Santa diverses processons ben recomanables. A Ascó destaca la processó de l’Angelet, única a Catalunya, a Flix i la Palma d’Ebre en destaquen les processons de l’Encontre, mentre que a Móra d’Ebre ho fa el Viacrucis, d’interès comarcal. La processó de l’Angelet, a Ascó, és en realitat una representació parateatral, un fet que li configura una gran peculiaritat convertint-la en una de les processons anomenades “de l’Encontre més singulars de tot Catalunya. Escenifica la trobada de Maria amb Jesús ressuscitat, per això sempre se celebra el diumenge de Pasqua (12 hores), a la plaça de l’Església, amb música en directe d’una guitarra i un violí.
Flix és un dels pocs pobles que conserva encara els armats a la comarca. La Confraria d’Armats de Flix està integrada per una banda de tambors i cornetes, els llancers i les samaritanes. El Diumenge de Resurrecció, durant la processó de l’Encontre (12 hores), la samaritana recita uns versos anomenats les Desmes, i en acabat trenca el cànter que ha anat lluint durant totes les processons anteriors. A les 10 diumenge es fa una exhibició i dissabte a la tarda també és interessant la cantada de caramelles.
A la capital de Comarca, Móra d’Ebre, destaca el Viacrucis de Divendres Sant, que surt a les set del matí, amb les imatges de la Verònica, el Sant Crist (portat a pols) i la Mare de Déu dels Dolors. El Viacrucis es va declarar per part del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre com a “Acte d’Interès Comarcal”. La seva antiguitat està documentada des del 1756. També cal remarcar la processó del Sant Enterrament Divendres Sant a les 10 del vespre.
Pel que fa a la processó de l’Encontre de la Palma d’Ebre, se celebra diumenge de Pasqua a les 12.30 hores. Les noies, acompanyen la imatge de la Verge, que entre a la plaça de la Vila amb un veí, i els nois acompanyen la del Sagrat Cor, que és la imatge que es fa servir a la Palma. La processó es fa en silenci fins la plaça del poble, i quan es produeix l’encontre, es llança una traca i tot seguit es canta.
El castell de Miravet, una fortalesa imponent
El millor exemple d’arquitectura templera de Catalunya el trobareu al castell de Miravet, i també un poble encantador i unes vistes sobre el riu Ebre que us trauran l’alè. El castell és una fortalesa imponent envoltada per una muralla de 25 metres d'alçada que sembla sorgir de les roques i situada sobre un turó, domina el curs de l'Ebre i les terres del voltant. Si opteu fer fer-hi una visita en estes dates, teniu en compte que el castell està en obres de restauració, de manera que durant les vacances de Setmana Santa, del 17 al 21 d’abril, l’aforament màxim a l’interior del castell serà de 200 persones. Esta mesura permet compatibilitzar la visita amb les obres, i garantir la seguretat i el confort del públic durant la visita. Per aquest motiu, es recomana als visitants comprar anticipadament les entrades a la web del monument.
El nou Centre de Natura del balneari de la Fontcalda
L’associació ambientalista L’Aube gestiona el nou Centre de Natura del balneari natural de la Fontcalda a Gandesa, que enceta la temporada amb periodicitat després d’obrir portes al desembre. Al centre s'hi ha reproduït un tram del riu Canaletes, una de les "olles" del riu envoltada per reproduccions a mida real d'espècies autòctones protegides, com la cabra ibèrica o l'àguila cuabarrada. També explica la història social i religiosa de l'entorn de la Fontcalda, i ofereix rutes i tallers d'educació ambiental entorn de la zona d'aigües termals. El Centre Natura està obert tots els dies de la Setmana Santa, durant el matí, i també s'obrirà a la campanya d'estiu amb el mateix horari, de juny a setembre, de dimarts a diumenge. L'Aube també ofereix visites programades, tallers de formació i experiencials.
Les Coves de Benifallet i passeig pel riu amb llagut
Des de ja fa uns quants anys, les Coves Meravelles són tota una icona del municipi fins al punt de ser l’element clau que marca l’inici i el final de l’any així com de la temporada turística. Benifallet ofereix al visitant un ampli ventall de possibilitats que pot iniciar-se a les Coves Meravelles, endinsant-se a les entranyes de la terra. 40 minuts inesborrables passejant enmig d'una riquesa de formacions amb les excèntriques com emblema que descobrirem amb una visita guiada de la ma de guies experts que faran gaudir d'una bona experiència. En sortir, podem navegar pel riu Ebre amb el Llagut Benifallet amb una visita d'una hora de durada i també ho podem fer amb caiac, canoa i zodíac.