El festival Les Nits de Tyrika presenta noves propostes per reinterpretar la cultura ibera d'Alcanar

Un dels punts forts del festival, l’espai, continuarà sent la zona de les oliveres mil·lenàries, als peus del parc arqueològic de la Moleta del Remei d’Alcanar

Presentació del festival Les Nits de Tyrika a Alcanar
Presentació del festival Les Nits de Tyrika a Alcanar | Aguaita.cat
Redacció
09 de setembre de 2024, 13:06
Actualitzat: 14:00h

El festival LesNitsdeTyrika, que tindrà lloc entre els dies 19 i 22 de setembre al peu de les oliveres mil·lenàries d’Alcanar, ha posat en marxa el compte enrere per obrir portes i mostrar la creació de noves propostes artístiques trencadores i inèdites inspirades en una de les cultures més antigues de la població d’Alcanar, la ibera. Són propostes on la cultura ancestral d’Alcanar, el seu paisatge i el seu patrimoni material i immaterial han passat pel sedàs de la creativitat d’artistes contemporanis i d’avantguarda, de disciplines tan diverses com les arts sonores, plàstiques visuals, poètiques, escèniques, electròniques i digitals; que s’han format per a l’ocasió en la cultura protohistòrica d’Alcanar.

El director del festival, l’agitador cultural canareu Àlex Espuny, ha justificat l’increment d’activitats: «perquè hem de donar resposta tant al públic, que cada any ens dona més suport; com als diferents artistes interessats a participar-hi, que any rere any també van en augment. Hem ampliat sobretot l’horari matinal, perquè això ens permet generar més propostes per a un públic familiar i local, que és un dels que busquem engrescar per a gaudir del seu patrimoni més proper».

Precisament per tal de donar resposta a un públic familiar en augment, s’ha habilitat una zona infantil segura i tranquil·la, amb ambientació ibera i amb jocs tradicionals, on els pares podran fer activitats familiars, jugant amb els seus fills mentre gaudeixen dels diferents concerts i espectacles.

Relacionat encara amb nous espais, el festival sortirà per primer cop de l’indret patrimonial de les oliveres mil·lenàries per a programar concerts al nou Auditori José Antonio Valls d’Alcanar, que és l’únic indret del festival on s’haurà d’adquirir entrada. Espuny ha explicat que «seguim en la nostra línia de potenciar l’ús d’espais del nostre poble i obrir-los a tota mena de públic. A més, l’auditori ens permet programar concerts de format més gran i complex i d’alta avantguarda». Els espais continuen sent un punt fort del festival, i a l’ombra de les oliveres mil·lenàries, a més dels escenaris, s’hi tornarà a crear una zona chill-out, una zona expositiva d’arts plàstiques, una zona d’art visual digital de la mà del Centre d'art Lo Pati, una zona de food trucks i un nou escenari en un pinar.

Terratrèmol sonor i visual sobre els orígens canareus

Les obres inèdites, experimentals, modernes, avantguardistes, trencadores i de gran potència i atractiu visual que han preparat les artistes i els artistes convidats a participar en Les Nits de Tyrika són el reclam principal del festival. Els artistes han estat convidats a formar-se en la cultura ibera d’Alcanar i la seva influència Fenícia per a poder crear, després, una obra inèdita o reinterpretada, on fusionar la seua creativitat contemporània i avantguardista amb la cultura ancestral i el paisatge d’Alcanar. El director Àlex Espuny explica: “escollim artistes de diferents disciplines que accepten el repte”.

MATILDA I LAURA VICTORIA
MATILDA I LAURA VICTORIA

Enguany el cartell de Les Nits de Tyrika el complementen més de 57 artistes que sumen 23 espectacles. Dijous, en l’acte inaugural del festival, que estrenarà el nou escenari de l’Auditori, actuaran junts el grup musical Gambardella i el poeta Martí Sales que realitzaran l’únic Work in progress del projecte Tot paisatge és una mentida, una combinació amb l’entorn d’electrojazz, poesia i arts visuals; completarà la vetllada el concert d’art sonor i espectacle visual, INCRA, dels asturians Andrés Rodríguez i Iván Nespereira. Divendres serà l’hora de la interpretació de l'obra Des de les ruïnes, de l’artista sonor flixanco Joan Bagés; del concert a tres mans d’ITW (electrònica) + Jorge Martorell (saxo) + Lara Gombau (arts plàstiques en viu); de l’obra d’experimentació sonora d’SHOEG i del concert de la banda emergent Ypnosi i el seu Post Fluski Psycho Funk.

Dissabte, li tocarà el torn a Isabel do Diego, alter ego de l'artista andalús Juan Diego Calzada, que presentarà, a la tarda, el seu concert de folklore brutalista A carne viva. És el segon i darrer concert de pagament previst a l’Auditori. El mateix dissabte, a l’espai a l’aire lliure, al matí, arribaran el concert Heinzel Fliebgewasser d’electroacústica, ambient/noise i Punk; i el de la mallorquina Cirqui d’electrònica experimental pop. Després de la fideuada de germanor (necessita inscripció prèvia), serà el torn, a la tarda, de la FeelmproJam, a la qual seguiran i s’allargaran fins a ben entrada la nit els concerts dels valencians Aeria amb la seua música ambient i loops envolvents; el concert també des de València Adiós Adiós, de folk americà; la música del baterista i artista sonor català Genís Bagés; el rock visceral, el folklore i l’electrònica dels catalans Remei de ca la fresca; el post punk-italo disco dels belgues Ada Oda; i el punk sideral i electrònica irresponsable dels catalans Disco Lehmitz. No hi faltarà la música DJ, a diverses hores del dia i per a tancar la jornada. Punxaran PsykAtra aka AtraSab, ChoChe Maxine, Horror Vacui, Matilda & Laura Victòria i Priscila.

Creació en les arts plàstiques, en escultura i instal·lació sonora

El festival va incorporar l’edició passada dos espais de creació: l’espai de creació artística ReIBERar’T es va posar en marxa per reinterpretar objectes trobats als jaciments arqueològics canareus: enguany la proposta són les puntes de fletxa. Concretament, s’ha convidat 12 artistes de diferents disciplines a reinterpretar, de manera lliure i personal, la punta de fletxa indígena de bronze i la punta de fletxa fenícia, trobades totes dues al jaciment de Sant Jaume d’Alcanar. Les obres resultants es podran visitar els dies 20 i 21 del festival. A més, en el mateix espai es podran admirar en una peça única les obres participants en el primer ReIBERar’T, del 2023.

El segon espai expositiu d'aquest any estarà repartit en format d'ambientació per totes les instal·lacions del parc d'oliveres mil·lenàries de l'Ermita del Remei i ha estat realitzat pel grup artistico-estètic +o-SuperBé.

Improvisació musical

També veurà la llum aquest 2024, la segona edició del FreeImproJam Tyrikaun encontre de músics especialitzats en la improvisació (Free impro). En aquest cas els músics improvisaran dissabte a la tarda una jam session inspirats en la idea proposada pels organitzadors: “Si vols la Pau, prepara la guerra”.

Enguany, la FreelmproJam Tyrika, incorpora com a novetat una jam session per a improvisadors lliures infantils. La FreeImproJam Tyrika KIDS serà una realitat de la mà dels alumnes de l’escola de música de l’agrupació Musical Canareva.

Divulgació històrica

En l’apartat de divulgació històrica, s’hi han programat dues conferències: una sobre els ibers, i una altra sobre les novetats de la campanya d’excavació del jaciment arqueològic de Sant Jaume de la població canareva. També s’hi ha programat dues visites teatralitzades al Jaciment de la Moleta del Remei, dissabte i diumenge al matí; així com tres tallers sobre foc, artefactes sonors i ceràmica, respectivament.

Precisament la importància del jaciment i la singuralitat de Les Nits de Tyrika i el seu gran potencial, han estat remarcats per l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig: "Falten pocs dies per a que la lluna de Tyrika torne a aixecar-se. Il·luminarà cada racó de la nostra història com a poble, recordarem el passat fusionant-lo amb la nostra era. Tyrika farà que la Moleta i el seu entorn ballen al ritme de la nostra identitat. Agraïment majúscul al grup de persones que ho faran possible. Tyrika és una connexió, un punt de trobada on la història dels ibers dialoga sempre amb la música més trencadora, irreverent i trepidant del moment.  Us hi esperem". 

Per la seua part, el regidor de Cultura canareu, Xavier Barrera, ha fet una crida a gaudir-ne de l'indret patrimonial i de l'esdeveniment artístic i cultural que és Tyrika: "Cada any que passa el parc arqueològic de la Moleta del Remei, juntment amb el jaciment de Sant Jaume Mas d'en Serrà aporten grans novetats al patrimoni arqueològic de Catalunya. I per a homenatjar tota la tasca que s'ha fet, que es fa i que es farà, i per apropar al conjunt de la ciutadania el nostre patrimoni, convidem tothom a gaudir tots junts d'aquesta gran festa, on es fusiona música, art i arqueologia, com és Les Nits de Tyrika".

Un projecte de micromecenatge

El festival Les Nits de Tyrika, organitzat per l’Ajuntament d’Alcanar i dirigit per Àlex Espuny, compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, forma part de la marca Festival Terres de l’Ebre, que representa setze festivals ebrencs, i interacciona amb diferents entitats i organismes del territori com el centre d’art Lo Pati, el Museu de les Terres de l’Ebre i el cicle Ebre, Art i Patrimoni. A més, enguany per a poder fer front a les despeses d’organització ha posat en marxa una campanya de Verkami amb què completar el seu pressupost.