El periple de l’antic Reliquiari dels Sants Màrtirs de Gandesa ha arribat a la seua fi, amb el retorn d’este objecte litúrgic del segle XVI a l’església Arxiprestal de l’Assumpció, d’on va ser robat fa 45 anys. Segons algunes fonts, el lladre hauria estat Erik el Belga, qui es va fer popular fa unes dècades pels seus robatoris d’objecte de valor artístic, especialment per la zona del País Valencià i les Terres de l’Ebre. El passat dissabte 15 de juny, el valuós objecte de culte en qüestió va tornar al poble, primer a l’Ajuntament, i després a l’Església, on es va celebrar una missa presidida pel bisbe per donar tots els honors a l’acte que posava punt i final a una història ben curiosa.
Tot va començar la nit del 8 al 9 de desembre de 1979, quan van desaparèixer de la sagristia del temple diversos objectes litúrgics de gran valor patrimonial. Forçant portes i armaris, el lladre va endur-se dos custòdies de plata daurada (una molt bona del segle XVII); quatre calzes, un d’ells gòtic del segle XV; un altre de plata, barroc i dos més senzills. Cinc copons, quatre moderns i el cinquè del segle XVII; un reliquiari gòtic de plata de la Vera Creu, del segle XVI, amb punxó de Tortosa; una creu processional de plata, obrada el 1634; dos hostiers i un vericle de l’ostensori. Un bon botí.
D’entre els objectes robats destacava un reliquiari de plata del segle XVI, amb punxó de Tortosa, conegut com el “Reliquiari dels Sants Màrtirs”.
En el seu dia, el rector Miquel Romero i Navarro va fer la pertinent denúncia davant la Guàrdia Civil i no se’n va saber res mes durant anys. L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, narra com va evolucionar el cas: “L’historiador tortosí Hilari Mñoz, el 2019, va identificar la peça al Museu del Vendrell i tot seguit va comunicar al Bisbat la seua troballa; a partir d’aquí van parlar amb l’historiador local Anton Monner i amb el capellà d’aleshores, Jordi Centelles, per a que anéssen al Vendrell a fer les seues indagacions”, explica.
Un pas següent va ser contactar amb la Guàrdia Civil, que havia rebut la denúncia en primera instància, per tal que fes la recerca oportuna per certificar que la peça pertanyia a la parròquia de Gandesa. “Per a comprovar la certesa documentada del robatori i la identitat de la peça d’orfebreria descoberta, va intervenir un equip de la Guàrdia Civil especialitzat en obres d’art robades, a qui s’havia comunicat, comptant amb la col·laboració de l’especialista en orfebreria de peces històriques Lourdes de Sanjosé, designada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya”, explicava en un article l’arxiver del Bisbat, Josep Alanyà.
Què hi feia al Museu del Vendrell?
Segons apunten diverses fonts, el notari Antoni Deu Font, gran col·leccionista d’obres d’art, havia comprat el reliquiari a un antiquari de Barcelona i posteriorment va fer una donació a l’Ajuntament del Vendrell de la seua col·lecció a fi que es constituís una fundació nomenada Fundació Deu Font amb l’objecte d'obrir i gestionar un museu, que és en l’actualitat el Museu Deu del Vendrell. Allà on el va reconèixer Hilari Muñoz.
“Per recuperar-lo, es va haver de demostrar davant l’Ajuntament del Vendrell que era la peça de l’església de Gandesa, i això es va haver de fer a través d’una demanda al jutjat per tal que fos el jutge qui ho certifiques, cosa que així va ser”, explicar Carles Luz.
Al gener del 2022, el Jutjat de primera Instància número 3 del Vendrell va dictar sentència estimant la demanda del bisbat de Tortosa i ordenant la devolució del reliquiari que havia estat robat. La Fundació Deu Font va interposar un recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Tarragona, que el passat mes de de gener va dictar sentència confirmant la del Jutjat del Vendrell.
A l’abril, l’ajuntament del Vendrell va retornar el reliquiari al bisbat tortosí, i dissabte li va fer entrega a la parròquia de Gandesa amb tots els honors.