La Sénia estreny vincles amb les societats musicals valencianes més afectades per la dana al XVII certamen internacional de bandes. Més d'un centenar d'intèrprets actuen en esta edició, que lluny de ser competitiva, aposta per un format solidari. Així, s'ha convidat les unions musicals de Paiporta, Catarroja i Aldaia en un exercici de cohesió musical i territorial. "És una oportunitat molt gran per a nosaltres, hem estat molt temps parats sense poder assajar ni fer música. Ens permet tenir un objectiu, fer convivència i tenir una ajuda econòmica", ha apuntat Puri Jimeno, presidenta de la Unió Musical de Paiporta.
L'actuació d'este diumenge tancarà un programa amb un repertori que combina propostes tradicionals i modernes. Habitualment, el certamen té un caràcter competitiu i atreu les millors bandes i societats musicals dels Països Catalans, però l'impacte de la dana va marcar un canvi de l'edició d'enguany.
Fent bandera que "el riu Sénia no és frontera", l'organització de l'esdeveniment va optar per abraçar la solidaritat i convidar tres de les bandes musicals valencianes més afectades pels aiguats de l'octubre. Així, es van posar en contacte amb les agrupacions de Paiporta, Catarroja i Aldaia, que van acceptar l'encàrrec amb "il·lusió". La presidenta de la Unió Musical de Paiporta, Puri Jimeno, ha assenyalat que precisament el fet de comptar amb un projecte com este ha estat un al·licient per al conjunt de membres.
Igual que l'agrupació de Catarroja, la d'este dissabte és la segona actuació que fan en un auditori fora de casa en els últims sis mesos. A Paiporta, la dana va malmetre els pisos inferiors de les instal·lacions de la unió musical, on assajaven i emmagatzemaven els instruments de percussió. "Haguera estat impossible sortir-nos-en d'esta situació si no hagués estat per tota l'ajuda que hem tingut des d'aquell moment fins ara", ha afirmat la seua presidenta.
La seua voluntat és la de recuperar l'activitat al complet el més aviat possible, motiu pel qual han anat mantenint assajos des del mes de gener. Ser convidats a l'acte d'este dissabte ha suposat una dosi d'optimisme per a l'agrupació, tal com ha apuntat Jimeno.
Esta també és la segona actuació en un auditori després dels aiguats per a la Unió Musical de Catarroja, després que el mes passat fossen presents a l'Alqueria (Castelló). "Estes iniciatives fan que la marxa de la banda continuï, que hi haja una motivació d'anar als assajos i la gent estiga implicada", ha asseverat el president de l'agrupació, José Peiró.
La música de banda, una passió compartida a les Terres de l'Ebre i el País Valencià
A través de la música, la societat senienca ha tornat a bolcar-se envers els veïns valencians; coincidint amb la festivitat de santa Cecília, diverses agrupacions ja van impulsar iniciatives en favor d'agrupacions musicals que com les de Paiporta, Aldaia i Catarroja, van quedar afectades pels aiguats.
La tradició de les bandes musicals està molt arrelada al conjunt de les Terres de l'Ebre, una passió compartida també amb el País Valencià. Es tracta d'uns vincles i una xarxa de cohesió que s'han posat de manifest amb propostes com la d'este cap de setmana. "És una manera de donar-los recursos econòmics que els aniran bé per solucionar els problemes que tenen i alhora, és una oportunitat per ensenyar la seva música en un altre context", ha afegit a l'ACN la vicepresidenta de l'Agrupació Musical Senienca, Mercè Gisbert.
El XVII Certamen Internacional de Bandes posarà el punt final este diumenge amb l'actuació de la Unió Musical d'Aldaia, que té lloc a la Casa de Cultura de la Sénia a les sis de la tarda. En total, més d'un centenar d'intèrprets tancaran un programa musical amb propostes musicals tradicionals però també modernes, amb pasdobles i obres de compositors catalans, valencians i espanyols.