L’artista Rafel Tormo visitarà els cinquanta-dos municipis ebrencs per indagar en les interaccions entre el territori, la natura i la cultura

El projecte, que desenvoluparà amb el gestor cultural Fernando Paniagua i l’escriptora Mireia Ibáñez, culminarà amb un acció artística a Lo Pati d'Amposta i amb l’edició d’un llibre

  • L'artista Rafael Tormo (al centre) amb l'escriptora Mireia Ibáñez i el gestor cultural Fernando Paniagua. -
Publicat el 08 d’abril de 2025 a les 16:58

Acostar-se a la vida local per redibuixar els límits entre la societat, la natura i la cultura. Este és l’objectiu del periple que ha encetat l’artista Rafael Tormo i que durant l'abril recorrerà cinquanta-dos poblacions de les Terres de l’Ebre. El projecte, que porta per títol IP36. Ensamblatge d'un cúmul d’intensitats, es planteja com un espai de recerca i relectura sobre la representació i la simbolització del territori, una contra-geografia per explicar com els humans i altres formes de vida cohabiten i interactuen. Per aprofundir en les singularitats de cada poble, Tormo treballarà braç a braç amb l'investigador, agitador, gestor cultural Fernando Paniagua i amb l’escriptora i poeta de Santa Bàrbara Mireia Ibáñez.

Tots tres, es trobaran amb mediadors locals per recollir informació, investigar i explorar els límits entre les pràctiques artístiques i els processos materials. “Es tracta de generar sinergies que actualment són impossibles en els grans contenidors culturals dels entorns urbans”, explica Tormo.

Segons l’artista, “esta mirada implica una revisió profunda del concepte ordinari de territori, perquè els elements que en aquest àmbit tradicionalment s’han considerat banals es poden convertir en un lloc de trobada i de consciència compartida a través, per exemple, del contacte amb la matèria”.

El projecte explorarà nous models de coneixement, per superar les categories fixades per les disciplines tradicionals i per proposar una lectura dinàmica i afectiva de l’entorn. Tormo entén el territori com una confluència de forces afectives i materials que creen experiències compartides i es reconfiguren.

El fang i els nius d’orenetes, precisament, esdevindran un recurs material central del projecte, que ajudarà a combinar la investigació de camp, la ciència dels materials i la pràctica artística vinculada al territori. Per això, s’han programat tallers de recollida i treball del fang, de construcció de nius i d’observació d’orenetes. El recorregut s'ha iniciat per municipis del Montsià com Alcanar i la Galera, on Tormo ha pogut conèixer la tradició terrissaire.

Una insta·lació final a Lo Pati

Després del viatge, al juliol, el resultat del projecte es presentarà a Lo Pati. La façana del centre d’art acollirà una instal·lació de nius d’orenetes creats a partir de l’argila recollida durant el procés, fruit del treball amb les escoles d'art d'Amposta, Móra d'Ebre i Tortosa. Els nius actuaran com a dispositius catalitzadors entre els materials i les persones dels pobles implicats en el projecte, a més de les espècies animals i la natura. El projecte culminarà amb l’edició d’un llibre amb continguts heterogenis que servirà com a documentació i reflexió sobre el procés. El volum recopilarà textos, poemes, imatges i testimonis, i funcionarà com una cartografia oberta sobre els processos d’ensamblatge i les dinàmiques territorials.

Rafael Tormo (Beneixida, País Valencià, 1963) és productor cultural, editor, artista i comissari. Ha impulsat trobades de reflexió sobre els marges de l'art i els seus contextos, organitzant tallers i conferències des d'una perspectiva crítica a la institució i experimentant amb processos participatius.