Fusionar art, cultura i tecnologia. Amb este objectiu va néixer ara fa un any el GrafftechFest a la Bisbal del Penedès. Una iniciativa pionera al món, on des d'este divendres també s'hi ha sumat Mórad'Ebre amb la creació de tresmurals que reivindiquen la història i els orígens del municipi. Un nen mirant el riu Ebre, la cara d'un pagès i la imatge de l'escultor ebrenc Julio Antonio han estat les pintures escollides per decorar les façanes de tres edificis de la capital de la Ribera d'Ebre. Les imatges s'acompanyaran de codisQR que permetran als visitants gaudir d'una experiència immersiva, a través de la realitat augmentada i virtual. També s'han organitzat activitats complementàries que s'allargaran fins diumenge.
Des d'este divendres han estat diversos els veïns de Móra d'Ebre que s'han aturat davant de l'aparcament del carrer la Barca, així com als carrers adjacents a la plaça de Sant Joan i a la plaça Estrella per veure com canviava la fisonomia del poble. Molt d'ells, a més, s'han dirigit cap als artistes responsables -Rul, Cosa i Ceser, provinents de Barcelona, Andalusia i Canàries- per felicitar-los i preguntar-los per què ho feien i quin seria el resultat final.
De fet, feia temps que l'AjuntamentdeMórad'Ebre buscava un projecte relacionat amb l'arturbà. Per això quan l'empresa Suiteofart els va plantejar la proposta no ho van dubtar. "Hi ha altres municipis de les Terresdel'Ebre que compten amb festivals de grafitis, però no són com el Grafftech on també se suma la tecnologia", ha afirmat la regidoradeCultura, MontsePineda, qui celebra haver-se sumat a esta iniciativa pionera.
A través de les noves creacions, també es vol contribuir a "dinamitzar el poble, no només d'una manera cultural i artística, sinó també d'una manera turística", ha afegit la regidora. En este sentit, Pineda ha destacat que les tres creacions ebrenques formaran part d'un mapa interactiu on s'inclouran totes les creacions del GrafftechFest i, per tant, això "pot potenciar que vinguin visitants d'arreu".
En la mateixa línia, s'ha mostrat la coordinadora del festival, MaryLacueva, qui ha subratllat que, justament, un dels objectius de la proposta és "fer créixer el turisme als pobles que acullin el 'Grafftech'" i fomentar la dinamització de la zona, alhora que es vol que els veïns se'l facin seu. Per aquest motiu, les creacions que s'han escollit tenen una vinculació directa amb el municipi que els acull. En el cas de Móra d'Ebre, s'ha optat pel riu Ebre, la pagesia i el llegat d'artistes locals com JulioAntonio.
Art i tecnologia
Una vegada les creacions estiguin acabades, és a dir, a partir de diumenge al vespre, les imatges aniran acompanyades d'un codiQR que permetrà fusionar l'art amb la realitat virtual i augmentada. "Després d'obrir el QR, els visitants veuran a la pantalla dels dispositius la imatge en moviment", ha explicat Lacueva. "Això et permet interactuar amb l'art d'una manera directa", ha afegit el responsableaudiovisual del festival, JosepPastor.
Paral·lelament, el GrafftechFest ha organitzat una desena d'activitats complementàries com una cercavila o un taller perquè els més petits també puguin pintar el seu mural que s'allargaran fins diumenge.
Des de l'organització també han apuntat que són diversos els municipis que ja han mostrat el seu interès per acollir el festival de cara l'any vinent. Entre ells, es troben Reus i el Vendrell.