El Museu de les Terres de l’Ebre ha presentat oficialment el seu programa d’activitats públiques per al 2025, que inclou novetats i també dona continuïtat a algunes de les activitats tradicionalment més exitoses.
De fet l’any ja ha començat amb novetats destacades amb molt bona acollida, concretament de tres iniciatives per donar visibilitat i reivindicar el paper de la dona en el camp de la ciència i que han estat emmarcades en el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència i en el Dia Internacional de les Dones: el projecte “GENIS” (impulsat per la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya), l’exposició “Amb A d’AstrònomA” i la conferència “Dones, ciència i espai”, a càrrec de l’ebrenca Estefania Blanch i Llosa, doctora en Geofísica i especialista en l’efecte de les tempestes solars a l’entorn terrestre.
A partir d’ara la programació inclou activitats variades adreçades a tots els públics que abordaran les tres àrees del Museu: arqueologia, etnologia i natura.
IV Simposi Ibèric d’Odonatologia
Entre les activitats de natura, la principal novetat és que el IV Simposi Ibèric d’Odonatologia se celebrarà al Museu de les Terres de l’Ebre del 10 al 12 de juliol. Coorganitzat entre el Museu i el Grupo Ibérico de Odonatología, es tracta de la reunió de referència dels professionals estudiosos de les libèl·lules de l’àmbit iberobalear i de les illes macaronèsiques. A més, de la mateixa trobada naixerà l’exposició fotogràfica “Libèl·lules de les Terres de l’Ebre”, que es podrà visitar posteriorment, del 8 d’agost al 28 de setembre.
Es mantenen les Jornades Micològiques i el Cicle de Primavera, però amb novetats
Entre les accions rellevants a les quals es donarà continuïtat en l’àmbit de natura, es confirmen les XXI Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre i la renovació de l’exposició “Els bolets de les Terres de l’Ebre”.
D’altra banda, com a novetat del Cicle de Primavera, inclourà la participació en La nit de les papallones a Catalunya. I, com a part de la 30a Setmana de la Ciència a Catalunya, el Museu realitzarà un taller de robòtica obert a tothom.
Adhesió a Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025
La principal novetat relacionada amb l’àrea d’etnologia del Museu és l’adhesió a Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, amb una varietat de propostes per “assaborir” el territori.
D’esta manera, es programarà “Amposta al paladar: ruta de la cuina de fondes i hostals”, ruta guiada patrimonial que inclourà la visita a l’exposició “Grup de Dansa Paracota + de 20 anys recuperant tradicions” i un tast de dolços tradicionals. L’activitat es farà els dies 17 i 18 de maig, i formarà part dels programes de la XVIII Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, del Dia Internacional dels Museus i de la Nit dels Museus.
Igualment incloses en esta adhesió, el Museu oferirà una xerrada i un taller de cuina tradicional al voltant de la presentació del llibre “La cuina del Delta de l’Ebre. Els receptaris de la fonda Parra o el Cafè de l’Alguacila de Camarles i de la Torre de la Granadella” de Jordi Tresserras.
Torna la Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre
Després de dos anys sense dur-se a terme, enguany es recupera la Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, que tindrà lloc el 25 d’octubre. Una nova edició en la qual s’organitzaran taules rodones per fer una revisió de la contribució feta per les jornades fins ara. A més, hi haurà representacions de grups de l’àmbit de la cultura popular viva i del patrimoni etnològic i inmaterial de les Terres de l’Ebre.
Dos exposicions temporals
Del 4 d’abril al 18 de maig, la sala d’exposicions temporals del Museu acollirà “Grup de Dansa Paracota + de 20 anys recuperant tradicions”, amb un audiovisual, textos, fotografies, cartells, records, indumentària, etc. Mentre que, del 31 de maig al 24 d’agost, s’hi podrà visitar “Una vida de pel·lícula. Francisco Casanovas (1899-1986)”, que inclourà 26 panells explicatius, vitrines, documents i partitures originals, etc. Val a dir que esta exposició amb motiu del 125è aniversari del naixement del mestre Francisco Casanovas Tallardá, mestre de la banda de La Lira Ampostina, es va inaugurar a Alacant, ara arriba al Museu i encara té previstes diverses itineràncies més.
Ambdos exposicions comptaran, addicionalment, amb diferents activitats complementàries, com ara conferències, tallers i concerts monogràfics.
Jornades Europees d’Arqueologia 2025
Enguany, l’àrea d’arqueologia del Museu estarà més centrada en el treball intern per tal de gestionar, revisar i documentar tot el fons nou entrant. No obstant això, s’hi duran a terme algunes accions, com ara la participació en les Jornades Europees d’Arqueologia 2025, considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.
Una nova edició d’Ebre, Música & Patrimoni
De l’1 de juliol al 15 d’octubre, es proposa una nova edició del cicle Ebre, Música & Patrimoni, centrant-se, en esta ocasió, en la revisió musicada contemporània del patrimoni immaterial dels diferents municipis participants. Esta novetat es farà de la mà del duet musical Terrae. Recordem que estecicle se celebra anualment, però alternant música i art en cada edició.
Impulsat pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, en el marc del Servei d’Atenció Museística (SAM), el seu objectiu és apropar el patrimoni de les Terres de l’Ebre a la ciutadania des d’una perspectiva nova i, alhora, complementar-lo amb altres disciplines artístiques, creant, així, nous públics i un coneixement més ampli dels valors patrimonials propis.
Es reforcen les activitats públiques als municipis consorciats
Més enllà de les pròpies iniciatives que tindran lloc a les sales del Museu o a la ciutat d’Amposta, la programació prevista per al 2025 portarà propostes al conjunt de municipis que formen part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre.
En este sentit, per exemple, es podrà visitar l’exposició itinerant “Los pobles dels rius” a Alcanar; la programació estable al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers - Casa O’Connor, també a Alcanar; l’exposició “Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre” a Santa Bàrbara, o l’activitat experiencial “Tasta la Cultura de l’Ebre. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana”, també a Santa Bàrbara, i entre moltes altres activitats.
Activitats tècniques i els projectes supramunicipals
Així mateix, es continua apostant per les activitats tècniques al mateix Museu, posant el focus en les col·leccions d’etnologia i arqueologia. Estes accions tenen a veure, principalment, amb les tasques de documentació i conservació curativa i preventiva en objectes etnològics, i amb les tasques de documentació i revisió dels materials arqueològics procedents del Castell d’Amposta, de les terrasses de l’Ebre i de Sant Miquel de Vinebre.
Finalment, cal no oblidar que la programació també la integren projectes d’àmbit supramunicipal en col·laboració amb altres entitats del municipi. Entre d’altres, un projecte tècnic vinculat al programa “Parcs Naturals i Museus” de la Xarxa de Museus d’Etnologia, conjuntamente amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre. També es duran a terme una exposició sobre prehistòria al tram final de l’Ebre, de la qual es veuran els resultats a principis del 2026; el projecte “Ruta per les torres del Delta”, conjuntament amb l’Ajuntament de l’Aldea i el Parc Natural del Delta de l’Ebre, així com la residència en trànsit “Ensamblatge; un gest”, consistent en una pràctica de creació oberta i col·laborativa amb Lo Pati - Centre d’Art de les Terres de l’Ebre.
Tota la informació sobre la programació d’activitats 2025 s’anirà detallant progressivament al web del Museu de les Terres de l’Ebre.