La nova sala expositiva del Museu de Tortosa ha obert les portes este cap de setmana. Un espai habilitat al pavelló número 8 del complex de l'antic Escorxador i que s'ha inaugurat amb una exposició estable dedicada a tres artistes referents de fa un segle: Francesc Gimeno, Antoni Casanova Estorach i Agustí Querol. "Entre dos segles. Artistes tortosins en temps de canvi", consta d'un total de 55 obres, procedents del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el Museu del Prado, els fons municipal i cessions de col·leccions privades.
"Obrim les portes d’un nou espai expositiu, que suposarà un salt endavant pel Museu de Tortosa, amb obres de tres artistes que posades en context en un mateix espai ens ajudaran a ampliar la visió d’estos referents culturals", ha manifestat l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, que juntament amb la regidora de Cultura, Mar Lleixà, han inaugurat l'exposició i han agraït la generositat dels col·leccionistes particulars que han cedit les obres per ser exposades, així com del MNAC, que ha cedit vuit peces i el Museu del Prado, que n'ha deixat una. L'exposició es completa amb catorze obres del fons municipal. "Es tracta d'una exposició extraordinària, que sorprendrà els visitants i que estic convençuda serà pol d’atracció de visitants al Museu", ha manifestat la regidora de Cultura.
També han assistit a l'acte d'inauguració els tres comissaris de l'exposició: Jordi Àngel Carbonell, doctor en història de l'art i expert en Francesc Gimeno; Núria Gil, doctora en història de l'art per la URV i experta en Agustí Querol i Aleix Roig, doctor en estudis humanístics per la URV i expert en Antoni Casanova. Cadascun dels tres artistes tortosins que protagonitzen l’exposició, tenen maneres distintes d’aproximar-se a l’art i de relacionar-se amb els poders de l’època.
Creadors ebrencs que transcendeixen l'àmbit territorial
Al darrer terç del segle XIX, es van donar les condicions socioeconòmiques que van permetre la formació del món artístic contemporani. L’augment de la demanda va permetre l’aparició de les primeres galeries i el sorgiment de la crítica professional, que generava un estat d’opinió permanent sobre qüestions estètiques. Així mateix, arreu del país van sorgir els primers nuclis artístics locals i les primeres associacions que van fomentar la cultura i les arts al territori. Precisament va ser aleshores quan van aparèixer un seguit de creadors de les Terres de l’Ebre que van transcendir als àmbits estatal i internacional. No obstant això, el fet que es formessen a les escoles de belles arts de Barcelona o Madrid i que el mercat artístic s’assentés a les grans capitals, els va obligar a establir-se lluny de la terra que els havia vist néixer.
Els principals representants d’este moment d’expansió de les arts van ser el pintor Antoni Casanova i Estorach, que va desenvolupar una trajectòria plena d’èxits i reconeixements a Roma i a París; Francesc Gimeno i Arasa, que va viure a Barcelona al marge del món artístic i va ser valorat després de la seua mort, i l’escultor Agustí Querol i Subirats, que va residir a Madrid, on es va convertir en el representant més important de l’art escultòric oficial.
La mostra es pot visitar de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 h i de 16.30 a 18.30 h. Diumenges i festius d’11 a 13.30 h. Els dilluns està tancada. El museu romandrà tancat el 25 i 26 de desembre i l'1 i el 6 de gener.