Neix el Toca'm Territori, que expandeix el festival de piano de Tortosa a altres ciutats ebrenques

Enguany la proposta arriba a Amposta i Ascó, el 10 i 11 de maig, mentre que el gruix d'activitats en espais tortosins tindran lloc del 22 al 25 de maig

  • Una de les intervencions a Tortosa, en la passada edició. -
Publicat el 09 d’abril de 2025 a les 18:20

El Festival de piano Toca’m arribarà enguany a la quarta edició amb una clara consolidació com a referent en esta especialitat musical a les Terres de l’Ebre, concretament a Tortosa, la ciutat on va néixer. Enguany però el festival creix i s’expandeix amb una nova proposta, el Toca’m Territori, que en esta edició arriba a Amposta i Ascó. Concretament, hi haurà intervencions els caps de setmana previs al Toca’m, el 10 de maig tindrà lloc a Amposta (amb un concert de Laia de la Torre al carrer dels Infants a les 19.00 hores) i l’11 de maig a Ascó (amb Roger Padrós a les 19 hores al Jardí del Centre Cultural Magatzem de Rita). Amb un alt nivell en la programació, gran afluència de públic i com a festival únic a Catalunya, el Toca’m per tant sortirà enguany de Tortosa amb l’objectiu de posar a l’abast de més gent la música de piano, apropant este instrument a la ciutadania, posant-lo al carrer perquè tothom qui vulga el puga tocar, i alhora poder fer algun concert amb el piano com a eix central.

A Tortosa però tindrà lloc el gruix de les activitats, del 22 al 25 de maig, concretament amb música clàssica, jazz, flamenc, pop, música contemporània, que inclou les actuacions de Lluís Coloma & His Musical Troupe, Àmarim, Marc Heredia, Marco Mezquida i Chicuelo, Paula Rocosa, La Cuca viu i Moraigua, Oriana Kemelmajer Alías, Lluïsa Espigolé i Itziar Viloria, Ignasi Cambra, L’Arannà, Elbi Olalla i Ezequiel Acosta, Joina, Maria Coma, Gessamí Boada i Kquimi Saigi, Alba Careta i Roger Santacana, Los Aurora, i al concert de cloenda, Daniel Anglés.

El Festival fa valdre el patrimoni arquitectònic de les ciutats on té lloc i ofereix a la gent l’opció d’escoltar música i gaudir d’espais emblemàtics, de manera que la música surta dels auditoris i ocupe estos espais. A banda d’oferir els pianos a tothom, la direcció del Festival convida a músics i artistes de renom per actuar-hi, en concerts gratuïts que tenen lloc durant tot el en diferents horaris i ubicacions.

A més, també té una part social a través de la qual s’aproparà el piano als sectors més vulnerables, com són els hospitals i residències geriàtriques de la ciutat, amb col·laboracions com amb l’Associació Transtorn de l’Espectre Autista Terres de l’Ebre, l’Associació de Malalts d’Alzheimer TE o la Fundació Mercè Pla, entre altres. El festival té com a objectiu “donar a conèixer les Terres de l’Ebre, la seua riquesa, ser un reclam turístic, fer xarxa entre ciutats i pobles per ajudar a fomentar la col·laboració, compartir recursos i experiències, i enfortir la comunitat mitjançant la música i la cultura”, segons els organitzadors.