Valtònic participa a L'Ebrefolk de Móra d’Ebre

A la “Vetlada de Versadors i Rapers” va assistir, a més a més, Adelaida Moya, directora de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya

Valtònic durant l'actuació, per sorpresa, a Móra d'Ebre
Valtònic durant l'actuació, per sorpresa, a Móra d'Ebre | Cedida
Redacció
15 de juliol del 2024

Dins dels actes de la dotzena edició del Campus Festival Ebrefolk de patrimoni tradicional, que s’està celebrant a la capital de la Ribera d'Ebre, este cap de setmana va tindre lloc la Vetlada de Versadors i Rapers, que comptava, per segona vegada, amb la presència de rapers i raperes freestyle: Zoyert, Blazis, Saó, MarinaBou, IdoiaIdadeoia”, MarkusFM i DJAlar, vinguts de Barcelona i Sabadell. Després d’un sopar popular, la plaçadeDalt va acollir també els versadorsebrencsGuardetloCantador”, RosamarilaCatxa” i DolorsEspeltad’Amposta, i Àlexdel’Aldea, acompanyats de la RondallaSucd’Anguila, la glosadoramallorquinaAntòniaPipiu”, els “troverosmurcians,PedroCabrera i NataliaLaNiñadelaFilomena” i els corrandistescatalans,FerriolMacip i LaiaPedrol.

Una plaça de gom a gom, amb la corporació municipal quasi al complet, va presenciar durant tres hores una vetlada de poesia repetitzada en què va intervindre el raper, JosepValtònic”. El mallorquí, amb un rap “a capella” de cinc minuts, va deixar embadalit amb el seu missatge incisiu a tot el públic qui, desconeixedor de la seua participació, el va ovacionar. Un altre dels moments més emocionats va produir-se quan la mallorquina “Pipiu” va improvisar, també “a capella”, una “glosa” dedicada al recentment finat Julio Roca, antic músic de la rondalla de quintos de Móra d’Ebre, pare del tècnic de Cultura, i músic participant des de la primera edició del Campus.

El punt final de la vetlada va arribar amb la part segona o final, l’esperat “picadillo” o “baralla de galls i gallines” entre dos bàndols de poetes improvisadors, els quals, a ritme de jotaebrenca, van aconseguir mantindre un nombrós públic present en les seues cadires fins a la una de la matinada, i en què es van posar de manifest les dots interpretatives, però sobretot la gràcia i art en clau d’humor de rapers i versadors tradicionals. 

La jornada d’avui continua amb els habituals tallers formatius de ball, instruments, cant i poesia improvisada impartits per una quinzena d’especialistes en el camp de l’etnografia, etnomusicologia i etnocoloreologia, com ara els catalans Sergi Masip, Laia Pedrol, Ferran Roca, Bruno Pallarés i Armando Ayora, els valencians Miquel Flores i Joan-A. Cerdà, els mallorquins Margalida Rigo, i Toni i Simó Adrover, el murcià Pedro Cabrera o el manxec Julio Guillén. 

A més a més, avui a la nit serà el moment del Bureo o Sarau amb la participació de quatre formacions musicals d’arrel tradicional: la Rondalla dels Ports (Tortosa), Es Revetlers (Mallorca), Cuadrilla Murciana de Pedro Cabrera (Múrcia) i “Sagueta Nova” de Biar (País Valencià), que novament ompliran la plaça de Dalt fent ballar el públic. 

L’edició de l’EBREFOLK clourà amb la ballada de Ball de coques de Móra d’Ebre, on s’espera la presència de més d’un centenar de balladors i aficionats de tot el país, i que compta enguany amb la col·laboració dels Amics de la Jota de Móra d’Ebre, Lo Fardell Patxetí, el Grup de dansa de la Sénia i la Colla Sardanista i de Jotes de Deltebre. En este sentit, i per segon any consecutiu, els col·lectius i particulars que vulguen participar-hi, rebran una coca gratuïta, que els donarà dret a ballar.