Una auditoria externa fa saltar les alarmes per la gestió econòmica de la DO Terra Alta

El document, referent a l'exercici del 2022, rebel·la pagaments sense que consten factures, inversions del secretari sense el coneixement ni l’aprovació del president i altres incidències administratives i comptables

Interior de la botiga de la DO Terra Alta.
Interior de la botiga de la DO Terra Alta. | S.Berbís
02 d'agost de 2024, 09:30

Ja fa mesos que han hagut de saltar les alarmes en el sí de la DO Terra Alta davant el contingut de l’auditoria externa que el despatx reusenc Abad Saltó Auditors va signar el mes juny de l’any passat. Un informe expedit per encàrrec del Consell Regulador, referent a l’exercici del 2022, en què surten a la llum tota una sèrie d’irregularitats sobre la gestió administrativa i econòmica de l’ens.

El document, avançat pel diari Va de vi i al qual ha tingut també accés l’Aguaita.cat, rebel·la l’existència de pagaments efectuats sense que consten factures, inversions dutes a terme pel secretari, Jordi Rius, -una de les quals adjudicada al seu germà-, sense el coneixement ni l’aprovació del president (Joan Arrufí en aquell moment) ni de la Comissió Gestora, tal com seria preceptiu segons el reglament; també certifica manca de documents comptables, i un desgavell intern de l’àrea de tresoreria que igualment queda plasmat en els fets que exposa l’informe.

Entre les diverses incidències detectades, algunes resulten especialment cridaneres. Així, en l’evolució del compte de resultats de l’entitat, destaca l’increment en un any de la partida de despeses de personal i dels aprovisionaments, que passen de 154.415 euros a 185.948, i de 77.809 a 89.023 euros, respectivament.

A més, pel que fa als recursos generals, van passar de ser positius en 5.585 euros a ser negatius en 6.133 euros. “L’entitat hauria d’adoptar mesures de control de la despesa”, apunta l’auditoria en este punt, que més endavant, en l’anàlisi de l’estructura de personal, complementa: “S’ha evidenciat una manca d’una figura encarregada de la supervisió de l’àmbit financer i de la gestió diària de l’entitat”, apunta el document.

Increment del control

Esta reclamació d’increment del control és pràcticament una constant, després d’exposar situacions com pagaments duts a terme per un total de 169.142 euros, per inversions referents a l’anomenat Centre per al foment de la cultura del vi i de l’oli, que es van dur a terme els anys 2005 i 2006, sense que els auditors hagen pogut trobar, passats els anys, cap factura emesa a nom de l’entitat. Un total de 119.179 euros més d’esta obra corresponen a una aportació que va fer el Consell Comarcal de la Terra Alta, però tampoc els consta una factura emesa a nom de l’entitat per part del constructor adjudicatari.

En un altre dels punts exposa el cas de l’adjudicació de la instal·lació de plaques solars per valor de 13.494 euros abonats en tres factures a un proveïdor que és germà del secretari i únic signatari de les factures. “Esta inversió es va dur a terme per part del secretari sense el coneixement i aprovació del president i la Comissió rectora”, tal com exigix el reglament, per la qual cosa els auditors consideren el cas “greu”. En esta inversió es van presentar tres pressupostos i efectivament l’adjudicat era el d’inferior preu, tan que estava fins i tot per sota del preu de mercat.

Pel que fa amortitzacions de l’immobilitzat, de la revisió dels auditors se’n desprèn que hi ha algunes diferències entre les fitxes d’amortització i la comptabilitat, i tot i que considera “raonables” els coeficients d’amortització, n’hi ha uns, aplicats per a la inversió en l’Espai del Vi i de l’Oli, amb un const de 69.750 euros, que s’ha amortitzat en 5 anys i del qual han sol·licitat les factures però no ha pogut fer les comprovacions oportunes per no disposar de cap document.

Façana de la botiga del consell regulador de la DO Terra Alta a Gandesa.
Façana de la botiga del consell regulador de la DO Terra Alta a Gandesa.

Resulta significatiu que l’epígraf d’acomptes a proveïdors presenta un saldo de 32.773 euros amb els conceptes Carles i Carles i Adrià Carles, entre els exercicis del 2021 i el 2022, que segons l’administració serien càrrecs erronis que es regularitzaran durant l’exercici del 2023: “Considerem que l’elevat volum d’estos pagaments no està acuradament justificat”, apunta l’informe. De fet, en les conclusions, respecte a n’esta empresa, l’auditoria apunta que d’entre el seguiment de pagaments a proveïdors sense disposar de la factura destaca que del volum de saldos comptables a 31 de desembre del 2022  s’eleva a 65.417 euros, dels quals 60.276 pertoquen al proveïdor Carles i Carles Consulting SL, de manera que recomana “reclamar les factures pendents de rebre i, en els casos de que es tracten de pagaments erronis, dur a terme les gestions necessàries per sol·licitar el reemborsament d’estos fons a l’entitat”.

Així mateix, ha observat diverses factures del mateix proveïdor per conceptes similars “i se’ns ha plantejat el dubte de si es tracta de serveis duplicats”. També recull que la despesa facturada pel mateix proveïdor pel concepte “pack hores” s’ha incrementat en un 235% sobre la de dos anys enrere.

També destaca que el 36% de la despesa en serveis exteriors ha estat facturada per l’empresa Pcats Comunicació, per una xifra total de 101.520 euros, i en este cas les factures rebudes no presenten autorització del president.

Segons el balanç a proveïdors de fins de l’any analitzat, la DO tenia un deute de 53.040 euros, mentre que la quantitat pendent de cobrament era de 32.643 euros, de manera que el saldo negatiu quedava en 20.397. A més, considera que hi ha 34.918 euros de difícil cobrament, perquè en bona part son per quotes de cellers i viticultors que s’han donat de baixa de l’ens.

Este diari s'ha posat en contacte amb el Consell regulador per conèixer el seu posicionament a l'entorn del contingut de l'auditoria i han ajornat qualsevol declaració al respecte fins que acabe la reunió de la junta rectora del Consell regulador, que s'ha convocat este divendres al matí.

Arxivat a