La ciberseguretat és una inversió que les empreses han de prioritzar perquè la vulnerabilitat davant la ciberdelinqüència és enorme per a tothom. Estes és el contundent missatge que han transmés Jordi González, CEO Sky Developer Programmer, i David Sanz, fundador de la comunitat d'analistes Brigada OSINT. La conferència i una posterior taula rodona que han moderat han obert el quart Fòrum Econòmic de les Terres de l'Ebre, activitat central de la segona jornada de la Fira Expoebre de Tortosa este dijous, que compta amb més de 300 inscrits. Com ha remarcat l'alcalde Jordi Jordan, també es posarà l'accent en la responsabilitat social i l'economia verda de les quals les empreses del Tortosa i del territori ja en són referents.
La intel·ligència artificial i el procés de digitalització de les empreses estan impulsant a gran velocitat "l'automatització de processos, la presa de decisions basada en l'anàlisi de dades, l'optimització de la cadena de subministrament o el desenvolupament de nous productes i serveis innovadors". El president de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Faiges, ha destacat que la quarta edició del Fòrum econòmic ebrenc posi l'accent en tots aquest reptes que transformen la manera "d'operar i competir", també de les empreses locals.
L'accelerat avenç tecnològic suposa un risc potencial per a empreses, administracions i persones que s'han encarregat de mostrar i demostrar els primers ponents de la jornada econòmica d'este dijous. De ciberseguretat i empremta digital n'han parlat Jordi Gonzàlez, CEO de Sky Developer Programmer – amb seu a la Ràpita-, i David Sanz fundador de la comunitat d'analistes d'intel·ligència en fonts obertes Brigada OSINT, caçador d'estafadors "fantasma" i divulgador d'enganys.
Inversió o risc
Amb Espanya "al podi" dels països que més ciberatacs - 30.000 atacs a pimes l'any passat -, Gonzàlez ha alertat als empresaris que "la ciberseguretat és una qüestió de vida o mort". El CEO d'Sky Developer Programmer ha exemplificat amb casos reals, d'empreses del territori, la vulnerabilitat i "el ciberrisc" que corren i del qual no en són ni conscients. A més dels hackers i ciberdelinqüents organitzats, la intel·ligència artificial afavoreix que siguin "robots" qui facin la feina bruta. S'encarreguen de fer recerques sobre la vulnerabilitat de qualsevol persona o empresa, en fan un report i proposen la "metodologia" per atacar.
González ha remarcat que "la transformació digital és clau per qualsevol negoci", per petit que sigui, però cal ser conscients que les dades "són el nou or" i que s'està exposant la seguretat, la reputació i la continuïtat de l'empresa si no és protegeix. De fet, ha reivindicat que la ciberseguretat no és un cost sinó una inversió i que ha de ser inqüestionable. "Posa un hacker a la teva vida", ha aconsellat.
David Sanz ha refermat esta proposta exposant el cas d'una empresa de servei de cloud que va ser atacada per Ryuk i que va suposar la pèrdua de "totes les dades" de dècades a moltíssimes empreses, algunes de les quals van haver de tancar. Sanz ha insistit que els empresaris han de "conèixer l'empremta digital" dels seus negocis, el tipus d'atacs als quals poden estar exposats i les eines de protecció que han de tenir. "Ens hem de conscienciar que la ciberseguretat és part de l'economia. Ja no es pot parlar d'elles per separat", ha apuntat.
Responsabilitat social en el millor moment econòmic
L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha destacat l'èxit d'inscripcions que ha tingut el Fòrum Econòmic de les Terres de l'Ebre, amb més de 200 inscrits a les conferències del matí, i més de 300 a les de la tarda. El consistori defensa que encaixar el Fòrum en la Fira ExpoEbre "retroalimenta" les dues activitats i l'objectiu compartit "de crear oportunitats" en l'àmbit econòmic. Jordan ha remarcat que el Fòrum vol potenciar "l'economia social i verda que a les Terres de l'Ebre cada vegada té més força" i de la qual el territori és "pioner", "una oportunitat de creixement" que ja es fa evident a la ciutat.
En este sentit, l'alcalde ha explicat que una de les darreres implantacions industrials que s'està duent a terme a Tortosa, la planta d'aromes i fragàncies del grup LUCTA, incrementarà la inversió en 5 milions d'euros, arribant als 30 milions. La previsió és que estigui en marxa a final d'any i que generi 80 llocs de treball directes, inicialment. També hi haurà una trentena de nous llocs de feina a la planta de biometà de Genia Bionergy, empresa valenciana participada per Repsol, que invertirà 15 milions d'euros en el projecte de Campredó. Jordan ha avançat que "en les pròximes setmanes" s'anunciarà una nova implantació industrial a Tortosa.
"Estem en un moment de creixement econòmic important i totes aquestes inversions cada vegada també s'estan alineant més amb aquests objectius de l'Agenda 2030, per un planeta més sostenible", ha subratllat l'alcalde. "Per fer arribar el progrés al conjunt de la ciutadania, aquesta edició del Fòrum i d'Expoebre fa valer el nostre teixit empresarial i sobretot les empreses que avui dia són exemple en aquestes línies de treball tan importants per a aquest desenvolupament sostenible", ha afegit.
Empresa i coneixement
El president de la Cambra de Comerç de Tortosa ha aplaudit el nou "disseny i format" de la Fira Expoebre i ha recordat el programa Digital Talent que la Cambra divulga des del seu estand, amb deu formacions de creixement digital per a les empreses en un moment que l'Ebre "té un creixement econòmic superior a moltes comarques de Catalunya".
També el director del Campus de l'Ebre de la URV, Xavier Farré, ha ofert tot el coneixement i la recerca de la Universitat per afrontar "els nous reptes", que apareixen cada vegada "a més velocitat" i que "fa que espais de debat i de reflexió" com el Fòrum Econòmic de les Terres de l'Ebre siguen un impuls. Farré ha animat les empreses a "incorporar en la dinàmica d'organització, un conjunt de noves pautes de comportament més sostenibles, més responsables i més vinculades a un territori que, de per si, ja té aquests elements com a elements diferenciadors". El director ha remarcat que les empreses ebrenques tenen "aquesta responsabilitat amb l'entorn" i sobretot que les que arriben tenen "aquesta dinàmica i sensibilitat".
En este sentit, l'alcalde Jordi Jordan ha recordat la trentena de segells que va entregar fa uns mesos el procés comunitari de Tortosa i que reconeix la implicació social de les empreses de la ciutat. Jordan ha apuntat que aquest reconeixement per la transformació social és també un dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 en la qual s'ha centrat la nova edició d'Expoebre. Algunes d'aquestes companyies exposaran els seus processos i contribucions en el Fòrum, en el qual parla d'economia verda i infraestructures sostenibles, Natàlia Olson-Urtecho, ambaixadora global per a Espanya i Portugal del Fòrum de Silicon Valley; i parlaran de responsabilitat i economia social a l'empresa, Josep Maria Canyelles, coordinador de Respon.cat i Emili Duró, empresari, professor i consultor empresarial.
L'Expoebre més sostenible
La setanta-vuitena edició de la fira multisectorial Expoebre es va inaugurar aquest dimecres a la tarda. L'acte d'obertura va anar a càrrec del rector de la UNED, Ricardo Mairal, amb motiu del cinquantè aniversari del centre universitari a la ciutat. Seran cinc dies de fira, fins diumenge, en els quals Tortosa es reivindica com la capital sostenible de Catalunya amb una mostra multisectorial dedicada als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030.
S'hi pot trobar més de 200 expositors i diferents espais temàtics de tecnologia, innovació i robòtica; de medi ambient i sostenibilitat; l'automoció; el sector social, amb entitats i associacions; o l'espai Taste&Fashion on es concentra l'oferta gastronòmica i lúdica.