El Govern català esmerçarà «els diners que calguen» per paliar l'impacte de les mesures europees sobre la pesca

Ordeig s'ha reunit a la Ràpita amb representants del sector, que es mostra prudent i descarta mobilitzar-se, de moment, a les portes de la campanya de Nadal

El conseller Ordeig s'ha reunit este divendres amb representants dels pescadors a la Ràpita.
El conseller Ordeig s'ha reunit este divendres amb representants dels pescadors a la Ràpita. | Aguaita.cat
Aguaita.cat
13 de desembre de 2024, 18:13
Actualitzat: 18:19h

Els diners que calguen. No serà un problema econòmic. És el missatge que ha traslladat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Òscar Ordeig, als representants dels pescadors catalans en la reunió que han mantingut este divendres a la tarda a la Ràpita. El conseller ha ofert el suport del Govern, també econòmic, per pal·liar el perjudici que pot comportar al sector l’aplicació de les mesures de sostenibilitat a les barques que imposa la Comissió Europea. Per la seua banda, els pescadors s’han mostrat prudents fins conèixer la interpretació de les mesures que en face el govern espanyol, i descarta mobilitzar-se en les setmanes vinents, a les portes de la campanya més forta de l’any, la de Nadal.

“Estem al costat dels pescadors i de la Federació i farem el que face falta. Els tècnics de la direcció general de Pesca estan avaluant l’impacte econòmic de les mesures imposades per la Comissió Europea, de quin serà el perjudici en l’evolució de les captures i les inversions que haurien de fer les embarcacions”, ha apuntat el conseller. Abans de disposar dels estudis per quantificar el perjudici econòmic, el conseller ha avançat, però, que “l’impacte serà gran”. “Hi haurà un perjudici, cal calcular quin és i quina solució li donem”.

Tant el govern català com els pescadors han recordat que a més a més venen d’uns anys complicats en què ja han estat aplicant mesures respectives. Ara el sector esperava un respir, no que se l’escanyés més.

Ordeig s’ha compromès en nom del Govern a “mobilitzar els diners que face falta, no serà un problema de recursos econòmics, per tal que cap pescador veja les seues finances perjudicades o que els facen abandonar l’activitat”. 

Mentrestant, prudència entre els representants de les confraries fins conèixer de quina manera l’Estat espanyol aplicarà la normativa europea.

En este sentit, el president de la confraria de la Ràpita i de les confraries de la demarcació de Tarragona, Eusebio Rosales, ha afirmat: “Volem veure la lletra petita i de quina manera vol implementar les mesures el govern espanyol, a veure si hem de ser el cap de turc,  que no estem només nosaltres a la Mediterrània i a veure si l’hem de cuidar nosaltres perquè pesquen altres”.

Prudència a les portes de la campanya de Nadal

El sector no contempla de moment mobilitzar-se: “Ara no és el moment, cal esperar que surti el document traduït pel Govern espanyol i a més estem a les portes de la campanya de Nadal i tenim tot el sector de la comercialització, inclòs peixaters, majoristes i consumidors, esperant gaudir del nostre peix, ara bé, si el tema no agafa el rumb que caldria, ens ho podem plantejar”, ha assegurat el president de la Federació Catalana de Confraries, Antoni Abad.

Mirant a més llarg termini, el conseller Ordeig ha apuntat també que “així no podem seguir, necessitem definir el model per als anys vinents, perquè el sector té molt clar cap on ha d’anar i necessitem que el nostre model s’impose”.

Arxivat a