Els pescadors de les Cases es mobilitzen per dir «No» al pla de gestió del Mediterrani

Un centenar de persones es concentren per rebutjar la proposta de reducció dels dies de pesca que "sentencia a mort" el sector

Un centenar de persones concentrades a la plaça de Sant Pere de les Cases, este dilluns.
Un centenar de persones concentrades a la plaça de Sant Pere de les Cases, este dilluns. | S.Berbís
Sílvia Berbís
09 de desembre de 2024, 19:54
Actualitzat: 19:56h

Entre perplexos i enfadats s’han mostrat els pescadors de les Cases d'Alcanar en la concentració que han dut a terme este dilluns a la tarda a la plaça de Sant Pere per dir No al pla de gestió del Mediterrani. Un pla amb el qual la Comissió Europea pretén retallar-los a un màxim de 28 dies l’any els que poden sortir a la mar. Un centenar de persones s’han sumat a la protesta prenent el relleu a la que ha tingut lloc al migdia a Madrid amb el mateix objectiu: mostrar el seu rebuig frontal a una proposta que, sostenen, equival a sentenciar a mort el sector i tots aquells que hi estan vinculats.

“Som part fonamental de l’economia blava, en molts indrets de Catalunya som la principal empresa en facturació, però la data real és molt superior si incloem la comercialització, les serveis de tot tipus, la gastronomia de la restauració i el turisme. Tot això estan posant en risc”, ha afirmat Raül Ribot, secretari de la Confraria de les Cases, encarregat de llegir el “Manifest per la pesca catalana” que resumix el seu posicionament. “Davant d’esta infàmia, els pescadors catalans diem que ja n'hi ha prou, que hem fet molts esforços i que hem arribat a un punt de no retorn, no podem acceptar més retallades, la viabilitat i la dignitat de la pesca catalana no es mereixen el tracte rebut i molt menys esta forassenyada proposta”, ha continuat.

Recorden, tal com ha remarcat Ribot, que el sector ja ha acceptat prou condicionants i limitacions en els últims anys, que han perjudicat especialment la flota, i més específicament la pesca d’arrossegament. “Un exemple són les vedes, que consisteixen en no anar a pescar durant un període, fins a dos mesos, que son 22 dies al mes, i 44 pels dos mesos, un període d’aturada obligada que només es compensa amb una bonificació entre 10 i 15 dies”.

Les mesures aplicades, expliquen, han reduït la capacitat pesquera un 40%, i ells en són els principals perjudicats per un model que no contempla altres condicionants que afecten les poblacions de peix, com el canvi climàtic o la humanització del litoral. “Este via crucis pesquer, ha comportat un malson per a les empreses pesqueres per als treballadors i s’han reduït els ingressos per vendes en llotja un 12,5% de mitjana”, ha exposat el secretari de la Confraria.

Els pescadors demanen a les administracions pesqueres, a les municipalistes i de l’àmbit institucional econòmic i social però també a la ciutadania, el posicionament al seu costat.

Autoritats i representants del sector exhibint la pancarta reivindicativa.
Autoritats i representants del sector exhibint la pancarta reivindicativa.

"Estarem sempre al costat del sector pesquer"

En este sentit han estat força contundents tant el director territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a les Terres de l’Ebre, Frank Pérez, com l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, i la regidora de les Cases, Mar Sancho.

“Estarem sempre al costat del sector pesquer i ens oposem frontalment a estes decisions que estan fetes amb traïdoria i nocturnitat per part de la Comissió Europea, no son vàlides les seues dades i s’han de rectificar estes mesures que signifiquen una sentència de mort”, ha afirmat Frank Pérez. El director territorial ha recordat que “el sector sempre ha complit els requisits que demanat, com les caixes blaves, la traçabilitat, les aturades biològiques, les zones d’exclusió... per arribar a una mesura que pràcticament podien haver dit que prohibien la pesca d’arrossegament i haguéssim acabat abans. Hi estem totalment en contra”, ha reblat.

Roig, per la seua banda, ha assegurat que “si la Comissió Europea no rectifica i corregeix esta proposta desapareixerà el sector pesquer, el port, les barques, la confraria, la gastronomia, totes les empreses vinculades i amb ells la nostra essència de poble mariner”. També ha recordat que els pescadors sempre han treballat per protegir el medi marítim, però això ha d’estar equilibrat amb la vida de les persones”. “Segurament estes accions responen a interessos empresarials privats que van molt més enllà de preservar la sostenibilitat del Mediterrani”, ha denunciat l'alcalde, tot afegint que “mentre ens demanen esta reducció, algunes flotes de països tercers que també hi pesquen augmenten un 300%”. Segons Roig, la proposta és “absolutament insostenible. En el mateix sentit, la regidora de les Cases, Mar Sancho, ha afirmat que “reduir la pesca a 28 dies és reduir la vida activa i l’economia blava del nostre municipi, on tot gira entorn de la pesca, per tant estan reduint a la mínima expressió un poble que té en la pesca la seua identitat”, ha conclòs.