La primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya reuneix 133 olis

L’entrega dels guardons es farà en la Nit de l’Oli que se celebrarà el 13 de desembre a la Fatarella, durant la 25a edició de la tradicional Festa de l’Oli d'este municipi

La xifra d'olis presentats avala la producció i la qualitat d'este producte.
La xifra d'olis presentats avala la producció i la qualitat d'este producte. | Arxiu
Redacció
21 de novembre de 2024, 18:12
Actualitzat: 18:13h

Fins a 133 olis s’han presentat a la primera edició dels 'Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya', que organitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. En un comunicat, el Govern ha assegurat que la xifra “confirma la qualitat i la gran diversitat” de la producció catalana, dies després de rebre nombroses crítiques pel fet que el president de la Generalitat, Salvador Illa, assistís a la Festa del Primer Oli de Jaén. El Govern ha detallat que l’entrega dels guardons es farà en la ‘Nit de l’Oli’, una gala que se celebrarà el 13 de desembre a la Fatarella. L’esdeveniment coincidirà amb la 25a edició de la tradicional Festa de l’Oli del municipi.

Els Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya s’emmarquen dins de la celebració, el 2025, de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia.

El municipi de la Fatarella acollirà el cap de setmana del 13 al 15 de desembre la 25 edició de la tradicional Festa de l’Oli, un punt de trobada del sector de l’oli, i parada per a aficionats i professionals del món de la gastronomia de la Terra Alta i, per extensió, de les Terres de l’Ebre.

La celebració d’esta edició arrencarà el divendres 13 amb la inauguració oficial de la mostra, que tindrà lloc a les 18:00h a la plaça Major. L’alcalde de la Fatarella, Jordi Rius Gironés, estarà acompanyat, a més de per altres alcaldes de la comarca, per Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Lluís Agut, president del Consell Comarcal de la Terra Alta.

La inauguració de la mostra serà l’avantsala d’un dels actes més importants d’aquesta 25a edició: la celebració de la Nit de l’Oli, una gala sopar on es lliuraran els guardons de la primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, premis que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha creat enguany per reconèixer la tasca dels productors d’oli que treballen amb la màxima qualitat, així com per ajudar a fomentar el coneixement del producte per part de la societat catalana.

Agenda d’activitats

Esta 25a edició de la Festa de l’Oli es completa amb una carregada agenda d’activitats, tant per a grans com per als més petits, que va des de showcookings i degustacions gastronòmiques, fins a activitats esportivesexposicionsactuacions musicals, etc.

Entre les activitats més gastronòmiques destaquen la demostració amb oli d’oliva de la Terra Alta de la mà del cuiner Aleix Mèlich (dissabte 14, a les 11:30h, a l’espai Showcooking) o la degustació de jabalí a la brasa a càrrec de la Colla del Jabalí Los Tossalets de la Fatarella (dissabte a les 13:00h, a la Placeta del Centro), a més de la popular clotxada i degustació de l’oli nou que se celebra al Pla de la Bassa el diumenge a partir de les 13:00h i que serveix per posar punt final a la Festa.

Però abans d’esta cloenda, els assistents a la Festa podran gaudir de moltes més activitats com ara visites guiades al Molí antic de l’oli de ca Ramonetdemostracions d’elaboració d’allioli activitats esportives com ara curses, caminades o una ruta BTT.

A més, en paral·lel a la mostra d’olis, hi haurà també jocs de fusta gegants i demostracions d’arts i oficis artesanals i tradicionals al nucli antic del poble, a més d’una exposició de vehicles clàssics.

Sobre la Festa de l’Oli de la Fatarella

La Festa de l’Oli va néixer l’any 1999 i va representar l’inici de la promoció agrícola i turística de la Fatarella. Any rere any, la Festa ha anat creixent fins a convertir-se en la fira de referència que és avui en dia: un punt de trobada que s’ha posicionat com a aparador de la Terra Alta i, en general, de les Terres de l’Ebre, de l’oli d’oliva verge extra i, especialment, de la varietat empeltre, la varietat característica de la comarca.

La Festa de l’Oli és, a més, una trobada d’especial importància per a la promoció del turisme, la gastronomia, la gent, la pagesia, la cultura i la història de la Fatarella, i per extensió, de la comarca de la Terra Alta, i d’un dels seus productes estrella, junt amb el vi, com és l’oli d’oliva verge extra.