El reg de precisió amb sensors podria aconseguir un 30% d’estalvi d’aigua en els cítrics ebrencs

El projecte CITRUSREG finalitza ara, demostrant amb les dades recollides com la sensorització dels cultius cítrics pot comportar una millora en l’estalvi d’aigua i la sostenibilitat de la producció

Josep Miquel Fibla, responsable IRTA del projecte (font: IRTA, cc by 4.0)
Josep Miquel Fibla, responsable IRTA del projecte (font: IRTA, cc by 4.0) | Cedida
Redacció
16 d'octubre de 2024, 12:05

Entre 2023 i 2024, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha treballat en el projecte demostratiu CitrusReg, amb l’objectiu de millorar l’eficiència i la sostenibilitat del reg en cítrics a través de la digitalització i la sensorització. La idea principal ha consistit en avaluar el comportament de l’aigua al sòl amb diferents dosis d’irrigació, gràcies als experiments portats a terme en una finca experimental de cítrics de 0,63 ha a Bítem-Tortosa (Baix Ebre).

Sondes al sòl (font: IRTA, cc by 4.0)
Sondes al sòl (font: IRTA, cc by 4.0)

Amb totes les dades recollides, des del projecte Citrusreg s'ha arribat a les següents recomanacions: es podria reduir les necessitats de reg aproximadament un 15% a l'hivern, entre un 5% i un 15% a la primavera, entre un 15% i un 30% a l'estiu, i segurament entre un 10% i un 15% a la tardor. Aquesta reducció no afectaria significativament la collita, només provocant una lleugera disminució en el calibre dels fruits, fins a uns 5 mm. Tot plegat, seria un bon exemple de com la monitorització del contingut d’aigua al sòl a través de sensors permet estalviar agua i aconseguir una collita més sostenible en cítrics.

Quina ha estat la metodologia? S'hi van seleccionar dos sectors de reg, i s’hi van instal·lar estacions amb sondes capacitatives a diferents profunditats (20, 50 i 80 cm) per mesurar el contingut d'aigua al sòl, determinant així el moment òptim per regar. Els càlculs de les necessitats d'aigua es van basar en la evapotranspiració setmanal mesurada per l'estacióclimàtica d'Aldover i el balanç hídric.

El 2023, les necessitats reals d'aigua van ser de 4.106 m³/ha. Es va aconseguir un estalvi del 30% a l'hivern, 43% a la primavera, 13% a l'estiu, i un excés de reg del 45% a la tardor, aplicant un total de 3.565 m³/ha, amb un estalvi anual del 13%. En el sector de les sondes, es van aplicar 3.131 m³/ha d’aigua, aconseguint un estalvi anual del 24%, tot i que les restriccions es van aplicar en moments inadequats, afectant lleugerament  la collita.

Este 2024, i fins al 31 d’agost, les necessitats d’aigua han estat de 3.450 m³/ha. A la parcel·la d'evapotranspiració s’han aplicat 4.513 m³/ha (un 30% més), mentre que a la parcel·la regada segons les sondes s’han aplicat 3.443 m³/ha. En esta última hi ha hagut un excés d’aigua del 7% a l’hivern, de l’1% a la primavera, i un estalvi del 3% a l’estiu. En general, s’ha aplicat l’aigua necessària segons el balanç hídric, però no s’ha aconseguit cap estalvi d’aigua en el que portem d'any.

Els fruits de les dos varietats cítriques estudiades (Lanelate i Chislett) en la tesi de reg, seguint l’aportació marcada per la evapotranspiració i el seu balanç hídric (amb el 30% de més), són sempre de major calibre que els fruits regats només amb les necessitats hídriques reals. La diferència de mida fins el moment actual és de 3,75 mm per a la Lanelate i de 3,35 mm per a la Chislett, degut a l'excés d'aigua aplicat en la parcel·la ETo respecte a la parcel·la de les sondes.

El projecte demostratiu CITRUSREG: Digitalització del reg en el cultiu dels cítrics per mig de sensors i adaptació al canvi climàtic optimitzant el consum d'aigua” és una activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022. Més informació tècnica sobre aquest projecte a Ruralcat.