L'òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear ha aprovat este dijous incrementar amb 3,8 milions d'euros la partida destinada per a enguany, que en un primer moment era de 20 milions d'euros. Estos 23,7 milions d'euros permetran finançar fins a 43 projectes empresarials, vint més dels previstos. Segons el secretari d'Empresa i Competitivitat del departament d'Empresa i Treball, Albert Castellanos, actualment "no queda cap projecte fora per manca de pressupost". La majoria de les iniciatives que es finançaran són del sector agroalimentari. Segons Castellanos, la Terra Alta, d'on van sorgir les primeres queixes pels projectes exclosos, serà la comarca que més es beneficiarà de la nova partida, ja que rebrà 1,8 milions d'euros.
La Casa de Cultura Blanca d'Anjou de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha acollit este dijous al matí la cinquena reunió de l'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear. Una trobada que ha servit per aprovar una dotació extraordinària de 3,8 milions d'euros dins la convocatòria d'inversions d'alt impacte que busca potenciar projectes empresarials a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears.
Tot i que en un primer moment la Generalitat va anunciar que es destinarien 20 milions d'euros, els quals beneficiarien una vintena d'iniciatives, s'ha evidenciat que "hi havia més projectes subvencionables dels que inicialment es pensava", segons ha explicat el secretari d'Empresa i Competitivitat del departament d'Empresa i Treball, Albert Castellanos. "Hem reubicat els recursos de la manera més eficient", ha dit Castellanos, qui reconeix que "val la pena" finançar estes vint iniciatives més, ja que "hi ha projectes privats que generen ocupació i activitat econòmica".
En este sentit, ha remarcat que ja "no queda cap projecte fora per manca de pressupost". Segons Castellanos, els que s'han quedat fora és perquè no complixen amb els requisits de la convocatòria. Per a ells, però, des del Govern s'han compromès a "revisar les al·legacions d'aquells que no han pogut ser finançats, perquè s'hi puguen acollir en futures convocatòries". "Haurem de veure com ho fem en futures convocatòries, perquè s'incloga el màxim nombre de projectes possibles", ha afegit.
Una quarantena de projectes
Els que sí que han estat admesos, un total de 43, són projectes provinents del sector privat i, sobretot, relacionats amb el sector agroalimentari. De fet, ha estat, justament, el sector primari qui ha protagonitzat les últimes queixes envers els Fons Nuclears. Fa unes setmanes, Unió de Pagesos criticava que el Govern els discriminés a l'hora d'accedir a les compensacions, especialment a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Ara, un mes després, Castellanos ha confirmat que la Terra Alta serà la comarca que més es beneficiarà de la nova partida de 3,8 milions d'euros, ja que d'estos rebrà 1,8 milions d'euros.
Ajudes pel sector primari
A més, i relacionat amb este sector, el secretari d'Empresa i Competitivitat ha anunciat que el Departament d'Acció Climàtica traurà al juliol dos convocatòries més: una de 3,5 milions d'euros destinats a complementar els projectes que es poden presentar a les convocatòries del pla d'alimentació de Catalunya i una altra de 4,5 milions d'euros per a les cooperatives de l'àmbit agroalimentari. En estes dos partides s'hi podran acollir els projectes específics del sector primari que provinguen d'alguns dels 96 municipis que pertanyen a l'àmbit territorial dels Fons Nuclears.
Paral·lelament, enguany també es destinaran 3 milions d'euros per a projectes públics, on es podran acolli ajuntaments i altres ens locals.
Durant la reunió de l'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear també s'ha "fet més explícit que el territori beneficiari dels fons siga exactament el mateix fins que tanque l'últim reactor nuclear". Segons Castellanos, esta puntualització en el reglament "respon al principi de solidaritat" que es busca per promoure alternatives de promoció econòmica i de transició energètica per al conjunt del territori.
La pròxima reunió està prevista pel 18 de setembre.