Surt al mercat l'oli d'arbres cultivats amb música de la cantautora tortosina Montse Castellà

Un pagès de Torrebesses té altaveus a la finca d’oliveres i assegura que el sistema ha tingut un resultat “molt beneficiós”

Presentació de l'oli fet amb oliveres que es cultiven amb música.
Presentació de l'oli fet amb oliveres que es cultiven amb música. | ACN (Oriol Bosch)
Redacció
15 de novembre de 2024, 17:08
Actualitzat: 17:08h

Este divendres ha estat presentat públicament l'oli que han produït les oliveres cultivades amb música de la cantautora tortosina Montse Castellà. La idea de posar cançons als arbres és del pagès Josep Anton Ortíz, que té instal·lats uns altaveus a la finca, programats amb un fil musical ,i assegura que el procés ha tingut un resultat “molt beneficiós” i que es nota en la qualitat de l’oli que n’ha sortit. Es tracta d’una iniciativa pionera a les terres de Ponent que ha comptat amb una primera premsada feta el 14 d’octubre de la qual n’han resultat 700 botelles de mig litre d’oli verge extra ecològic que surten a la venda a un preu de 15 euros. Es dona la circumstància que la finca en qüestió era propietat del guitarrista clàssic Emili Pujol.

L’acte de presentació d’Ort Bell s’ha fet al castell de Torrebesses i ha comptat amb la participació de Josefina Aran Flix, catadora d’oli del panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’oliva de Catalunya del Departament d’Agricultura, i el mateix Ortíz, que ha remarcat que les plantes “senten la música tot i no tenir orelles” ja que el so és una ona física que viatja per l’aire i els arbres i les fulles la poden detectar. L’acte també ha comptat amb la cantautora de Tortosa, Montse Castellà, que ha interpretat un parell de cançons que habitualment han sonat al camp d’oliveres.

Josep Anton Ortiz és l’ideòleg d’este sistema i cada matí comprova que la música se senta entre les seues oliveres de Torrebesses. Si pot, incideix amb els sons que proposa l’artista Montse Castellà. Fa mesos que Ortiz deixa sonar la seva música a la plantació d’oliveres i assegura que els resultats “són ben visibles”.  Castellà té diversos treballs al mercat, un dels darrers compta amb temes vinculats al cos i les emocions i es diu ‘Orgànic’. Està vinculat a les oliveres de Torrebesses i espera que l’oli pugui transmetre “la mateixa emoció” que ella quan composa les cançons. La finca era propietat del músic Emili Pujol i la va deixar en herència a la Fundació Aspros que atén persones amb discapacitat.

L’entitat l’ha arrendat a Ortiz que posant música a les oliveres hi vol oferir un oli diferent. En este sentit, assenyala que vol oferir un producte “solidari, ecològic i que tinga ànima”. Afegeix que a vegades la gent es pregunta quina música va bé a cada tipus de plantes i en este cas s’ha fet una adaptació de decibels al paisatge per fer que es tracte d’una opció que acompanye i combine amb la natura.

Arxivat a