La Unió Europea defensa reduir els dies feiners dels pescadors del Mediterrani

L'evidència científica apunta que diverses poblacions de peixos es troben en condicions "dolentes", segons Brussel·les

Barques de pesca d'arrossegament fondejades al moll del port pesquer de l'Ametlla de Mar amb motiu de la veda biològica
Barques de pesca d'arrossegament fondejades al moll del port pesquer de l'Ametlla de Mar amb motiu de la veda biològica | Aguaita.cat
Redacció
05 de desembre de 2024, 11:37

La Comissió Europea ha defensat davant el comitè de Pesca de l'Eurocambra la proposta sobre les quotes pesqueres per a l'any 2025, que pretén limitar l'activitat d'arrossegament a un màxim de 28 dies anuals al Mediterrani. La mesura, que representa una reducció del 66% en el nombre de dies feiners per a les costes espanyoles i franceses, pretén garantir la sostenibilitat de la població de diverses espècies com el lluç. Segons ha assenyalat el director de la direcció general de Pesca de la Comissió, Stylianos Mitolidis, l'evidència científica apunta que diverses poblacions es troben en condicions "dolentes" per la sobrepesca, afegint que les mesures que ha pres el sector per intentar pal·liar el problema "no han estat suficients".

Al mateix temps, Mitolidis ha recordat que els pescadors del Mediterrani han disposat d'una derogació de cinc anys per complir els objectius de rendiment màxim sostenible i d'un termini per aplicar les mesures "necessàries" per ajudar les flotes a mitigar l'impacte socioeconòmic de les mesures. "La ciència ens demostra que les mesures preses no han estat suficients; queda clar que el problema no s'ha adreçat de forma suficient", ha reiterat.

En este sentit, el dirigent grec ha subratllat que el mecanisme de compensació impulsat des de la Comissió Europea té en compte "tot l'impacte" que tindria la proposta per al sector, contribuint d'aquesta manera a mitigar les pèrdues per als treballadors i millorar la seva resiliència.

De nou, Mitolidis ha reiterat que la proposta de la Comissió Europea està "en línia" amb la legislació vigent i ha defensat que aquesta té en compte "les característiques socioeconòmiques de la zona".

Front comú dels eurodiputats

El conjunt dels eurodiputats presents en la compareixença d'aquest dijous -des de l'esquerra fins a l'extrema dreta- han fet front comú i han carregat durament contra la nova proposta de la Comissió Europea, la qual qualifiquen "d'inviable" per al sector pesquer.

El primer a intervenir ha estat l'eurodiputat del Partit Popular, Gabriel Mato, qui considera "injustificable" la mesura. Segons el coordinador de la formació, els límits imposats al nombre de dies feiners són "insostenibles" i els informes presentats per la Comissió Europea "no tenen en compte la situació actual", en tractar-se de documents del 2023.

En la mateixa línia, el socialista Nicolás González ha qüestionat que els pesquers puguin viure treballant un màxim de 28 dies a l'any i ha recomanat al nou comissari de Pesca, el xipriota Costas Kadis, que retiri la proposta. "Seria una sentència de mort", ha expressat.

També en representació dels espanyols, els eurodiputats de Compromís i del BNB, Vicent Marzà i Ana Miranda -ambdós dins el grup dels Verds- han lamentat que alguns pescadors s'han vist obligats a fer inversions de més de 40.000 euros per ser més sostenibles a canvi de no poder sortir més de 28 dies l'any.