Entitats ecologistes d'arreu de Catalunya critiquen la gestió de l'aigua en la segona cimera social de la sequera

La campanya 'D'on no n'hi ha no en raja' inclourà mobilitzacions lligades a projectes com el Hard Rock o la Copa Amèrica

La segona Cimera social de la sequera ha aplegat una vintena d'entitats ecologistes a Amposta.
La segona Cimera social de la sequera ha aplegat una vintena d'entitats ecologistes a Amposta. | ACN (Ariadna Escoda)
Redacció
30 de setembre de 2023, 19:02
Actualitzat: 19:13h
Més d'una vintena d'entitats ecologistes d'arreu de Catalunya debaten este dissabte en la segona cimera social de la sequera celebrada a Amposta, on han criticat la gestió de l'aigua de les administracions. Consideren que existix una "manca de voluntat" per part del Govern per reduir els consums hídrics de la ramaderia intensiva i el sector turístic i exigixen mesures "urgents i immediates" per protegir els cabals ecològics dels rius del país. En el marc de la campanya 'D'on no n'hi ha no en raja' s'han anunciat accions reivindicatives fins al juliol de l'any vinent, quan s'espera que es constituïsca el Pacte Nacional de l'Aigua. Entre altres propostes, convocaran mobilitzacions lligades a projectes com el Hard Rock o la Copa Amèrica.

La segona cimera social de la sequera ha aplegat representants d'entitats ecologistes a Amposta, on s'ha tractat la gestió que el Govern ha fet fins al moment dels recursos hídrics. "Això no és només sequera ni que no ploga, sinó que és un saqueig històric amb els negocis que hi ha amb l'aigua", ha etzibat Dante Maschio, portaveu de la plataforma l'Aigua és Vida. En este sentit, ha reclamat mesures "urgents i immediates" que s'apliquen abans del futur Pacte Nacional de l'Aigua, previst pel pròxim juliol. Maschio ha anunciat que exigiran depuracions polítiques si s'entra en estat d'emergència al sistema d'aigües Ter-Llobregat. A la vegada, les entitats insten a proposar mesures de restriccions de consum no només a escala individual, sinó també industrial, especialment en el sector de la ramaderia intensiva i el turisme.

Així s'ha expressat el portaveu de la Coordinadora de la Salvaguarda del Montseny, Carles Lumeras, qui ha denunciat la "sobreexplotació" de l'aqüífer Montseny-Guilleries per part de les empreses embotelladores d'aigua i altres indústries properes. "És absolutament inaudit que molts pobles del Montseny portem molts mesos sense aigua, que han d'utilitzar aigua de cisternes per abastir-se perquè la majoria de les fonts s'han assecat", ha alertat. En la mateixa línia, ha demanat que les administracions aproven una moratòria de concessions d'extraccions d'aigua a les empreses que facen ús de l'aqüífer i alhora, s'encarregue un estudi científic independent per conèixer el seu estat real abans d'atorgar nous permisos.

Per la seua part, la portaveu del Grup de Defensa del Ter, Dolors Catalan, ha demanat un canvi de model agrícola i ramader per apostar per nous sistemes de neteja de les corts que requerisquen menys recursos hídrics i contaminen menys. Paral·lelament, la portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Matilde Font, ha insistit a aplicar mesures que propicien la baixada de sediments al riu i evitar la desaparició del Delta.

D'on no n'hi ha, no en raja


En este context s'ha presentat la campanya 'D'on no n'hi ha no en raja', que s'engega amb accions reivindicatives a partir d'esta tardor arreu del país. Amb esta iniciativa, les entitats implicades pretenen que el Govern escolte les seues propostes envers la gestió de l'aigua i s'equilibre la presència entre representants dels sectors econòmics i les entitats ecologistes en les taules territorials.

Entre altres propostes, les entitats prepararan penjades de cartells, sessions tècniques i xerrades que tractaran la problemàtica de l'aigua als diferents punts del país. També estan previstes mobilitzacions unitàries lligades a projectes com el Hard Rock, la Copa Amèrica Barcelona o la Ryder Cup de Golf.