ENTREVISTA

Albert Salvadó (ERC): «Si governa Junts o el PSC és molt probable que hi haja un transvasament»

A punt de cumplir tres anys com a delegat del Govern a l'Ebre, el rapitenc figura al segon lloc de la llista republicana per Tarragona i l'Ebre

Albert Salvadó, este dimecres, en plena campanya.
Albert Salvadó, este dimecres, en plena campanya. | Sílvia Altadill
09 de maig del 2024
Actualitzat el 23 de maig a les 10:45h

Albert Salvadó Fernández és el president de la Federació Regional d'Esquerra a les Terres de l'Ebre. Ha estat director de l'Institut per al Desenvolupament de les Terres de l'Ebre i regidor a la Ràpita. També és l'actual Delegat del Govern a les Terres de l'Ebre i este 12 de maig es presenta a les eleccions al Parlament com a número 2 d'Esquerra Republicana de Catalunya per la demarcació de Tarragona i l'Ebre. 

Què és juguen les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona este 12 de maig?
Jo crec que les Terres de l'Ebre ens hi  juguem el futur. És a dir, som un territori que sabem el que és patir, que només se'n recorden de nosaltres per treure'ns l'aigua per guanyar competitivitat a altres territoris o per posar projectes que no volen a altres llocs del país. I això ens va portar, sempre amb la complicitat de gent del territori, mai d'Esquerra Republicana, a vendre els recursos de tots en benefici de molt pocs. Crec que esta legislatura no hem arribat ni a tres anys, però crec que claríssimament es percep que Esquerra Republicana és la força que defensa les Terres de l'Ebre. I avancem per a bé o per a mal, però avancem, com a mínim, al mateix ritme que avança la resta del país. Jo crec que això és el que ens juguem este diumenge.

Creuen les darreres enquestes que els donen una tercera posició entre els més votats? Es refia que este siga el resultat final?
Les enquestes habitualment són intencionades, que acaben condicionant també el vot: són els objectius que tenen. Nosaltres, independentment de les enquestes, per un tema de responsabilitat i de compromís, seguirem treballant tot el que puguem i més per generar confiança a la nostra gent, perquè insistixo que això al final acabarà decidint que els nostres fills i filles tinguen oportunitats i si volen puguen viure i treballar dignament a les Terres de l'Ebre.

"El nostre objectiu no és guanyar dins del món independentista sinó que l'independentisme guanye a Catalunya" 

Com convenceria el votant indecís ebrenc perquè els donés la confiança a Esquerra Republicana?
A veure, la gent d'Esquerra Republicana som aquells que han deixat d'esperar que vinguen de fora a resoldre'ns els problemes. Som els que tenim clar quin és el nostre model de territori i estem disposats a arromangar-nos per aconseguir-ho. Este 12 de maig s'ha de votar en clau nacional perquè volem una Catalunya lliure, s'ha de votar en clau social perquè volem un país que acompanye les persones més vulnerables i s'ha de votar en clau territorial, perquè  les Terres de l'Ebre necessitem que el Govern seguisca apostant pel nostre territori. Per tant, en esta triple clau nacional, social i territorial, només es pot votar a Esquerra Republicana de Catalunya.

Creu que l'efecte Puigdemont pot perjudicar el seu partit o el votant d'Esquerra és un votant convençut?
No, el votant d'Esquerra és un votant complex i ja ens agrada que siga així, és un vot independentista. Per a Junts, des del 2017, l'obsessió és guanyar dins de l'independentisme. Per tant, la seua obsessió és guanyar votants d'Esquerra. Nosaltres sempre hem considerat que aconseguir la llibertat nacional no és un tema de temps sinó que és un tema d'acumulació de força. I nosaltres sabem que el nostre objectiu no és guanyar dins del món independentista sinó que és que l'independentisme guanye a Catalunya. Per tant, és normal que ens puguen restar vots nostres.

En un moment de l'entrevista, a Tortosa.
En un moment de l'entrevista, a Tortosa.

Les administracions han fet prou per lluitar contra la regressió del Delta? 
Vam arribar fa menys de tres anys al Govern i, si ho recordem, havíem patit el temporal Glòria no feia ni un any i no s'havia mogut ningú. Tenies a Junts i els socialistes tirant-se la pilota uns als altres, que si era responsabilitat d'uns, que si  era responsabilitat dels altres. Vam arribar Esquerra a les competències de Medi Ambient i en un any ja presentàvem l'Estratègia Delta per protegir de manera definitiva el Delta de l'Ebre davant la subsidència, la regressió i també els efectes del canvi climàtic. I ho vam dir sempre, volem posar i portem dos anys fent-ho, un total de 117 milions d'euros fins al 2032, que hem de culminar amb una gran aportació d'arena d'11 milions de metres cúbics al frontal de la Delta, a la Marquesa, al Trabucador i a Buda. Este és el nostre pla però de moment els socialistes es posen de perfil en la protecció de la Delta i Junts ni estan ni se'ls espera.

Si guanya el PSC els transvasaments seran més viables?
El que em temo és que si no està Esquerra al Govern, si està Junts o Junts amb el PSC, és molt probable que hi haja un transvasament d'aigua de l'Ebre. Hi ha gent que el seu somni és un model de país en recursos hídrics garantits a l'àrea metropolitana amb aigua de l'Ebre. I per primera vegada en la història, en la sequera més llarga, més intensa i de més àmbit geogràfic, el president del nostre país es posiciona claríssimament al costat de les Terres de l'Ebre i defensant l'aigua de l'Ebre.

"Necessitem connectar-nos en trens ràpids en menys d'hora i mitja a Barcelona. Això és evident. Avui tardem més que fa 10 anys"

En el traspàs de Rodalies, està sobre la taula que l'Avant i l'Euromed tornen a aturar-se a l'Ebre?
El traspàs de Rodalies de l'Estat a la Generalitat ha de ser una prioritat per esta legislatura. Al final Rodalies és el més important que gestionen els socialistes. I així ens va! Després ens volen donar lliçons de bona gestió… És important que passem a gestionar nosaltres mateixos Rodalies, que l'R15 i l'R16 -que ens afecten a l'Ebre s'engloben dins de Rodalies i que el tren acabe a Ulldecona. També necessitem connectar-nos en trens ràpids en menys d'hora i mitja a Barcelona. Això és evident. Avui tardem més que fa 10 anys.

Quin model turístic proposa per al territori? Què n'opina dels macroprojectes estil Hard Rock? Pensa que és positiu per a diversificar el turisme a les Terres de l'Ebre?
El 2014 Junts i PSC van rebaixar l'impost per al joc del 55% al 10%. Només així té sentit el Hard Rock. El Hard Rock és joc, és precarietat. Per tant, és un model turístic que no és el d'Esquerra Republicana, claríssimament. Esquerra apostem per la marca turística de la Reserva de la Biosfera a les Terres de l'Ebre perquè ens posiciona. És un reconeixement de l'UNESCO que té prestigi i, per tant, crec que ens ajuda. Sobretot ens ajuda a posicionar-nos en el que som, per que nosaltres en algunes coses som els millors. Als pagesos els ajuda per poder vendre millor els seus productes. Ajuda a construir un model turístic basat en espais naturals, basat en gastronomia, basat en ruralitat associada amb modernitat. El que vull dir és que la nostra estratègia de desenvolupament es basa en la sostenibilitat. Jo crec que és molt coherent. Si som la zona zero en l'àmbit de país, des del punt de vista climàtic és absolutament coherent que la nostra estratègia es base en un factor de sostenibilitat en tots els aspectes, i també en el turisme.

Quina valoració fa d'estos anys al front de Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre?
Han estat tres anys, vaig entrar el 15 de juny del 2021 i ens queda i esperem fer-ho, moltíssimes coses per fer, perquè eneste territori li queden encara moltíssimes a fer i a guanyar. Som la gent d'Esquerra la que tenim la vocació i assumim la responsabilitat per fer-ho i avançar al territori. Per tant, volem fer-ho de la manera més honesta, en la màxima intensitat de treball possible, sabent que les Terres de l'Ebre necessiten la nostra militància territorial per avançar, però tenim ganes de fer molt més i generar moltes més oportunitats per a la nostra gent.

"El Hard Rock és joc, és precarietat. Per tant, és un model turístic que no és el d'Esquerra Republicana, claríssimament"

Com milloraria el sistema educatiu al territori?
Avui en dia el rol que tenen els mestres, el professorat és enormement complex, perquè gestionen una societat molt complexa. Per tant, hem de seguir posant recursos per a l'ensenyament públic. Som conscients que segurament hi ha coses que hem pogut fer diferents, però és important que tinguem recursos, no només per ensenyar, sinó recursos per resoldre moltes problemàtiques que avui tenen els nostres joves, els nostres xiquets. I els hem d'ajudar i fer un esforç important. Hem acabat de revertir les retallades que vam patir per les polítiques de Junts fa més de 10 anys. La gent no se'n recorda, però quan es prenen decisions de retallar serveis públics costa molts anys revertir-les. Per nosaltres ha estat un objectiu estructural revertir aquelles retallades i reforçar i enfortir els serveis públics. També és molt important la gratuïtat de l'ensenyament de 0 a 3 anys, perquè és una mesura d'igualtat d'oportunitats. Està absolutament demostrat que quan els infants a la primera etapa de vida poden accedir a les llars d'infants, això després acaba revertint en menys desigualtats socials i per tant, Esquerra Republicana treballem per això, per la igualtat d'oportunitats. És evident que hi ha molta feina a fer i el sistema educatiu és un aspecte estructural, clau de la nostra societat i en el que hem de seguir disposant i posant molts recursos. Hem posat més professors que mai, encara en calen més, i seguirem posant psicopedagogs, psicòlegs, per tant, totes les estructures que al final acabaran fent  també la seua feina i millorant l'educació dels nostres xiquets i xiquetes.

En una atenció a la premsa durant la campanya.
En una atenció a la premsa durant la campanya.

D'aquí uns anys tancaran els centrals nuclears. Com es resol el buit laboral i s'obté energia sense la massificació eòlica o solar?  
Jo crec que si hi ha alguna zona de Catalunya on podem estar tranquils en la contribució en la generació d'energia verda, son les Terres de l'Ebre. Sempre ho hem dit. No volem tindre un molinet menys que els altres, però tampoc no volem tindre un molí de més. Jo crec que fins ara hem complert amb escreix. Per tant, cal que a la resta del país es vagen posant plantes solars, fotovoltaiques… Esquerra treballa des de 2014 en el dia que tanquen els reactors nuclears, per tal que la Ribera d'Ebre i la Terra Alta no es convertisquen en deserts socials, davant de la irresponsabilitat dels socialistes que tenen competències exclusives en les nuclears, igual que passa amb el Delta ,que no volen posar un duro. Esquerra des de la Generalitat vam decidir que no podíem posar-nos de perfil. I era un dels grans reptes que teníem com a territori.

Ara es comença a parlar dels projectes de biogàs i estan creant cert rebuig social. Quin posicionament en té?  
Quan parlem de projectes de biogàs, hem de mirar quin projecte de biogàs és. Crec que al final és una competència municipal, però també és cert que s'ha de fiscalitzar molt bé el tipus de projectes, s'ha d'assegurar una inversió important per a l'estanquitat dels gestors, per evitar que hi haja acumulació de matèria primera a l'inici del procés. Hi ha molts aspectes que tenen fàcil solució i, per tant, quan parlem de plantes de biogàs no ens podem posar a favor o en contra, sinó que hem d'analitzar cada una d'estes plantes i el que hem de fer és assegurar-nos que se posen al lloc que toca i que tinguen el mínim impacte possible, per exemple. 

"Del que no som partidaris és que sense parlar amb el territori des del Parlament es vulga prohibir aspectes (com els bous) que només afecten les Terres de l'Ebre" 

L'aturada de manera sobtada de la legislatura va aturar la modificació de la llei dels bous. És partidari de plantejar, des del territori, una consulta o referèndum sobre que cal fer amb els capllaçat i els embolats?
Del que no som partidaris des d'Esquerra Republicana és que sense parlar amb el territori des del Parlament es vulga prohibir aspectes que només afecten les Terres de l'Ebre. A partir d'aquí, a les Terres de l'Ebre fa quasi vint anys vam fer el manual de bones pràctiques que era un exercici de consens entre els aficionats als bous, entre el sector animalista, entre els veterinaris i el Govern, on es van posar d'acord per tal de, per una part, ser el més garantista possible per assegurar el benestar de l'animal i, de fet, és una legislació que després va derivar en la llei que regula els correbous. És a dir, al Parlament no és van atrevir a ser tant restrictius amb els correbous com ho vam ser amb el manual de bones pràctiques. Les festes amb bous ja han millorat i han de seguir millorant. Des del territori hem d'anar evolucionant perquè el món va girant i natros no podem quedar-nos aturats, per tant, hem de seguir evolucionant. 

Una altra llei aturada és la de la memòria democràtica que havia d'incorporar una esmena específica per retirar el monument a la batalla de l'Ebre. 
Esta llei l'hem de recuperar. És un desastre que no s'haja pogut culminar i tramitar esta llei de memòria. Natros aquí en memòria democràtica a Terres de l'Ebre tenim tres grans objectius, per resumir-ho. Un, evidentment, és continuar amb la tramitació de la llei de memòria democràtica i en ella retirar el monument franquista del mig del riu a Tortosa, que és una absurda vergonya. Volem seguir treballant en l'obertura de fosses per un tema de respecte a la nostra gent que va perdre la guerra, perquè som aquells que vam perdre la guerra civil i la nostra gent és mereix este exercici de recuperació de memòria, de posar en valor tot el que els familiars van perdre i de reparar el dolor. I, per últim, apostem decididament per la rehabilitació integral del Poble Vell de Corbera, que és el gran actiu de memòria que tenim al territori. 

Si arriba el moment dels pactes, amb qui se sentiria més còmode Esquerra? O creu que seria més positiu per al territori?
Natros treballem per a unes Terres de l’Ebre fortes, amb poder de decisió a una Catalunya lliure. Qui compartisca estos grans objectius el necessitarem i volem estar al seu costat.

Si guanyés el PSC, creu que trontollaria el projecte del nou hospital per a les Terres de l'Ebre?
El que sí que sap fer el PSC és posar cartellets i segurament posaria un cartellet del nou hospital com fa uns anys. A partir d'aquí no s'ha demostrat que sàpiguen fer res més. 

Arxivat a