Amposta engega els pressupostos participatius del 2025 per decidir on invertir 200.000 euros

Enguany, entre la fase de Propostes i les de Validació Tècnica i Votació, s’incorpora una fase de Priorització

Adam Tomàs i Iris Castell, este dilluns al matí.
Adam Tomàs i Iris Castell, este dilluns al matí. | Cedida
Redacció
27 de maig del 2024
Actualitzat a les 17:35h

Arranca la quarta edició dels pressupostos participatius Tu fas Amposta!. Seguint amb el model biennal, en què un any hi ha votació i el següent hi ha execució, la ciutadania proposarà i decidirà enguany en què invertir 200.000 euros del pressupost del 2025.

"Seguim amb el model impulsat l’any 2018, però enguany incorporem tres grans canvis respecte l’any anterior", avança la regidora de Participació Ciutadana i Transparència, Iris Castell. I és que enguany, entre la fase de Propostes i les de Validació Tècnica i Votació s’incorpora una fase de Priorització. "Després de fer totes les propostes, la ciutadania podrà votar les deu que considera prioritàries per a la ciutat", detalla Castell, "i estes són les que passarà la validació tècnica i es portarà a votació al desembre". "Hem dissenyat una votació en dos voltes", afegix, "d’esta manera, fem més eficient el procés, tant pel que fa internament a l’hora de fer la validació tècnica com també pel que fa a la fase final es portaran a votació deu propostes i serà més fàcil d’explicar al detall cada proposta i també facilitarà el vot". L’altra de les novetats d’enguany respecte l’anterior edició és que no es durà a terme la divisió per barris. "La ciutadania podrà escollir qualsevol actuació, siga o no del seu barri", afegix Castell.

L’altra gran incorporació és la plataforma de votació digital Decidim Amposta. Esta plataforma de la Generalitat permetrà que tothom que s’identifique digitalment mitjançant DNI electrònic o IDCAT o bé es cree un compte i valide les seues dades, podrà votar de forma digital. Esta plataforma també permetrà fer propostes i que la ciutadania puga veure la traçabilitat i el procés de validació de les mateixes. Tanmateix, per facilitar que tothom puga votar, es posaran a disposició de la ciutadania punts de votació en físic.

Un model variant

 "Sempre hem defensat que el model de pressupostos pot anar modificant-se d’una edició a l’altra sí, amb l’experiència, veiem la possibilitat de millorar el procés per facilitar la participació ciutadania", defensa l’alcalde, Adam Tomàs, "i per això enguany s’han incorporat estes dos novetats". "Es manté, però, el fet de ser biennals, és a dir, que un any es dedica a la votació i l’altre a l’execució dels projectes", ha recordat l’alcalde. "Enguany se solaparà l’execució física del procés anterior amb les votacions, perquè les quatre propostes que van guanyar estan en fase de desenvolupament", diu. Així, les dos supressions de barreres arquitectòniques (50.000 euros per al barri de l’Acollidora i 50.000 euros per al barri del Centre) estan en fase d’execució. També hi ha ja sobre la taula l’emplaçament del Casal de la Cultura en un espai que l’Ajuntament ha d’adquirir en breu i que es fa en consens amb les entitats que van impulsar la proposta. I, finalment, pel que fa a la tirolina del Parc dels Xiribecs, s’ha retardat per una qüestió de procés administratiu i perquè dins del propi parc s’ha canviat la ubicació inicial tenint en compte el Pla de Treball del parc dels Xiribecs. 

"Som el govern que ha apostat per fer processos participatius, no només en pressupostos, sinó en altres decisions com, la més recent, el nom de l’embarcació elèctrica", ha defensat Tomàs. 

Principals dates del procés 2024-2025

El procés de pressupostos participatius començarà el proper 1 de juny –i fins el 30 de juny- serà la fase de presentació de propostes, que les podran fer els majors de 16 anys a través de la plataforma Decidim Amposta. Durant el juny, i amb la voluntat de facilitar la presentació de propostes, també hi haurà dos jornades dirigides a públics objectius dels pressupostos.

Durant el mes de juliol es farà la priorització, que permetrà a la ciutadania escollir quines són les 10 propostes que consideren millor per a la ciutat. De l’agost al novembre, la Comissió Tècnica avaluarà cada proposta per garantir-ne la viabilitat tècnica i, finalment, de l’1 al 20 de desembre hi haurà la fase de votació.

Arxivat a