El grup parlamentari de Convergència i Unió ha entrat al registre del Parlament de Catalunya una proposta de resolució per tal “d’estudiar, a partir de la seva entrada en vigor, la possibilitat de destinar part de la recaptació de l’impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica, a crear un fons orientat al reequilibri territorial de les zones d’influència” d’activitats d’este tipus. La iniciativa, signada pels diputats de CiU Annabel Marcos, Meritxell Roigé i Carles Pellicer, assenyala que la finalitat del fons ha de ser “promoure i millorar la competitivitat i diversificació econòmica” d’estes zones, segons la nota de premsa emesa per CiU.
El dia 11 de febrer el Govern de la Generalitat va aprovar el Projecte de llei de creació de nous impostos mediambientals, que crea tres nous tributs propis, entre ells l’impost sobre la producció termonuclear elèctrica. El passat 20 de febrer, el president del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, i la diputada de CiU per Terres de l’Ebre, Annabel Marcos, es van reunir a Móra d’Ebre amb alcaldes i regidors de Convergència i Unió de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs i amb la presidenta de la federació de CDC a les Terres de l’Ebre.
La iniciativa presentada defensa que en els darrers 30 anys estes zones productores d’energia elèctrica d’origen termonuclear “han fet un gran esforç de solidaritat amb al resta del país, que ha fet possible que, a través d’aquesta producció massiva d’electricitat, Catalunya hagi esdevingut un exemple de desenvolupament econòmic en tots els àmbits”. El potencial impacte sobre el territori, que és l’objecte de l’impost i justifica la seva creació, és un aspecte a “tenir en compte en l’assignació dels ingressos que pugui generar”.
El Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA) definix una primera zona d’influència anomenada Zona 1 de la qual en formen part 13 municipis de la zona d’Ascó: Ascó, Flix, La Palma d’Ebre, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Garcia, Vinebre, La Torre de l’Espanyol i Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), La Figuera i El Molar (Priorat), La Fatarella i Corbera d’Ebre (Terra Alta).
Pel que fa a l’àrea de Vandellòs, en formen part 5 municipis: Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp i Pratdip (Baix Camp), Tivissa (Ribera d’Ebre) i L’Ametlla de Mar (Baix Ebre). El mateix PENTA, també defineix una segona àrea amb un radi de 20 kilòmetres i amb molt menor nivell d’afectació.
Precisament esta setmana més de 50 alcaldes i regidors de totes les àrees nuclears d'Espanya, entre els quals els alcaldes d'Ascó, Rafel Vidal; Flix, Marc Mur i Vinebre, Gemma Carim, van protestar davant de la seu d'Enresa contra la supressió dels convenis que la seva fundació tenia actualment subscrits amb diversos aquests municipis.
CiU demana estudiar que part de l’impost nuclear vaja a les zones d’influència
El grup parlamentari ha registrat una iniciativa que té per objectiu crear un fons destinat al reequilibri territorial

Ara a portada
-
Societat El nou Hospital Universitari de Tortosa: consens i polèmica sobre la seua ubicació Sílvia Altadill i Martínez
-
Societat Metgesses ebrenques demostren que una ecografia pot anunciar una crisi cardíaca quinze dies abans Redacció
-
Societat La Policia Local d'Amposta es reforça amb quatre vehicles, armilles, tàsers i tres nous agents
-
Societat Es busquen figurants per al rodatge d'una pel·lícula de ciència-ficció al Delta de l'Ebre Redacció
-
Publicat el 07 de març de 2014 a les 20:28
Et pot interessar
-
Política L'Ajuntament de Tortosa estudia accions legals davant possibles irregularitats en l'adjudicació d'obres a la SAMO
-
Política Queda deserta la licitació per construir una pista esportiva a l'antic col·legi dels Josepets de Tortosa
-
Política Junts per Tortosa veu «absurd» que es qüestione la viabilitat dels terrenys del Camí de Roquetes per al nou hospital
-
Política Paneque presenta a les Terres de l'Ebre les bases de la primera convocatòria de solars públics