
La Conselleria de Territori i Sostenibilitat convocarà en les properes setmanes la Comissió de la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre amb l'objectiu de consensuar la denúncia que el Govern presentarà a Brussel·les en contra del Pla de Conca.
Dos setmanes després que el consell de Ministres l'aprovés, el Parlament ha abordat de nou avui el Pla Hidrològic en preguntes dels diputats a la sessió de control al Govern.
La primera a intervindre ha estat la tortosina Meritxell Roigé, per CiU. “Creiem fermament en els regadius”, ha manifestat, “però el problema no el tenim a Catalunya”, el tenim riu amunt, ja que “la Rioja o l’Aragó reclamen 2.000 hm3 de reserva d’aigua”.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, per la seua banda, ha lamentat les formes del Govern. “El Consejo Nacional es va reunir l’estiu passat i el Consell de ministres sense explicacions va aprovar el PHN, a partir d’aquí, tots els gestos són pura retòrica”. Vila ha avançat que convocarà properament la Comissió de la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre per preparar la denúncia que el Govern català presentarà davant la Comissió Europea: “aquest pla està mancat de rigor, previsions de creixement i augment de concessions que no demana ningú. Ho hem de combatre i ho farem, anirem a la Comissió Europea convençuts que s’està vulnerant la directiva marc de l’Aigua”.

Més combativa ha estat la intervenció d'Hortensia Grau (ICV), que lluint la camiseta del nus, li ha retret al conseller la contradicció de "compaginar i justificar l’ampliació de regadius aquí a Catalunya, amb el Xerta-Sénia o el Segarra-Garrigues i la defensa del cabal ambiental" per al tram final de l'Ebre. "No li treu força qüestionar els regadius d'altres comunitats i no els de Catalunya?", ha preguntat.
"El retret que fem és que no han acreditat tècnicament que moltes de les reserves per concessions d’aigua per regadiu a l’Aragó no tenen ni justificació econòmica ni interès dels regants", li ha respostVila, que ha afegit, per concretar, que ahir ja va donar l'ordre de convocar la Comissió de la Sostenibilitat i que la reunió serà "en les properes setmanes".
Més difusa conceptualment ha estat la intervenció de Xavier Sabaté -amb Núria Ventura castigada a l'última fila de l'hemicicle i sense opció a paraula- que amb l'objectiu de saber en quins termes es reuniria Santi Vila amb el ministre Cañete en els propers dies, ha retret que la cambra catalana s'alimente de l'energia generada des de les centrals de Vandellós o Ascó i il·luminada "amb bombetes del bazar xino ".
"Costa identificar què m'està preguntant", ha respòs el conseller, que ha reiterat que "aquest pla hidròlogic s'ha fet a partir de criteris antics" i que "és legítim que els interessos dels regants de Catalunya es defensin".
L'última intervenció sobre el Pla de Conca ha arribat de la mà del president de la Generalitat, Artur Mar, qui responent una pregunta de Lluís Salvadó (ERC) ha lamentat la "falta de diàleg" per part del Govern espanyol. "El Pla Hidrològic s’ha fet sense diàleg. I si no hi ha diàleg no hi pot haver negociació ni acord. Sembla que ara el Govern espanyol diu que vol dialogar, ara que ja ha fet la feina. No ens hi negarem mai al diàleg. Hi anirem en voluntat de defensar un equilibri hídric correcte", ha vaticinat.
Salvadó per la seua banda, ha demanat la convocatòria "urgent" de la Comissió de la Sostenibilitat i ha insistit en el rebuig dels regadius impulsats des d'altres comunitats autònomes. "El problema són els regadius sense aigua, les reserves especulatives. Encetem un litigi que serà llarg. I que esperem afrontar en més eines, amb les eines que ens donarà un Estat".