
La Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya ha aprovat avui una Proposta de resolució presentada per ERC sobre l’assumpció de la gestió de les actuacions del Programa AGUA al tram final del riu Ebre i del delta de l’Ebre. El text demana en el punt primer a la Generalitat que “dugue a terme les negociacions oportunes per poder assumir, en funció de les seves competències, la gestió de totes les actuacions executades en el context del Programa AGUA al tram final del riu Ebre i al delta de l’Ebre i establir un calendari d’accions per evitar un procés d’abandonament o deteriorament”. Este punt ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris, excepte del PP. El segon punt de la Proposta demana “convocar de manera immediata la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre per informar de la situació actual de totes les obres executades del Programa AGUA al tram final del riu Ebre i al delta de l’Ebre i explicar com es farà la gestió d’aquestes infraestructures” i s’ha aprovat per unanimitat.
El diputat ebrenc, Lluís Salvadó, ha recordat el conjunt d’obres executades per l’Administració de l’Estat mitjançant Aquamed, dins del Programa AGUA, i que sumen 150 milions d’euros. Segons Salvadó, “la majoria d’estes actuacions i infraestructures no han estat recepcionades per cap administració, malgrat que gairebé totes estan acabades, i continuen en mans d’Acuamed". Entre estes, ha apuntat, n'hi ha de gran importància, "com la Xarxa d’Indicadors Ambientals del Delta de l’Ebre o l’estructura de filtres verds i xarxa de canalització que ha de permetre aportar aigua dolça a les dues badies del Delta per evitar processos que en el passat han provocat una gran mortaldat de marisc”. El diputat ha posat com a exemple este fet esmentant la sort dels darrers estius en els quals no s’han viscut episodis d’altes temperatures de l’aigua del mar dins les Badies. Segons Salvadó, “sabem, però, que això és jugar a la loteria, i si no es posen en marxa obres ja acabades com els filtres verds ens podríem trobar amb problemes gravíssims que ja hem viscut en altres moments, i llavors tothom ho lamentaria”.
El diputat republicà ha explicat que aquestes inversions van nàixer del Pla Integral de Protecció del Delta de l’Ebre (PIPDE), l’any 2005, arran de l’acord dels governs de l’Estat i de la Generalitat, una vegada derogat el transvasament que preveia la Llei del Pla Hidrològic del 2001. Això es va fer en el marc de la Disposició addicional desena d’esta Llei i també dins de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, organisme en què es van pactar tota una sèrie de projectes i infraestructures per minimitzar un bon nombre de problemes ambientals i econòmics que afecten el tram final del riu i sobretot el delta de l’Ebre.
Salvadó s’ha mostrat “satisfet” pel resultat de la votació però ha demanat rapidesa a la Generalitat i l’Administració de l’Estat per “posar en funcionament unes infraestructures ja acabades, que són de gran importància i necessitat pel Delta de l’Ebre, i que cada dia que passa es van malmeten i deteriorant per estar aturades”. També ha manifestat que “seria una greu irresponsabilitat que després de gastar-se 150 milions de diner públic en infraestructures necessàries no es puguen posar en marxa per no trobar una solució sobre qui i com ho ha de gestionar”.