El ple de Tortosa aprova demanar la rebaixa de les tarifes ferroviàries

La moció presentada per ICV-ET ha estat aprovada per unanimitat | També ha prosperat la moció presentada pel Col·lectiu de Dones de les Terres de l’Ebre i la CUP Tortosa per rebutjar la reforma de la llei de l’avortament

Publicat el 07 d’abril de 2014 a les 22:22
El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat per unanimitat la moció presentada per ICV-ET que demanava una reducció de les tarifes ferroviàries. Els ecosocialistes han demanat el posicionament favorable de l’Ajuntament a les accions de la Plataforma Trens Dignes i han reclamat una rebaixa de tarifes dels trens que connecten la ciutat amb Barcelona, tot recordant que han pujat un 7% en un any. La moció també reclamava una millora de la qualitat dels serveis, les freqüències i els horaris. L’alcalde Ferran Bel ja havia dit al matí que el govern municipal ja ha traslladat a la Generalitat la seua postura que cal rebaixar les tarifes ferroviàries i que el govern s’ha compromès a estudiar-ho. També ha apuntat que se sent legitimat a fer esta petició perquè, segons ha avançat, el govern municipal també promourà una baixada de tarifes del servei de transport urbà a la ciutat.

Per contra, els vots de CiU han evitat que tirés endavant una altra de les mocions d'ICV-ET, que demanava la millora del barri del Temple.

D’altra banda, el ple de Tortosa ha aprovat també la moció presentada pel Col·lectiu de Dones de les Terres de l’Ebre i la CUP Tortosa, acompanyada de més de 250 signatures, per rebutjar la reforma de la llei de l’avortament. La moció ha obtingut 13 vots a favor, 6 abstencions i dos vots en contra. La defensora de la moció ha destacat que tirar endavant la reforma equivaldria a “tornar al marc normatiu postfranquista de fa trenta anys” i ha reclamat una maternitat “lliurement decidida per les dones”. La moció demanava al Ple de l’Ajuntament de Tortosa manifestar al Consell de Ministres i al Congrés dels Diputats espanyol el rebuig a la reforma de la llei actual d’avortament, així com instar al Parlament de Catalunya perquè accelere els treball per aprovar una llei pròpia de drets i salut sexual i reproductiva. Alhora també buscava el compromís municipal per treballar de manera transversal una educació afectiva i sexual oberta i sense prejudicis (campanyes escolars, incloure aquestes funcions dintre del Centre Jove de Salut i l’Oficina del Baix Ebre...).

Tal com estava previst, el ple també ha aprovat l'adjudicació definitiva del projecte d'externalització de l'enllumenat públic i dels semàfors de la ciutat a la UTE SECE ACSA. Només el grup d’ICV-ET hi ha votat en contra, mentre que el PSC i ERC s’hi ha abstingut. L’aprovació arriba una vegada desestimats els recursos que van presentar altres empreses.

L'Ajuntament preveu que esta operació permetrà generar un estalvi del 3.229.950 euros per a les arques municipals durant l’any de durada del contracte. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha assegurat negat les crítiques rebudes sore la privatització del servei assegurant que “no es privatitza res que no estiga actualment, perquè el que fem és unificar en un únic paquet el manteniment, l’energia i les instal·lacions” i apuntant que “la gestió pública no es produix com no siga l’Ajuntament qui produisca l’energia, i esperem que ens presenten un model en este sentit”, fent al·lusió al grup d’ICV-ET.

L'adjudicació es fa per un import de 538.324 euros anuals (iva exclòs) i per un període de 12 anys, fins al 2026. L'adjudicatària farà inversions per valor de 1.591.248 euros, als quals cal afegir els 399.178 en concepte de millores (noves lluminàries, auditories energètiques, instal•lació de bàculs, etc.)