
El Partit Popular va passar el seu rodet ahir a la nit al Senat per aprovar la llei d'Avaluació Ambiental, de manera que ja la pot remetre al Congrés per a la seua aprovació definitiva. Els populars van rebutjar els sis vetos presentats per IU, ERC, PSOE, CiU, PSC i ICV i també van tombar les 453 esmenes presentades (a excepció de dos de CiU), tot consumant una norma que “mercantilitza” el medi ambient, segons va destacar l’oposició en un intens debat que es va prolongar fins gairebé les onze de la nit.
Allò que també fa la modificació legal tramitada pel procediment d’urgència és mantenir per tant les dos esmenes que havia introduït el PP després de l’aprovació al Congrés sobre les que havia llençat la veu d’alarma la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), a més d’un centenar d’entitats ecologistes d’arreu de l’Estat, perquè facilitaran en endavant l’execució de transvasaments. El senador Enrique Iglesias (IU) ha apuntat que la política ambiental del PP persegueix eliminar qualsevol barrera "allà on es presenti una oportunitat de negoci de la iniciativa privada".
Recuperant els transvasaments
El senador tortosí Joan Sabaté va ser un dels més contundents en les seues crítiques aferrissades davant la “modificació greu de la política d'aigües”, perquè modifica la Llei d'aigües i el Pla Hidrològic. Sabaté considera que “traspassen les competències de les Corts Generals al ministeri, per la qual cosa sostreuen al debat democràtic les decisions sobre la distribució de l'aigua”. A més, apunta, li sostreuen al territori les seves capacitat de decisió sobre els recursos de les conques hidrogràfiques. “He denunciat en #senadoesp les polítiques mediambientals involucionistes del PP, recuperant els transvasaments”, va piular al twitter en acabar la seua intervenció. L’Entesa va apuntar també en aquesta xarxa social que “tornen els transvasaments per la porta del darrera, no de cara com en el PHN del 2001, per evitar-se problemes”.
Sabaté ha destacat que aquest govern "impulsa idees del passat i és necessari un debat social i parlamentari sobre les polítiques mediambientals, impulsant un creixement sostenible, és a dir, un creixement racional basat en els propis recursos sense grans transferències ni de recursos energètics ni hídrics”. La norma es retorna ara al Congrés, on està previst que s'aprove el 28 de novembre.