
Adam Tomàs i Ferran Bel al despatx de l'alcalde ampostí. Foto: Sofia Cabanes
Els alcaldes de Tortosa i Amposta volen acabar amb les “pugnes estèrils” segons han definit, que en molts moments dels darrers anys s’han viscut en la relació entre les dos principals ciutats de les Terres de l’Ebre. Per això, i en una imatge insòlita, este migdia Adam Tomàs i Ferran Bel han mantingut una reunió institucional a l’Ajuntament de la capital del Montsià que vol simbolitzar l’inici d’una entesa en pro del territori.
“Hi havia una necessitat de que les dos principals ciutats anessen de la mà en aquells temes que són de territori. Quan entrem en pugnes estèrils entre ciutats qui surt perjudicat és el territori i més un territori que pateix una falta de sensibilitat endèmica”, ha manifestat el batlle ampostí. “És evident que cada ciutat té la seua autonomia, però això no vol dir que haguessem d’anar una ciutat en contra de l’altra”, ha afegit Tomàs.
Tots dos han qualificat la trobada de cordial. No era la primera vegada que els alcaldes d’Amposta i Tortosa mantenien reunions de treball, la majoria en àmbits amb altres alcaldes i representants institucionals, però això no trau el valor simbòlic d’esta trobada, com ha reconegut l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel: “A ningú se l’escapa que té un valor simbòlic i jo també li vull donar, no li’n vull traure”, ha dit. “Una relació conjunta”, ha qualificat Bel “que en altres moments, i no m’estic referint a als últims 4 o 8 anys, sinó durant molts anys, no ha sigut prou habitual. Les coses canvien perquè les situacions canvien i pensem que és una bona forma de treballar que hem de conrear”, ha afegit.
El debat sobre la capitalitat del territori –més a Amposta que a Tortosa- o la rivalitat per assolir serveis i infraestructures ha marcat durant anys les relacions entre les capitals del Baix Ebre i Montsià. Malgrat això, cap dels dos ha reconegut “cap mala relació institucional”, sinó “recerca d’equilibris” . “Porto 8 anys d’alcalde. M’heu sentit a parlar mai de capitalitat? No hi ha pugna ni debat. Fa 8 anys que no se’n parla”, ha assegurat Bel.
Això no significa, han subratllat, que entre les dues ciutats hi puga existir revalitats en moments donats. “És un debat que ara no toca, però quan es va fer el desplegament de les delegacions del Govern a l’Ebre, Amposta va tenir la seua representació. En un futur quan tornen a sortir a debat altres tipus de d’assumptes Amposta i Tortosa farà el mateix en este sentit”, ha manifestat Tomàs per la seua banda.
Els dos alcaldes han volgut destacar que la seua trobada no significa deixar al marge les altres ciutats del territori. “Volem fer entendre al territori que volem treballar junts”, han afirmat. I no descarten, com ja s’ha fet en altres ocasions, promoure més reunions entre els 4 alcaldes de les capitals de comarca de les Terres de l’Ebre.
Bel diu que de "grup formal d'alcaldes" per la N-340 "ja n'hi ha un"
En matèria d’infraestructures, un dels temes plantejats a la roda de premsa ha estat el parer de Ferran Bel, sobre el nou front d’alcaldes de l’N-340 que han promogut les poblacions amb alcaldies d’ERC i on s’ha invitat a participar als alcaldes de l’Ampolla i Camarles. Un grup del que no hi forma part ell mateix com alcalde de Tortosa, que en canvi, sí que és membre de la taula negociadora del grup d’alcaldes conformat al Perelló per pressionar davant de les institucions.
Segons Bel, “Cadascú des de l’òptica de partit ha de fer el que cregue. “De grup formal ja n’hi ha un de creat, que és el que ha de tenir continuïtat. El més important de la situació plantejada és que es transmeta un missatge clar que crec que tots hi coincidim. Tots els plenaris dels ajuntament hem acordat 3 punts fonamentals en què tots hi coincidim. Jo no li veig més problema. De la mateixa manera que Amposta i Tortosa hagen de defensar els seus interessos ho faran, això es trasllada també a l’àmbit de partits. I es farà en la màxima cordialitat i normalitat”, ha manifestat Bel, “i la màxima legitimitat”, ha afegit Tomàs.