«Els socialistes de casa nostra compartim projecte per a Europa»

El candidat del PSC al Parlament Europeu, Javi López, assegura en una entrevista a aguaita.cat que també rebrà els vots dels socialistes crítics.

Publicat el 14 de maig de 2014 a les 10:28
Javi López va fer campanya dilluns passat a les Terres de l'Ebre. Foto: Sofia Cabanes
-Havia estat mai a les Terres de l’Ebre?
-Si, he estat primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya i òbviament la xarxa que teníem aquí la conec molt bé. Havia vingut diverses vegades. Fa un parell d’anys les vam constituir a Ulldecona, a Amposta,... conec l’Ebre i especialment el conflicte que hi ha al voltant del pla de conca i del Delta.

- Per què, a diferència de partits com ERC, ICV o CiU els socialistes han optat per no dur cap candidat ebrenc a la llista?
-Nosaltres tenim una candidata del Camp de Tarragona, que no és de l’Ebre, cert. Però tenim 7 o 8 candidats que incloíem en una llista estatal, a diferència de la resta de partits, en voluntat que sigui equilibrada territorialment. Però jo estic convençut que l’important és que la gent que després representi el PSC al Parlament europeu, 1 o 2 per candidatura, tinguin compromisos amb el territori. El meu compromís personal i d’Esther Niubó, que som els que tenim garanties de sortir, és tenir compromís ferm amb l’Ebre i en contra d’amenaces com el pla de conca.

- Els socialistes crítics que volen que se cèlebre la consulta creu que li donaran el seu suport?
- Òbviament. Tots els socialistes de casa nostra compartim el mateix projecte per a Europa, pel al continent i per a les institucions europees. Una profunda voluntat de canvi en les institucions, fer un punt i apart en les polítiques de retallades, austeritat, empobriment salarial, la necessitat d’encendre de nou el motor d’aquest continent, la justícia i la solidaritat. Tots ho compartim això.

- No tem que la divisió al partit, li puga restar vots?
- Crec que en aquestes eleccions el PSC és molt més que el PSC. Som els socialistes europeus a casa nostra, la nostra influència sobrepassa les nostres sigles. I això és una qüestió rellevant, perquè hi ha molt en joc, perquè no només volem una representació del PSC al Parlament europeu. Nosaltres volem ajudar a configurar la majoria necessària per canviar Europa i a més sabem que només nosaltres ho podem fer si volem que la dreta deixi de governar al Parlament europeu i a la presidència de la Comissió Europea.

- Li han transmès els companys ebrencs que l’acompanyen en la visita al territori la situació que viu el partit aquí?
- Jo el que espero és que el PSC garanteixi la seva unitat, que ha estat un valor molt positiu per aquest país. La contribució política i social que ha fet el socialisme català des de la seva unitat a Catalunya ha estat francament positiva i això és el que vull que continui sent.

- Les últimes enquestes no li vaticinen bons resultats al PSC. Si perd vots, quina lectura en farà?
Les projeccions el que diuen és que a nivell europeu on hi ha només dos partits amb més de 200 escons al Parlament Europeu, els socialistes i els populars, estan frec a frec per veure qui és el primer partit de la cambra, que al mateix temps obtindrà la presidència de la Comissió Europea i que això anirà entre Junker o Schulz. I aquí a casa nostra diuen que a nivell espanyol serà també per un grapat de vots la victòria entre PP o PSOE. I pel que fa a Catalunya, amb un resultat encara incert, pot ser decisiva com tants cops ha estat.

- Si el socialisme guanya a Europa, admetria una Catalunya com a Estat?
- Nosaltres hem dit i repetit que els nostres vots enforteixen la via del diàleg, la necessitat que el Govern de Rajoy segui a dialogar. Derrotar a les urnes a Rajoy en aquestes eleccions i construir una majoria amb Schulz que coneix molt bé Catalunya i la cultura catalana és molt positiu. El nostre projecte és un projecte de reconeixement nacional i sobiranies compartides en l’àmbit federal europeu i espanyol.

- Quin perill té Canyete com a comissari Europeu?
- Que guanyi influència a nivell Europeu. Una de les eines que podem tenir políticament és portar el pla de conca a Brussel·les. Sóc conscient que els eurodiputats ja van interpel·lar a la Comissió europea al voltant d’aquesta qüestió. Nosaltres hem de continuar interpel·lant a Europa, a la Comissió Europea al voltant de la directiva de l’aigua com a paraigües legislatiu per defensar el Delta.

Si Canyete té més influència al Parlament Europeu o a la Comissió europea és dolent per als interessos d’aquí. Per això és molt important poder derrotar el Partit Popular. Només amb els vots socialistes podem fer que el PP acabi derrotat a les urnes.

-Les Terres de l’Ebre també tenen l’esperança posada a Europa en altres problemes que pateix el territori, com ara la plaga del caragol poma o la posada en marxa del projecte Castor. Què hi pot fer com a eurodiputat?
-Nosaltres volem fer una doble funció al Parlament Europeu, aquest és el meu compromís, el de contribuir a que hi hagi una majoria d’esquerres , que el primer grup parlamentari sigui un grup d’esquerres per poder canviar les polítiques actuals i també contra l’austeritat. Fer creixement, apostar pels salaris dignes i economia productiva i també elaborar a nivell europeu estàndards laborals, salari mínim interprofessional, normes fiscals comunes,... Això és el que voldria fer com a socialista en el sí del conjunt de socialistes.

Però hi ha un segon rol, un segon paper que és defensar el territori. El projecte Castor és evident que ha estat un dels problemes que més inquietud ha generat al territori. Una de les funcions que ha de tenir la Unió Europea és vetllar per l’equilibri del territori de tot el continent i nosaltres com a eurodiputats interpel·lar la comissió europea per què vetlli per l’equilibri territorial allà on estem representats.

- Com establirà contactes amb el territori?
- Un dels meus compromisos quan vaig fer les primàries va ser que si era escollit coma eurodiputat obriré una oficina parlamentària per tenir un contacte directe amb els representats de la societat civil del territori amb voluntat de connexió cap a Brussel·les i també fer un esforç de transparència, de rendició de comptes de la nostra activitat parlamentària.