
Urna del procés participatiu impulsat per l'Ajuntament d'Ulldecona. Foto: Cedida
Un total de 343 persones han emés el seu vot durant el procés participatiu d’elaboració dels pressupostos municipals de l'Ajuntament d'Ulldecona.
L’opció més votada amb un 33% dels vots (117 persones) és l’arranjament de voreres i supressió de barreres arquitectòniques, tant al nucli d’Ulldecona com als barris. En segon lloc, amb 60 vots, se situa l’adeqüació del pavelló multiusos com a centre cívic (17%), seguit de la urbanització del Passeig de la Via amb 35 vots (10%), la senyalització d’itineraris saludables i instal.lació de mobiliari esportiu pel terme municipal amb 11 vots i la construcció de més illes de contenidors soterrats amb 2.
A banda, hi ha 20 persones que han marcat més d’una opció i un total de 96 que ha optat per l’apartat d’altres, el que representa un 27% del total. Dins d’aquest darrer bloc, 18 persones aposten per arranjament de camins i carrers del municipi, 12 per fer millores a la pista poliesportiva i deixar-la en condicions per a patinar, 10 persones proposen l’obertura de l’Avinguda Ramón Salomón, 8 el canvi d’ubicació d’una illa concreta de contenidors soterrats i 6 persones proposen obres d’urbanització i millora de l’Avinguda Terrers. En altres butlletes es planteja un carril bici entre els Valentins i el Barri Castell, l’arranjament del camí de l’Olivar o la cobertura de la pista de l’escola per posar alguns exemples.
En total es van rebre 350 paperetes, de les quals 7 són nul.les perquè no hi consten les dades personals. Del total de respostes, 132 (quasi un 38%) han arribat via web.
Donat que l’opció més votada ha estat l’arranjament de voreres i supressió de barreres arquitectòniques, els pressupostos municipals per al 2016 incorporaran una partida de 100.000 euros per executar-la, segons ha informat el consistori en una nota de premsa.
El govern municipal ha valorat molt positivament tant la participació com les aportacions rebudes. Tal com ja va explicar l’Alcaldessa, Núria Ventura, en el moment de posada en marxa de la consulta, «l’elecció final d’una opció és només una de les mesures previstes en tot el procés participatiu d’elaboració dels pressupostos, que esperem desplegar en la seua totalitat durant el 2016». Així, a partir del de maig-juny del proper exercici, es farà una assemblea informativa per explicar com s’elabora un pressupost municipal, què s’hi contempla i l’estat d’execució dels comptes en aquelles dates. Posteriorment, en diverses sessions de treballs obertes a tothom, els participants hauran d’elaborar una llista de propostes i fer una primera selecció per deixar-ne 10. Com a pas final, estes propostes s’enviaran de nou amb una butlleta casa per casa, com s'ha fet enguany, per tal que tothom puga triar la que considere més oportuna. La que tingue més vots serà la que s’incorporarà als pressupostos.