ERC denuncia l’excés de restriccions que manté el pla director dels masets

Publicat el 13 de març de 2014 a les 18:24
Gervasi Aspa i Paco Gas, durant la roda de premsa d'avui. Foto: ERC

El president de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, Gervasi Aspa, i el secretari de Política Territorial i Medi Ambient de la Federació, Francesc Gas, han exposat este matí les crítiques a l'aprovació inicial de la Proposta de Pla director urbanístic de les construccions agrícoles tradicionals de les Terres de l'Ebre. Aspa ha lamentat que la proposta que fa el Departament de Territori i Sostenibilitat “no aconseguisca clarificar la situació actual i no s'adapte a les particularitats i demandes del nostre territori”. Gas ha explicat que, a proposta d'ERC, el Consell Comarcal del Baix Ebre presentarà com a al·legacions al Pla director les propostes consensuades per tots els alcaldes, al marge de les que presente cada ajuntament.

Alguns dels condicionants del pla

Gas ha exposat diversos aspectes importants que no incorpora el Pla director actual. Per exemple, el fet que el Pla propose una unitat de superfície mínima de finca per construir en secà diferent que en regadiu. Els ajuntaments del Baix Ebre van demanar una unitat mínima igual per a tot tipus de terreny perquè, per exemple, zones de secà podien passar a ser de regadiu. Urbanisme, en el seu esborrany inicial, proposava 2 hectàrees com a unitat mínima per poder construir un maset, els ajuntaments fan una proposta d'1 hectàrea i, al final, el Pla director en proposa 4,5 ha, com a la resta de Catalunya. Un altre exemple és la vinculació registral, de manera que si no tens una casa al terme municipal on vols fer el maset no pots construir un maset i, a això, els ajuntaments s’hi van oposar perquè podria generar problemes en casos d'herència. Pel que fa a la limitació de construcció, elsajuntaments van consensuar una proposta que la unitat mínima de limitació de superfície del maset es pugui incrementar amb relació a la grandària de la superfície de terra que es tinga. D'altra banda, si s'acaba aprovant que la caseta d'eines o magatzem agrícola no pot superar els 20 m 2 , tal com fixa ara el Pla director, la normativa serà més restrictiva que molts POUM que ja s'estan aplicant.

Un altra sol·licitud dels ajuntaments era unificar diferents propietats d’un mateix propietari perquè, en una finca de menor superfície, puga construir un maset, però no en la resta de finques. A més, la proposta inicial del Departament d'Urbanisme era de construccions de 4,50 m d'alçada, els ajuntaments proposaven 5,50 m per poder fer un altell, l'antiga pallissa, que ocupés una part reduïda del maset i, al final, la proposta del Pla director és de 4,30 m, una superfície inferior a la seva proposta inicial. Per acabar, Gas ha apuntat que el director general va dir que no regularien l'interior dels masets i, en canvi, el Pla director regula que no s’hi podran fer divisions interiors. Altres temes polèmics són les obertures de les façanes, la grandària del típic sopluig, porxo o enramada, així com la construcció de corrals que no podran estar coberts, segons l'actual Pla director.

La indignació dels representants d'ERC ve motivada perquè, expliquen, va ser el director general, Agustí Serra, qui va crear moltes expectatives en una primera reunió amb els alcaldes del Baix Ebre l'abril de 2013, en la qual va aportar un esborrany del departament d' Urbanisme a partir del qual es van consensuar unes propostes que al final no han estat incorporades en l’aprovació inicial del Pla director, recrimina Esquerra. Segons l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas, “no han assumit ni les propostes dels alcaldes ni tampoc les del mateix Departament sobre l'esborrany presentat inicialment. El departament d'Urbanisme es contradiu en els objectius que fixa el Pla director, ja que ni donen resposta a un problema endèmic, ni adeqüen la normativa urbanística de manera específica a la realitat del territori”.

Segons Gas, “hem passat de l'expectativa del primer moment i del treball de dos anys conjunts a la frustració total davant una proposta d'Urbanisme que no té en compte res del proposat pels ajuntaments i és contradictòria amb la proposta inicial”. El representant republicà ha remarcat que “ens proposen una normativa general de Catalunya, i no accepten cap singularitat ni particularitats del nostre territori”.

Terres ermes

Aspa ha insistit que, a partir de les reivindicacions de les Terres de l'Ebre, la direcció General d'Urbanisme va crear unes expectatives per solucionar un problema que ha creat moltes irregularitats, “que pot evitar que hi haja terres de conreu que queden ermes, així com activar empreses que puguen fer petites obres de construcció o arranjament d'estos masets”, apunta ERC. Aspa ha afirmat que “ens sentim enganyats, perquè sempre hem demanat que la nostra manera de fer les coses aquí es veiés reflectida en la normativa de la Generalitat, però això no sembla possible.

Amb la proposta de Pla Director es demostra la mancança de sensibilitat dels tècnics cap a les Terres de l'Ebre i la ignorància d'alguns. Res no ha canviat. Per molt d'esforç i pedagogia que fem exposant els motius que el seny, la intel·ligència i la costum ens dicten, continuem de la mateixa manera”, ha lamentat. Aspa, després de posar algun exemple de què implica el Pla, ha afegit que”es demostra un desconeixement tan gran de la realitat de les Terres de l'Ebre que, al final, acabes desil·lusionat, estafat i enganyat per un personal que intenta passar les hores mortes fent un Pla director i que l'únic que fan és no fer res. Això és perdre el temps i malgastar els diners públics i el temps dels alcaldes”, ha reblat.