ERC qüestiona el model de CiU i el PP per al nou Consorci de Polítiques Ambientals

Publicat el 22 de gener de 2014 a les 19:31
Barbero, Salvadó, Auré i Andreu, en la roda de premsa d'avui. Foto: ERC

Esquerra Republicana de Catalunya ha posat en qüestió el model de nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre impulsat per CiU i el PP. En una roda de premsa que ha tingut lloc avui, el secretari d’Organització de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Albert Salvadó, ha recordat que, al començament, el model de consorci semblava que gaudia d’absoluta unanimitat de tots els partit i agents implicats, però ara, amb el debat dels estatuts, hi ha divergències importants. "Esquerra no està d’acord amb alguns continguts dels estatuts, perquè desvirtuen la filosofia inicial del Consorci", ha afirmat Salvadó que, tot seguit, ha demanat "generositat territorial per fer un únic model de gestió ambiental’ perquè, "si el Consorci neix sense consens, naixerà mort", segons la nota de premsa que ha emès el partit.

Esquerra és conscient que la constitució del nou Consorci no es pot ajornar indefinidament perquè, segons Salvadó, "la gestió dels residus demana de manera urgent treballar des del territori amb unitat de gestió i en economia d’escala per abaratir els costos per tona de brossa que ara paguen de manera excessiva tots els ajuntaments". El polític republicà, -que ha estat acompanyat dels portaveus comarcals del partit al consells comarcals del Baix Ebre, Dani Andreu; del Montsià, Jesús Auré i de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero-, ha exposat els aspectes que allunyen el seu partit del model actual. D’una banda, el fet que, a la Junta General, i màxim òrgan d’execució del nou Consorci, no es prevegi la representativitat de tots els ajuntaments consorciats, quan són ells els que tenen les competències en àmbits ambientals com la gestió dels residus. Segons Salvadó, "fruit dels pactes entre CiU i el PP es proposa amplificar la representativitat artificial del PP dins dels òrgans de decisió del Consorci, i se li permet gestionar unes competències i una representativitat que no s’ajusta a la realitat política de les Terres de l’Ebre".

En este mateix aspecte, el portaveu republicà del Montsià, Jesús Auré, ha criticat que CiU i PP impulsen un “Consorci que perpetua el vell model de partits de representació des dels consells comarcals, i d’aquí l’encaix de privilegi del PP, quan la futura Llei de governs locals elimina l’actual representativitat dels partits dins dels consells”. Esquerra, en canvi, segons Auré, “aposta perquè en la Junta de Govern estiguen representats i participen en la presa de decisions tots els ajuntaments”. El polític republicà ha demanat al president convergent del Baix Ebre, Lluís Soler, “que abandone la lògica de partit i defugi de vetllar més pels interessos del partit i dels acords amb el PP que no pas per obrir la participació de tots els ajuntaments”.

Per a Salvadó, un altre punt de discrepància amb la proposta d’estatuts és que “Esquerra, sempre s’havia defensat convertir els cinc consorcis de residus i ambientals inicials en només un, tot conservant les estructures tècniques i administratives que ja funcionen, i reduint les estructures polítiques”. En canvi, el plantejament actual que es fa als estatuts és la creació d’un nou Consorci que s’afegiria als que ja hi ha, tot i que transitòriament es poguessen, o no, anar fusionant tots en un de sol. Salvadó ho ha deixat molt clar: “Esquerra volem passar de cinc consorcis a un i no de cinc a sis”.

Un altre tema clau per a ERC, segons Salvadó, és que “el nou Consorci des de la seva concepció inicial hauria d’incloure les quatre comarques ebrenques, tenint en compte per igual tots els ajuntaments i consells comarcals i, en canvi, a la proposta d’estatuts això no es preveu”. En esta línia ha coincidit el portaveu republicà de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero: “El model ha de ser, d’un bon inici, de tot l’àmbit territorial si volem que siga potent i amb tots els municipis a dins, si volem que siga representatiu”. Barbero ha alertat que “ens podem trobar amb la contradicció que la Terra Alta, que està dins de la reserva de la Biosfera, tingui un Consell Comarcal exclòs del nou Consorci que ha de gestionar la marca EbreBiosfera”.

El darrer aspecte de divergència important que ha destacat és el de les estructures tècniques. Albert Salvadó ha demanat que “el nou Consorci garantisca el manteniment de les estructures tècniques i els recursos actuals que estan en els Consorcis d’origen, i que ja oferixen uns serveis als ens locals. Per tant, la reducció a fer està en l’estructura política i no en la tècnica, cosa que ara no es preveu”.