
Durant les protestes del 2013 el poble va omplir-se de pintades reivindicatives. Foto: Arxiu Municipal de Flix
Flix s’enfronta a la legislatura més complicada de la seua història. Ho reconèixen les quatre candidatures que concorren a les eleccions d'este diumenge –Entesa-AM, CiU, Solidaritat i FIX-, que comparteixen com a principal línia de treball la diversificació econòmica del municipi i la creació de nous llocs de treball. La mirada està posada en el desembre del 2017, quan la factoria d’Ercros –la principal font d’ocupació al municipi durant dècades- preveu tancar la seua línia de clor a Flix i deixar al carrer prop de vuitanta persones.
Al febrer del 2013, la companyia ja va encendre totes les alarmes amb el seu anunci de cessar l’activitat a Flix i deixar al carrer més de 150 persones. Un comunicat que va portar a un mes sencer de mobilitzacions al nord de la Ribera d’Ebre, amb protestes que van incloure des d’una vaga de treballadors fins a una campanya popular de donació de sang o una vaga de fam dels regidors del consistori. Finalment, l’empresa va acabar aplicant un ERO que va reduir la plantilla en més de 70 treballadors.
El municipi va viure un sotrac important i, des de llavors, la diversificació econòmica i la generació d’ocupació han passat a ser les primeres línies de treball al consistori flixanco. El conflicte amb Ercros, però, també va tenir conseqüències polítiques importants. D’una banda, arran de les mobilitzacions l’alcalde Marc Mur va guanyar molts suports al municipi, i de l’altra es va estendre la mà als regidors de Convergència i Unió –l’única força a l’oposició- perquè entressin a formar part de l’equip de govern –format llavors per PSC i ERC- per tal de formar un bloc d’unitat i treballar conjuntament davant la crisi d’Ercros. I és que, segons les directives europees, al 2018 la companyia ha de deixar de produir clor mitjançant l’electròlisi de mercuri, la tecnologia que s’utilitza a la planta Flix.
Després d’abandonar el PSC i donar suport a tot el procés sobiranista de Catalunya, Marc Mur encapçala ara la llista d’Entesa per Flix a les eleccions municipals, una candidatura integrada per exsocialistes i també per Esquerra Republicana. Una formació que tot fa pensar que podria aconseguir la majoria absoluta -6 regidors- a l’Ajuntament sense gaires problemes. Tot i això, Mur assegura que “si Entesa aconsegueix majoria, s’estendrà la mà per seguir treballant junts als altres grups polítics”.
La formació d’Entesa es presenta a les eleccions de diumenge amb l’objectiu primordial d’aconseguir “generar llocs de treball, diversificar l’economia i atreure noves indústries a Flix”, destaca Mur. En este sentit, Mur subratlla que “en els propers mesos podria haver-hi novetats importants ja que s’està treballant dia a dia amb la Generalitat per poder atreure noves indústries, i alguns projectes estan avançant a bon ritme”. Tot i això, l’alcaldable d’Entesa destaca que caldrà treballar per diversificar l’economia del municipi, i per això posa èmfasi també en la potenciació d’altres sectors, com poden ser el comerç i, especialment, el turisme, amb l’oferta conjunta de tots els actius de a localitat.
A banda d’Entesa, també presenten candidatura les formacions de Convergència i Unió –amb el regidor Sergi Fernández com a cap de llista- i les noves llistes de Solidaritat Catalana –encapçalada per Albert Mani- i Flix en Comú, de la Federació d’Independents de Catalunya, i liderada per Issaí Jordà.
Pel que fa a les propostes de Convergència i Unió, Sergi Fernández destaca que “en els propers anys s’haurà de donar resposta a la situació que està vivint Ercros”, i per això, defensa que “s’haurà de treballar per garantir la viabilitat de la planta de Flix, i també per diversificar l’economia”. En este sentit, Fernández destaca que “l’Ajuntament ha de saber vendre tots els punts forts i avantatges que pot tenir per una empresa instal·lar-se al municipi”. Per això proposa posar-se en mans de professionals que puguin oferir a les empreses ubicar-se a Flix, “que és un municipi amb més de cent anys de cultura industrial”. Tot i això, Fernández també assegura que el consistori hauria d’adquirir sòl industrial, ja que “la major part d'estos terrenys són propietat d’Ercros”. Des de CiU també aposten per fomentar el turisme, “amb una oferta integradora a la Ribera d’Ebre i que pugui dinamitzar l’economia del territori”.
D’altra banda, Albert Mani serà l’alcaldable de la candidatura SI a Flix, adscrita a Solidaritat Catalana per la Independència. Entre les seues prioritats, Mani destaca l’aposta per “la transparència de l’equip de govern, fomentant al màxim la participació en la gestió municipal”. Quant a l’economia, posa l’accent en la cultura com un possible eix dinamitzador del municipi i manté que “si Ercros marxa ha de tenir en compte que haurà de descontaminar el sòl de les seues instal·lacions”.
Per la seua part, Issaí Jordà, candidat de la Federació d’Independents de Catalunya, carrega contra l’actual equip de govern i assegura que “des de fa més de vint anys se sabia que s’acabaria arribant a la situació d’avui, i s’ha optat per mirar cap a un altre costat”. En este sentit, Jordà assegura que “cal treballar al màxim per garantir el futur dels treballadors al municipi”.
Per fer front a la diversificació econòmica i la generació de llocs de treball, l’Ajuntament de Flix comptarà amb uns pressupostos totalment sanejats de cara a l’any vinent, ja que es preveu que el proper mes de desembre s’acabin de pagar tots els deutes del consistori i Flix sigui un dels únics municipis de Catalunya amb més de 3000 habitants que no deu ni un sol euro als bancs.