L'acord es va prendre en sessió plenària extraordinària el 31 de març de 1964, coincidint amb els actes de celebració dels 25 años de paz, eufemisme que el règim franquista va utilitzar per referir-se a la commemoració de la victòria del bàndol sublevat a la Guerra Civil, que també van acollir la inauguració del monument del riu.
Malgrat que fosa un acte d'adhesió al règim força habitual, la qualitat d'alcalde honorífic de Franco ha passat inadvertida fins avui i, per tant, segueix vigent. Segons la periodista Sonia Castelló, autora de la investigació, el nomenament hauria passat inadvertit perquè el "protagonisme se'l va endur la construcció del monument en memòria de la batalla de l'Ebre i l'acte oficial de celebració de la victòria franquista a la guerra civil que es va fer el dia següent".
L'alcalde actual de Tortosa, Ferran Bel, ha comentat a la Cadena SER que aquest fet "no té cap tipus de sentit cinquanta anys després" i que és "un concepte que avui és anacrònic i obsolet". Bel ha anunciat que al proper Ple es portarà la proposta de revocació "sense més dilació i sense donar-li més importància" i buscarà l'acord de tots els grups municipals.
A més d'este honor, l'Ajuntament de Tortosa va concedir a Franco la Medalla d'Or de la ciutat l'any 1947. L'any 2006, però, se li va retirar a proposta d'una moció d'ERC.
Poc a poc són més les poblacions de l'Estat que descobreixen els honors que els seus antics ajuntaments van dedicar al Caudillo i que procedeixen a retirar-los. Al nostre territori, el primer en revocar el títol d'alcalde honorífic a Franco va ser Roquetes al 2005, a continuació Amposta el 2009 i la Ràpita al 2014.
ESCOLTA-HO: Francisco Franco encara és alcalde honorari i perpetu de #TORTOSA.
— SER_Ebre (@SER_Ebre) 17 de maig de 2016
[https://t.co/rrBHs84NLw] pic.twitter.com/PllXfOwqj8