
Imatge de la trobada de Gambús amb els sector implicats en la lluita contra el caragol mançana.Foto: Sofia Cabanes
L’eurodiputat d’Unió, Francesc Gambús, ha demanat este matí des de la Casa de Fusta, al delta de l’Ebre, fer “front comú” amb la resta de representats catalans al Parlament Europeu per aconseguir la implicació de la Comissió Europea en la lluita contra la plaga del caragol maçana. “És una qüestió de país que requerix l’atenció de la Comissió Europea”, ha defensat. Segons Gambús, “el sector té la sensació que des de Brussel·les no es percep que aquest siga un problema europeu. Hem de fer un esforç conjunt tots els eurodiputats per traslladar a les institucions europees que no estem davant d’un problema del delta de l’Ebre sinó que ens trobem davant d’un problema potencialment europeu. Com més concentrada siga l’operació d’eradicar-lo del territori més econòmic serà per tothom”, ha subratllat.
Gambús s’ha reunit este matí amb els sindicats agraris (Unió de Pagesos i Asaja), Seo/BirdLife, Prodelta, el director del Parc Natural del Delta, Francesc Vidal, i representats de la Generalitat, com el director territorial d’Agricultura, Pere Vidal, i el director del Pla de Lluita contra el caragol maçana, Jordi Sala. Després de la visita que el mes de desembre passat de representants d'Unió de Pagesos i l’ONG Seo/BirdLife, Gambús “havia adquirit el compromís” de reunir-se al Delta amb el sector, segons ha explicat, “i conèixer de primera mà la problemàtica”. L’eurodiputat s’ha proposat traslladar també a les institucions europees que “si enguany no se salinitza no s’han de perdre ajudes”.
D'altra banda, el nou responsable del Sector de l’Arròs a Unió de Pagesos, Albert Pons, ha alertat de nou que “a partir de maig el caragol maçana tornarà a fer acte de presència als camps de molts de pagesos”. Segons Pons, “enguany, com en els darrers anys, s’ha actuat tard i malament”. Segons ha lamentat el responsable d’UP l’ordre per poder assecar els camps del marge esquerra no va arribar fins al desembre, “quan el caragol ja es troba al camp”. “Tornarem a tindre un any amb costos de producció afegits que molts ja no podem assumir, ja serà el quart any en aquesta situació”. Unió de Pagesos denuncia que els costos amb productes com la saponina representen 200 euros per hectàrea i que a més, el pagès que asseca el camp tampoc rebrà els 54 euros per hectàrea corresponents a les ajudes agroambientals de la UE. “Estem en inferioritat competitiva respecte altres zones productores”, ha reblat Pons.
També han mostrat el seu parer sobre la lluita contra la plaga des de Prodelta, l’organització que agrupa regants i productors agrícoles del delta de l'Ebre. El gerent, Marc Ibeas, ha constatat la negativa dels productors a salinitzar els camps, una mesura que s’ha mostrat altament eficaç contra el caragol, però que ha provocat minves importants del cultiu en algunes zones. “Ja fa temps que vam comunicar al departament d’Agricultura que no es podia acceptar una salinització dels arrossars. Ha estat una mesura efectiva de contenció de la plaga, però per al pagès ha estat com agafar-se a una hipoteca sense saber a quin tipus d’interès i en quants anys li afectarà. Llençar sal als arrossars provoca uns danys que no sabem quins efectes poden tindre”.
A curt termini, els productors i regants acceptarien únicament salinitzar els desaigües. “Detectem que fa falta comprensió i finançament en l'ambit europeu per poder estudiar la salinització en desaigües”. L’època més factible per dur a terme aquesta mesura segons Ibeas seria a l’octubre.