
Debat a 7 a Ràdio Ràpita, amb Josep Pitarch (PSC), Pedro Hernández (Més Ràpita) i Joan Martín Masdeu (CiU), a l'esquerra. A la dreta, Josep Caparrós (ERC), Àlex Cervera (SI), Carlos Sanchis (ICV) i Elisabeth Sancho (PP).
Les eleccions municipals dibuixen sobre La Ràpita un dels panorames electorals més oberts dels últims anys. Set formacions es disputen l’alcaldia a la tercera població del territori. Al desgast de CiU al govern, que ha manat en solitari i en minoria bona part de la legislatura, -després del trencament del pacte amb el PSC- i sense capacitat d’assolir consens en aspectes clau com els pressupostos municipals, s’ha de sumar a la caiguda general socialista. El partit de Josep Pitarch no sembla que haja de superar el sotrac de fa 4 anys, quan van perdre més de 1.000 vots i es prefiguren ja d’entrada, força condicionants per trencar amb l’alternança d’ambdues formacions dels últims anys.
ERC és al gran candidat a capitalitzar el pastís del descontent, amb un candidat, Josep Caparrós, que mai ha patit el desgast de governar i que en canvi, s’ha foguejat des de molt jove com a regidor a l’oposició. D’altra banda, caldrà veure la resposta al projecte de l’expopular Pedro Hernández, Més Ràpita, que aposta, si sens permet el joc de paraules, per una candidatura altament ‘popular’ dels seus candidats entre molts sectors del poble, però sense el suport de cap gran marca política al darrera i únicament amb Hernàndez amb experiència política, fet que la candidatura presenta més com un mèrit que com un demèrit. L’excandidat d’Ebrencs Independents, Àlex Cervera, que en els passats comicis va aconseguir, pels pèls, entrar com a únic regidor, espera millorar resultats ara amb el suport d’una marca clarament independentista, com és Solidaritat Catalana per la Independència. Per la seua banda, ICV, vol recuperar amb un candidat nou, però amb força carisma al poble, Carlos Sanchis, presencia al consistori. El dur càstig patit en els darrers comicis, on van passar de tenir 2 regidors a cap, va dur els ecosocialistes per primer cop en la democràcia fora de l’Ajuntament. Per últim, el Partit Popular, després de la fuga de militants provocada per la marxa d’Hernández, es presenta amb una cara jove, sense experiència política, amb l’intent, almenys, de sumar els vots rapitencs al còmput comarcal.
Els candidats de totes 7 formacions van veure’s les cares en el debat d’alcaldables que divendres passat va oferir Ràdio Ràpita durant 2 hores llargues. Temps, per constatar que la majoria de candidats aposten per programes semblants en quant a les prioritats en infraestructures i dinamització econòmica i segurament diferenciats únicament pels valors que aporta cada llista des de la seua experiència dins o fora del govern. Si bé alguns candidats, especialment Hernández o Pitarch es van esmerçar en enumerar totes i cadascuna de les propostes dels seus programes, Caparrós, amb un discurs, segurament, de qui sap que té el vent a favor, va apostar per fixar conceptes com la definició de “fulls de ruta”per al poble, “consens” en els grans projectes i “il·lusió”per als rapitencs. Masdeu per la seua banda, va optar per defensar l’obra de Govern i Sanchis, fidel als ideals del seu partit, va posar èmfasi en l’aspecte més social. Poca cosa a dir de la candidata popular. Les seues escasses intervencions es van limitar a llegir els punts del seu programa.
Si algú va haver-se de defensar dels altres contrincants, com era d’esperar, va ser l’actual alcalde i candidat de CiU, Joan Martín Masdeu. Va quedar clar durant el debat que, la gran espina que du clavada el poble és el fet de no haver pogut tenir un institut nou que, ara fa 4 anys la Conselleria d’Educació havia projectat i adjudicat a la zona on es troba el nou Mercadona. Mentre Masdeu va defensar per activa i per passiva la inversió de 900.000 euros feta per la Generalitat com a contrapartida a la renúncia de l’Institut en context de crisi i va negar que les noves aules prefabricades de l’Institut ‘Els Alfacs’ siguen barracons, sinó més aviat aules realitzades amb el nous sistemes constructius del departament, des dels altres partits es va advocat sobre la necessitat de construir un nou equipament educatiu. “Jo reivindicaré el nou institut, però hi ha hagut una inversió de 900.000 euros. Tan debò cada 4 anys Ensenyament invertís esta quantitat el poble, ja firmaria”, va exhortar Masdeu.
Pel que fa al tracte del departament d’Ensenyament sobre la població, els partits també van criticar que recentment s’haja hagut d’aprovar en ple invertir 500.000 del romanent de tresoreria de l’Ajuntament per invertir en l’arranjament del gimnàs i el menjador del Col·legi Carles III. “A l’ajuntament no li correspon pagar 500.000 euros per una cosa que hauria de pagar la Generalitat. Educació ens ha maltractat a la Ràpita i sentim indignació per a això i per què Tortosa i Amposta sí que les han tingut estes inversions”, va replicar Pitarch.
“Abans se’n deien barracons, ara son mòduls, però no dixen de ser barracons del segle XXI”, etzibava Caparrós de la seua banda. “La realitat”, continuava, “és que tenim uns equipaments educatius que estan necessitats. El poble de la Ràpita necessita un nou centre educatiu en condicions optimes. El nou institut estava adjudicat i a canvi ha vingut això, bàsicament perquè la situació era insostenible”. Pel que fa a la inversió del consistori al Carles III, segons Caparròs “qualsevol inversió és benvinguda, però sobretot si ve d’altres administracions”.
Segons Cervera (SI) que va alertar del perill que suposa mantenir l’Institut sota la pedrera de la Torreta i de la incertesa que es va viure amb els terratrèmols del Castor, “no és de rebut que durant estos anys haguessem sentit per part de nostre alcalde estes explicacions. Amposta té 3 instituts, nosaltres un”. Les dures critiques van continuar amb Pedro Hernàndez: “Si no està l’institut aquí al poble és perquè les coses no s’han fet com s’haurien de fer. El seu partit no ha fet els deures. A banda, no me sembla correcte fer esta inversió de 500.0000 euros al Carles III quan els informes d’intervenció també diuen que ho hauria de fer Ensenyament”. En la mateixa línia, en una de les seues poques intervencions en el debat, es va manifestar a candidata del PP:“necessitem uns institut nou, el que tenim s’ha quedat molt menut”.
Qui va ser especialment vehement amb les polítiques socials i no tant amb un segon Institut va ser Carlos Sanchis. El candidat ecosocialista va apostar per fer més àmplies i extensives les beques menjador i per a estudiants en general i implantar “tarifacions socials”, que tenen dificultats per pagar els tributs del consistori. Segons Sanchis, la rehabilitació del Barri Mariner que, pràcticament tots els partits duen al programa, hauria d’anar acompanyada de “programes d’ocupació imaginatius” per a impulsar-ho i també fer-ho en la rehabilitació de edificis singulars. Un altre dels cavalls de batalla de Sanchis durant el debat va ser la rehabilitació de la carretera al Poble Nou, una qüestió que, considera, pot tornar a dur mobilitzacions socials.
PROPOSTES
Joan Martín Masdeu (CiU): Defensa l’acció de Govern: “Fa 4 anys vam adoptar mesures de contenció en la despesa. Vam, adoptar ajudes a les famílies i baixada espectacular d’impostos. Hem aprovat la reparcel·lació del polígon del Salt. Polítiques ocupació. "La millor política social és afavorir l’ocupació”. El port de la Ràpita ha de prendre un paper protagonista, potenciar línia de ferry entre La Ràpita i Balears. Desenvolupar els dos polígons industrials. Finalització del nou Auditori Municipal. Zona ajardinada prop de camp de futbol, ubicar les entitats que provoquen molèsties en un nou espai lluny del casc urbà.
Josep Pitarch (PSC): Treballar per unir urbanísticament els dos polígons, més hotels, ampliació de l'IRTA i treballar per a que vingue un centre d’investigació. Viver d'emprenedors al pavelló firal amb un espai de Coworking. Centre d’interpretació de productes km 0. Treballar per certificació turisme familiar. Fer una base nàutica al Trabucador. Unificar tots les serveis a les persones en un sol edifici. Programa de voluntariat per a la gent gran. Programes per evitar efectes de l’exclusió. Nou edifici per al Carles III. Oferir repàs gratis a escolars. Fer visitables refugis antiaeris del barranc del Solito. Fer que el Sindicat torne a ser de titularitat municipal. Revisar el pla de mobilitat local, construir una nova comissaria de policia. Noves concessions al Garbeach, sortida urbanística i d’usos per a les Coves de Pipi. Construir un casal per a joves. Reordenar l’espai de l’antic escorxador amb un edifici singular. Tancar façanes de la pista del club patí.
Josep Caparrós (ERC): És “imprescindible” en els pròxims 4 anys tenir un full de ruta clar, recuperar la il·lusió, recuperar les ganes. Aconseguir un model turístic singular. Potenciació del barri del xicago, pla de xoc per recuperar el barri i crear la festa de la Marineria. Resoldre “mancances històriques” com la creació d’un espai per a entitats, espai per a joves i entitats esportives. Destinar el Maset a casal de joves. Construir una pista coberta annexa al pavelló municipal.
Elisabeth Sancho: Creació de places hoteleres. Explotar línies d’autobús d’aqui a Port Aventura per a que vinguin turistes. Oferir ajudes per a l’educació, ajudes per a llibres, material i uniformes. Revisar i pujar les subvencions a les entitats. Donar suport a la tradició dels bous. Casal per a joves al Maset. Tancament de la façana de la pista de patinatge. Amortidor d’impactes a parcs infantils que no ho tenen.
Carlos Sanchis: Potenciar el polígon del Salt. Ajudar emprenedors, bonificacions amb impostos municipals, crear teixit propi i crear condicions que afavoriren el cooperativisme. Viver d’empreses industrials, donar facilitats per donar implantació definitiva a les empreses. Potenciar més beques menjadors, més beques per comprar llibres. Fomentar ajudes a les persones amb discapacitats funcionals. Que el CAP tinga més dotació per fer front a les necessitats de la població estacional. Millora de la carretera del Poblet. Convertir la Torreta en un parc municipal. S’ha de millorar molt el Mercat Municipal actual. Impulsar xarxa wifi. Augmentar aparcaments de bicicletes. Revisar i millorar el pla de mobilitat local. Centre d’aqüicultura amb més connectivitat per als estudiants.
Pedro Hernandez: Auditar comptes municipals, potenciar polígons industrials, crear partida de 500.000 euros en plans d’Ocupació, ajuts econòmics a les empreses compromeses en contractar gent del poble, creació de l’Oficina d’atenció al ciutadà. Solucions al pavelló firal, calendari de fires durant tot l’any. Potenciar Badia i serra del Montsià. Potenciar comerç local, “gir total” al Mercat Municipal, aparcament autocaravanes. Obrir de nou l’Església Nova. Dos locals per a grups musicals i banda de cornetes. Negociar per a que l’edifici del sindicat sigue propietat del poble, crear locals a les Coves de Pipi. Emetre plens per Radio Ràpita i en diferents per televisions comarcals. Condicionar carretera al Poble Nou. Adequar l’accès al mirador de la Torreta. Retirar rotondes a l’Avinguda els Esports i Sagrat Cor. Obrir el trànsit a la plaça del Mercat cap al carrer Gorria. Executar obres per evitar estancaments aigües. Rotondes davant del CAP i de la Ferretera del Barri. Pista d’skate. Creació de la figura del regidor de barri. Àrees canines amb condicions. Mercat nadalenc.
Àlex Cervera: Més places hoteleres, potenciar activitats turístiques durant tot l’any, potenciar turisme de muntanya, alberg a Matarredona, promocionar línia de ferry entre la Ràpita i les Balears, zona de caravanes al costat de la marina, wifi a tot el poble. Equipaments turístics a la Coves de Pipi. Polígons industrials en condicions. Ajudar al sector pesquer, creació de projecte per fer pinso de peix. Crear bancs de terres. Potenciar mercat amb comerços alternatius. Nou institut. Més cicles formatius. Traslladar escola hosteleria a la Ràpita, extensió de l’EOI a la Ràpita. Beques desplaçaments universitaris i als alumnes que excel·leixen. Dació en pagament, exempció per als propietaris que hagen entregat el pis. Recuperar el casal de joventut. Lloguer d’habitatges a parelles joves. Que tots els xiquets puguen accedir com a mínim a una entitat, pressupostos participatius. Revisar el pla de mobilitat. Asfaltar tram avinguda Codonyol cap al Serramar, i mancomunar serveis amb ajuntament d’Alcanar amb les urbanitzacions de Serramar. Arranjar carretera cap al Poble Nou, nova caserna de la Policia Local. Recuperar sitges del Museu de la Mar de l’Ebre.