La reactivació econòmica centra el debat electoral a Móra d’Ebre

CiU proposa destinar un fons anual per finançar el 50% del cost de seguretat social pels nous llocs de treball que es creen al municipi | La candidata socialista retreu al govern «contractacions amb poca transparència»

Publicat el 16 de maig de 2015 a les 11:30
Actualitzat el 16 de maig de 2015 a les 11:45

Els quatre candidats a Móra d'Ebre, amb els moderadors del debat. Foto: A.P.


El teatre municipal la Llanterna, de Móra d’Ebre, va acollir esta setmana el debat electoral entre els quatre candidats a les properes eleccions municipals, organitzat per Ràdio Móra d’Ebre – Cadena SER. El debat va estar marcat per la necessitat d’incentivar el teixit econòmic, comercial i turístic de la capital de la Ribera d’Ebre i va comptar amb la participació de Joan Piñol, que opta a la reelecció com a alcalde de Convergència i Unió; Francesc Launes, del PP –actual soci de govern-; Dolors Gurrera, del PSC i Cinta Agné, d’ERC.

Des del primer moment, el debat es va centrar en la projecció econòmica del municipi. En este sentit, els candidats del PP i del PSC van defensar que “actualment si una indústria es vol instal·lar a Móra d’Ebre no té lloc perquè l’INCASOL ha llogat el terrenys industrials a un agricultor”. Un fet que el candidat de CiU, Joan Piñol va refusar i va argumentar que “en qualsevol moment es podrien recuperar estes parcel·les ja que tan sols caldria pagar la inversió feta al pagès”. Piñol va reiterar que el procés administratiu per posar el sòl a disposició d’una nova empresa seria “d’unes dos o tres setmanes com a màxim”. Un argument que no va acabar de convèncer els dos grups, que van coincidir en destacar que “en altres llocs hi ha terrenys disponibles i buits”.

Un altre dels eixos centrals del debat va ser la necessitat de rellançar l’economia a la capital de la Ribera d’Ebre mitjançant el comerç i el turisme. En este sentit, la candidata d’ERC, Cinta Agné, va posar l’accent en “crear una oficina de turisme innovadora i potenciar esdeveniments com una nova fira del riu o que la Móra Morisca passe a ser anual”. D’altra banda, tant Gurrera com Piñol van coincidir en destacar en “la millora del castell i la navegabilitat a Móra d’Ebre”. En este sentit, el convergent va recalcar la proposta d' “invertir mig milió d’euros al castell i, potenciar una base de navegació permanent i apostar per una façana fluvial que siga un veritable balcó de l’Ebre. A tot això, el candidat del PP va afegir que caldria també augmentar el “turisme lúdic i cinegètic i promocionar les rutes de senderisme”.

D’altra banda, Piñol també va destacar que si seguix governant impulsarà la tasca d’un nou tècnic municipal que assessore als emprenedors i destinarà un fons anual per “finançar el 50% del cost de seguretat social pels nous llocs de treball que es creen a Móra d’Ebre”. Per la seua banda, Cinta Agné va posar l’accent en la formació, creant nous cursos i també una borsa de treball municipal.

Un altre punt de discussió del debat va arribar quan la candidata socialista Dolors Gurrera va acusar l’equip de govern actual de fer “les contractacions amb poca transparència” i va seguir, assegurant que “les actes de les juntes de govern arriben tard”. Piñol va respondre dient que des de secretaria mai s’ha fet cap informe contrari sobre contractacions i va destacar que “en legislatures anteriors també arribaven tard les actes”. Un estira i arronsa que va derivar també en acusacions mútues sobre el deute municipal. En este cas, Gurrera va titllar de “ridícules” les reduccions d’impostos que hi ha hagut en els darrers anys. Un fet que Piñol va respondre retraient que al 2011 hi havia un dèficit de 8,5 milions d’euros, una xifra que Gurrera va reduir fins a 6,5 milions.
 
PROPOSTES
Joan Piñol (CiU): Aposta per una nova façana fluvial amb grans vistes al riu, assumir un 50% dels costos de seguretat social de les empreses que contractin nous treballadors, reducció del deute municipal sense pujar els impostos.

Dolors Gurrera (PSC): Foment de la capitalitat de Móra d’Ebre, incentivant el comerç i el turisme. Mantenir el bon estat dels carrers i places. Fer un viver d’empreses. Posar en pràctica polítiques de participació i transparència.

Cinta Agné (ERC): Posa l’accent en els serveis socials. Nous plans d’ocupació, posada en marxa de nous cursos formatius, plans d’ocupació per a famílies necessitades i creació d’un banc de productes sanitaris i ortopèdics i un banc de temps per intercanvi de serveis. Posar en funcionament un viver d’empreses i agilització dels tràmits per obrir nous negocis.

Francesc Launes (PP): Augment de les activitats econòmiques i d’oci a Móra d’Ebre per tal d’exercir com a capital referent al territori. Explotar nous actius turístics com el senderisme o la caça. Oferta de nou sòl industrial perquè noves empreses puguin iniciar la seua activitat al municipi.