
Imatge de la compareixença de Montserrat i Martí acompanyats de tots els regidors del Govern municipal. Foto: S.C.
L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat i l'exregidor d'Urbanisme, Manel Martí han comparegut este matí acompanyats de tots els regidors del Govern municipal d'ERC per valorar l’arxivament del que es coneix com a ‘cas Carraus’, el cas de suposada corrupció urbanística que investigava la possible manipulació continuada en el temps (2008-2014) de 35 concursos públics d'obres de la localitat. Dijous passat el jutjat d’Instrucció número 4 d’Amposta en va decretar el sobreseïment provisional, el recurs sobre el qual caduca este dilluns, després de no haver trobat indicis de delicte.
“Se'ns va acusar de corrupció, prevaricació,... i es va arribar a imputar fins a 19 persones entre càrrecs polítics, treballadors municipals, empresaris i constructors locals”, ha recordat l’alcalde, el republicà Alfons Montserrat: “Ara ja podem dir que s’ha acabat d’una vegada per totes esta espasa de Damocles. Es podrà restituir la honorabilitat de tot un seguit de persones que hem estat afectades. Sentim alegria per totes les persones innocents i exemplars, per totes aquelles persones acusades injustament”, ha manifestat.
En este sentit, l’alcalde ha agraït el suport rebut per la ciutadania: “la interlocutòria de la jutje ens permet dir a tota esta gent que ens va fer confiança que no es van equivocar, que no hem defraudat esta confiança que van dipositar en nosaltres”, ha dit.
Segons Montserrat, el sobreseïment “fa palès la desproporcionalitat de l’actuació, sense tenir en compte la pena i el dolor patit per persones anònimes. Si ho volem entendre, hauríem de veure el context polític que està patint el nostre país”. L’alcalde ha recordat que el darrer 16 d’octubre va ser detingut “sense ordre judicial” de forma cautelar a les dependències de l’Ajuntament, juntament amb l’exregidor d’Urbanisme, Manel Martí, durant més de 15 hores.
Mesures contra la fuga d'informació
Montserrat ha reconegut que la denúncia , presentada inicialment de forma anònima i posteriorment en nom d’un militant de CiU d’Alcanar, Andreu Queralt, amaga un “problema greu” al qual el consistori “haurà de posar solució”. “Hem patit una sortida irregular de documentació i informació municipal que obeeix a interessos de tercers que i que al final ha anat en contra del propi ajuntament i del poble d’Alcanar”.
L’equip de Govern assegura, sense assenyalar persones concretes, que des de dins del consistori s’ha afavorit la sortida d’informació, per la qual cosa es “reforçaran tots el procediments” que tinguen a veure amb la documentació municipal, com ara “restringir i controlar els accessos a l’arxiu i millorar la seguretat del sistema informàtic”.
Relacionat amb este afer, l’alcalde també ha recordat l’episodi en què es va trobar un micròfon ocult al seu despatx. “Se fa molt difícil pensar que posar un micro enmig d’esta causa siga un fet independent i no tinga una correlació clara. Ho vam denunciar, però no tenim constància que s’haja produït cap investigació al respecte”, ha lamentat.
A més d’estes mesures, l’equip de Govern tampoc descarta emprendre accions legals contra els promotors de la denúncia: “Són decisions que s’han de prendre en fred. Al setembre i d’una manera més distant i freda ja ho valorarem. El que ha passat es greu, però hem de veure si estos fets greus són susceptibles d’una penalització jurídica o no”, ha declarat Montserrat.
L’Ajuntament d’Alcanar continua a dia d’avui sense secretari i interventor propis. “La denuncia ens ha comportat un problema important en la marxa del dia a dia. Hi havia la percepció que ser secretari o interventor a Alcanar tenia un risc. Esperem que ara la situació es normalitze a partir de setembre”, ha manifestat l’alcalde.