
Els Consells Comarcals del Montsià i del Baix Ebre aprovaran este dijous en els seus plenaris respectius els estatuts del futur Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate). Un ens que actuarà en els àmbits de la salubritat pública, els residus, l’entorn natural, assistència tècnica als municipis i, a més, se n’encarregarà de la gestió de la Reserva de la Biosfera. Com a constraprestació es dissoldran 5 consorcis que actualment operen en alguns d’estos àmbits (el CODE, el consorci de residus del Baix Ebre, el consorci de residus del Montsià, el consorci de la Serra del Baix Cardó i del Tossal de Montagut, i el consorci de l’Espai Natural del Montsià), la qual cosa permetrà un estalvi d’uns 1,25 MEUR anuals.
“No ha estat fàcil. La redacció d’este document constitutiu s’ha negociat en el darrer any i mig”, ha destacat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler. L’anunci que avui s’ha visualitzat ha estat possible gràcies a l’acord polític entre els grups comarcals de CiU i PSC per a l’aprovació d’estos estats.
El Copate arrancarà de moment sense els Consells de la Ribera d’Ebre ni de la Terra Alta, tot i que la voluntat és que s’integren per participar en alguns dels serveis que s’ofereixen. “Este consorci pretén ser el paraigües de l’àmbit ambiental de les Terres de l’Ebre. Té una clara vocació supracomarcal, inicialment de Baix Ebre i Montsià, però també vol aglutinar més aviat o més tard als Consells de Terra Alta i Ribera. Tàcitament és un futur departament de Medi Ambient de la futura vegueria de l’Ebre”, ha remarcat Soler. El fet que el Copate prevegeu que els municipis puguen demanar la gestió de tots o només alguns dels serveis fa preveure que l’adhesió propera com a mínim de la Ribera d’Ebre que no hi participarà en l’àmbit dels residus. La Terra Alta també estudia l’opció.
La creació del consorci comportarà un llarg procés que implicarà anar dissolent cadascun dels 5 consorcis preexistents per aglutinar les noves àrees. Però la primera que s’aprovarà, precisament, és nova i és la que s’encarregarà de gestionar la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.
En l’àrea de residus, els consells del Montsià i Baix Ebre ja treballen junts arran de l'ampliació de l'abocador del Mas de Barberans , “però el Consorci permet una vinculació formal a través d’este paraigüe legal”, ha destacat el president comarcal del Baix Ebre.
Des de l’àrea de salubritat Pública, s’abordaran els tractaments de mosca negra i mosquit amb l’objectiu que els ajuntaments del Delta paguen menys del que paguen actualment per la campanya i “tindre blindades dos plagues que ens afecten de forma negativa a la vocació turística i la pressió econòmica que tenen els ajuntaments”, segons Soler. En les àrea d’entorn natural es redactaran els plans forestals que actualment fa el CODE i d’una altra banda l’àrea d’assistència tècnica assessorarà els consistoris en matèria de sanejament o plans energètics, entre d’altres.
En base a xifres del 2011 esta estructura permetria estalviar 1 MEUR (800.000 euros en base les dades de 2012) més 250.000 euros de reducció en “sinergia administrativa”. En este sentit Soler ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat als actuals treballadors d’estos consorcis. La nova llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions locals (ARSAL) no permet que els consorcis contracten directament personal, però ha remarcat que el Copate “es nodrirà del personal dels consorcis preexistents”, una qüestió que legalment no s’ha pogut incloure als estatuts, però si en el seu preàmbul : “aquí està la nostra paraula i de tots aquells que demà ho votaran”, ha afegit.
Un Junta General conformada pels alcaldes que formen part de les comarques consorciades regirà el nou consorci. La junta tindrà un sistema ponderat de vots en preferència als municipis que tenen gestió en 5 àrees. Baix Ebre i Montsià tindran 9 vots cadascun. La fórmula del vot ponderat s’extreu en un 50% dels numero de vots a partits, 30% del nombre d’alcaldies per partit i el 20% dels regidors per partits. La seu del Copate es trobarà a Amposta, al Consell Comarcal.
A la presentació han assistit el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martin, l’assessora en temes ambientals del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Imma Juan, i l’alcaldessa de Tivenys, Maria Beltran, l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor, i la tinent d’alcalde del Mas de Barberans, Cèlia Lleixà, entre d’altres representants institucionals i polítics.