Més de 8.500 militants d'Esquerra Republicana decidixen este divendres si avalen el preacord amb el PSC per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat o si el rebutgen i caldrà una repetició electoral. A les 10 h del matí comença una consulta telemàtica i vinculant que s'allargarà fins a les set de la tarda.
Les bases d'ERC poden votar sí, no o abstenció a la següent pregunta:
"Estàs d'acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la convenció nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?"
En este context Joan Roig, alcalde d'Alcanar, ha fet públic el seu no rotund a donar el suport necessari a Salvador Illa i fer-lo president. Al seu entendre "no hi ha cap garantia de materialització dels acords" i no creu que tot plegat porte cap a l'objectiu final del partit: aconseguir la independència.
Creu que el PSC no complirà cap dels acord que ha presentat al seu partit dient que "hi han intentat i no ha pogut ser" i recrimina que amb la llei d'Amnistia de moment "hi ha més policies indultats que no pas polítics i activistes". Per tot plegat i com es pot llegir en el següent fil de X votarà no a investir Salvador Illa.
Això de "hem d'aprofitar la conjuntura" perquè Illa serà president de la Generalitat amb el nostre vot o sense el nostre vot és francament decebedor. Honestament, prefereixo que el nostre vot no serveixi per fer illa president, sota cap condició.
— Joan Roig Castell (@J_Roig_Castell) August 1, 2024
Quan finalment entendrem que els acords no es materialitzaran per indisposició política i impossibilitat jurídica, haurà transcorregut almenys mitja legislatura amb el PSC governant de forma còmoda al parlament i al Congrés. El PSC més gran i natros més menuts.
— Joan Roig Castell (@J_Roig_Castell) August 1, 2024
Altres perfils ebrencs del partit com Albert Salvadó, Adam Tomàs o Joan Alginet s'han pronunciat els darrers dies a favor del sí.
Els principals punts del document acordat entre republicans i socialistes són un finançament singular que Esquerra definix com un "concert econòmic solidari", la promoció del català amb la creació d'un Departament de Política Lingüística, una convenció sobre la resolució del conflicte polític amb l'Estat i la continuïtat de diverses polítiques impulsades en esta legislatura pel govern de Pere Aragonès. La resposta, la tindrem esta tarda a partir de les 19.30 h. La direcció d'ERC compareixerà a la seu del partit per informar dels resultats i valorar-los.