Plantada dels treballadors de l’'Ajuntament d'’Ascó a l’'aperitiu de Nadal

Publicat el 23 de desembre de 2012 a les 20:05

El motiu, les mesures imposades pel Decret Llei sobre mesures d'austeritat que obliga, d'una banda, a prescindir de la paga extra de Nadal als consistoris i, de l'altra, a la reducció de sous en un 5 %. "Ens van traure el 5 % del sou i enguany ens han tret la paga extra de Nadal. Creiem que l'Ajuntament d'Ascó, amb els pressupostos que té, podria buscar mesures per evitar-ho", afirma un dels treballadors de l'Ajuntament, Joan Pérez.

Efectivament, l'Ajuntament d'Ascó, que governa sobre una població d'uns 1.700 habitants, té uns pressupostos equiparables als de poblacions molt més grans, com Amposta, la Ràpita o Deltebre; de fet, pot arribar a multiplicar per 4 o per 5 els comptes anuals de la majoria de poblacions de dimensions similars. Entre 2008 i 2010, la mitjana ha estat de més de 10 milions d'euros de pressupost consolidat, tot i que al 2012, els darrers comptes aprovats, eren de 15,9 MEUR (els més grans van ser els de 2011, amb 19,5 MEUR). Això s'explica perquè a Ascó, vora 3 quartes parts dels ingressos pressupostats provenen dels impostos directes com ara l'IAE o l'IBI, sobretot els que paga la central nuclear. Des de fa 2 anys, a més, l'equip de Govern ha estat pioner en l'impuls dels Pressupostos Participatius, mitjançant els quals els veïns decideixen responent una consulta, d'entre una sèrie de propostes de la gent del poble, a què volen que es destine una part dels pressupostos, enguany 400.000 euros, el doble que el 2011.

Paradoxalment, els treballadors es queixen que mentre "hi ha càrrecs de confiança que cobren 30, 40 o 50 mil euros l'any i que continuaran cobrant la paga extra, els funcionaris cobren 1.200 o 1.300 euros o fins i tot, membres de la brigada, cobren 800 euros. L'olla ja fa temps que ha començat a bullir i arriba un moment que dius prou", rebla Pérez. Segons aquest treballador de l'Ajuntament, la plantada a l'aperitiu "no va ser una protesta organitzada", sinó que simplement "és una mostra del malestar que es viu entre el personal". Fins i tot, assegura, "s'han arribat a tornar 4 cistelles de Nadal". Amb tot, no descarta que en les properes setmanes es produïsquen accions similars.

"L'Ajuntament s'escuda en el fet que es veu obligat a complir amb aquest Decret, però només ho han explicat al comitè d'empresa. Nosaltres demanem que no s'amaguen i que vinguen a explicar-ho a tots els treballadors. Si vénen i ens donen una explicació raonable, segurament ho entendrem. Els treballadors de l'Ajuntament d'Ascó som tots gent del poble. Creiem que, tenint en compte els pressupostos amb què treballa, el consistori hauria de vetllar perquè tots estiguem a gust", sentencia Joan Pérez.

De fet, aquests dies la premsa explica la picaresca d'alguns ajuntaments catalans per burlar el decret que suspèn la segona paga extra de l'any a tots els funcionaris, i poder compensar als seus treballadors la paga extra. És el cas de Barcelona, Lleida, Malgrat de Mar o Salt, que han buscat fórmules per pagar a partir del gener part o la totalitat de la paga d'estiu, alguns abans de Reis. A les Terres de l'Ebre, Tortosa ha optat per recuperar el complement de productivitat al 6 % de la massa salarial bruta, tal com estava pactat en el conveni. A diferència de l'any passat, en què el pagament es va fer efectiu a l'abril, el complement s'abonarà durant aquest gener, per mitigar els efectes del no cobrament de la paga de Nadal.

Foto: diariodekayac.es