Una jornada així sol començar al bar de la Cambra. És el millor emplaçament per copsar d'una ullada què es cou i com estan les relacions. Tot plegat, al més pur estil Llúvia de estrellas del Bertín Osborne, comencen a aparèixer alguns dels top ten de l'hemicicle. L'aguaita.cat busca posició de vista privilegiada en un racó. Dos taules enllà, l'imputat en una de les ramificacions del cas Mercuri sobre corrupció urbanística a Sabadell, el número 2 dels socialistes, Daniel Fernández, pren un cafè amb llet que sembla difícil d'engolir. Just en este moment, pel 3/24 s'ofereixen noves dades del cas que ha esquitxat la cúpula socialista, però ningú no està atent a la pantalla. A la mateixa taula, l'ebrenca Núria Ventura conversa distesament amb els companys de grup, on s'hi troben l'alcalde de Lleida, Àngel Ros i la diputada Rocío Martínez-Sampere. Mentrestant, els altres tres ebrencs, Meritxell Roigé i Annabel Marcos (CiU) i Lluís Salvadó (ERC) es troben reunits encara amb els seus respectius grups.
Arriben ara a la cafeteria, encara mig desorientats, els tres membres de la CUP. Barrejats entre periodistes i Mossos a la barra, el cambrer els crida l'atenció. "Vostè és diputat", li diu al Quim Arrufat, "no cal que faci cua". Georgina Rieradevall vesteix la samarreta verda en contra dels desnonaments; David Fernández, la groga, per una educació pública de qualitat. Tothom els mira de reüll, són un toc de color en aquest Parlament sempre tan protocollari. Fora, al passadís, i també a l'altra banda del planeta ideològic, apareix com una exhalació, amb una càmera -amb coratge- apegada a la boca, Alícia Sànchez Camacho. Ella sembla gelosa, perquè ara hi ha molts focus que es dirigeixen cap a Mas i la seua parella mediàtica de moda, Junqueras. Els mitjans es peguen colzades per copsar qualsevol detall d'aquest idilli de futur incert.
Sona el timbre
S'apropa l'hora de l'inici del Ple, que s'avisa amb un timbre, com al pati del collegi. Entre concentrats, confosos i apressats, els quatre diputats als quals les urnes han encomanat fer escoltar l'Ebre al Parlament en la legislatura més difícil acudeixen a la constitució de la cambra. Lluís Salvadó s'escola entre les càmeres tot just acabada l'última reunió, abans de l'obertura de la Cambra, amb Oriol Junqueras. Mas i Duran arriben junts; Roigé i Marcos, també. S'han llevat a les 5 del matí per acudir juntes com ja feien en la legislatura passada. Ventura, la més veterana dels ebrencs ve també en vehicle propi. Durant una sessió solemne i massa poc àgil, els periodistes fan broma continuada a la sala de premsa mentre es duen a terme les laborioses votacions dels membres de la mesa, al voltant de la figura de Dolors Montserrat (PP) i de tots els cognoms que es van citant a votar. En acabar, l'aguaita.cat copsa les primeres impressions dels representants de l'Ebre a l'hemicicle. A cap dels quatre no els ha estat massa complicat aventurar que l'establiment de mesures per lluitar contra la desocupació, especialment a les Terres de l'Ebre, i el referèndum, seran els dos ítems prioritaris que marcaran la que potser serà l'última etapa legislativa en l'Espanya actual. "Hi ha dos temes pels quals cal lluitar: un pla de xoc contra l'atur a l'Ebre, perquè és un territori molt castigat i hi ha poques possibilitats de generar nous llocs de treball, i també contra la pobresa, perquè hi ha un 38 % de persones en risc d'exclusió social i cal una inversió pública i mesures contundents", afirma Núria Ventura. Del mateix parer és la convergent Anabel Marcos: "La prioritat és la sortida de la crisi sí o sí, necessitem un impuls econòmic que ja s'està fent des del Govern, i també des del Parlament de Catalunya ho intentarem. La nostra prioritat és ajudar els emprenedors i la gent que ho passa pitjor". La seua companya de grup, Roigé, ha recordat que calen mesures per sortir de la crisi, al territori i al conjunt del país, "però hem de tenir en compte que les finances de la Generalitat són les que són", advertia. Per la seua banda, Lluís Salvadó, que serà nomenat portaveu del grup republicà, recorda que "cal un gest de responsabilitat per trobar fórmules alternatives que eviten el desmantellament de l'estat del benestar i que aquesta situació de crisi tingue com a conseqüència més patiment".
Finalitza la sessió i la foto de portada amb els quatre diputats de l'Ebre immortalitzats per a la posteritat costa de fer. Costa de reunir-los i també que els diputats de Girona hi ha grups que fan coa per a la foto en funció de la territorialitat els deixen lloc al mig de l'escena. El delegat de Govern a l'Ebre truca a Annabel Marcos. Lluís Salvadó, atrafegat, desapareix de sobte. Haurà anat a tancar el pacte?