Quins ebrencs es beneficiaran de la llei d'amnistia?

Així afectarà l'aprovació de la norma els encausats ebrencs pels fets de l'1 d'Octubre

Les càrregues policials durant el referèndum de l'1-O de 2017 a la Ràpita
Les càrregues policials durant el referèndum de l'1-O de 2017 a la Ràpita | Sofia Cabanes
31 de maig del 2024
Actualitzat el 03 de juny a les 11:33h

El Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament este dijous, 30 de maig, la llei d'amnistia. Després de cinc mesos de tramitació i d'un veto del Senat, la llei ha obtingut 177 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, Podem, PNB, BNG i Ábalos) i 172 en contra (PP, Vox, CC i UPN) i ha quedat llesta per a la seua publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Un cop publicada al BOE, la norma quedarà en mans dels jutges, que disposen de dos mesos per aplicar-la. 

Entre els encausats que se'n poden veure beneficiats vuit ciutadans de La Ràpita i quatre polítics ebrencs, acusats pels fets de l'1 d'Octubre.

Esquerra Republicana de les Terres de l'Ebre desitja que l’aplicació de l’amnistia tingui un efecte immediat en els represaliats ebrencs segons ha comunicat tan bon punt ha conegut l'aprovació de la llei. El president de la Federació de l’Ebre, Albert Salvadó s’ha mostrat satisfet amb l’aprovació de la llei d’amnistia; i molt esperançant en què la seua aplicació tinga un efecte immediat en els represaliats ebrencs, entre els quals hi ha els republicans rapitencs, Lluís Salvadó, encausat per la preparació del referèndum de l’1 d’octubre; i Josep Caparrós i el mateix Albert Salvadó, per la celebració del referèndum a la Ràpita. També afectarà a la xetolina Carme Forcadell, expresidenta del Parlament de Catalunya.

Albert Salvadó ha afirmat que “l’aprovació de la llei d’amnistia és molt bona notícia, una victòria de país; i els catalans i les catalanes ens hem de felicitar perquè hem guanyat una batalla que fa quatre dies semblava impossible i que era imprescindible per continuar avançant. Significa una derrota del règim del 78 davant el reconeixement de la injustícia de les seves sentències i actuacions en la causa general contra l’independentisme”.

Salvadó s’ha mostrat convençut que “els delictes pels quals estem acusats estant emparats en la llei, d’aquí que comporti un punt d’inflexió claríssim per a les nostres causes judicials”. Tanmateix, s’ha mostrat prudent perquè “tenim un dels poders de l’Estat, la judicatura, que no és neutral i sempre pren part des de l’àmbit polític més dretà; i una vegada més, intentaran dilatar al màxim l’aplicació de la llei”. Albert Salvadó té clar que “el procés per aconseguir el referèndum d’autodeterminació i la independència del nostre país seguirà avançant. I ara ho podrem fer en igualtat de condicions perquè mentre hi ha repressió això és impossible”.

Lluís Salvadó, que havia de ser jutjat el 2 d’octubre vinent, ha manifestat que “és una fita històrica. Cal fer un agraïment a totes aquelles persones que mai han defallit, han estat al costat dels represaliats i han treballat per fer realitat l’Amnistia. Esperem que, ara sí, es faci justícia per a tots els independentistes, i que no haguem d’afrontar un judici per uns fets que ni eren, ni són delicte”. Salvadó s’ha mostrat expectant sobre l’aplicació judicial de la llei, “esperem que tots els represaliats se’n puguin beneficiar, però ja sabem que al món judicial hi ha gent que sempre intenta complicar les coses als independentistes”.  Per acabar, ha apuntat que malgrat tots els entrebancs, “continuarem fent via per poder exercir lliurement el dret democràtic a decidir i assolir la independència”.

Josep Caparrós, encausat per la seva actuació com a alcalde de la Ràpita l'1 d'Octubre, també s’ha mostrat content per l’aprovació de la llei d’amnistia. “Posa les coses al seu lloc i significa que els problemes polítics s’han de resoldre políticament i no judicialment”. Ha manifestat abans d’advertir que  “avui és un dia important però no definitiu, perquè a partir d’ara cal comprovar si els jutges acaten i apliquen la llei del poder legislatiu amb els terminis i els supòsits que fixa la llei; o bé, fan la seva pròpia interpretació i l’intenten aplicar de manera diferent”. Per a Caparrós, amb l’aprovació de la llei d’amnistia es posa judicialment el comptador a zero, “i és l’inici de la següent etapa que és la d’aconseguir el referèndum que permeti donar la llibertat al poble de Catalunya”.

També, la xertolina Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, condemnada a 11 anys i mig d'inhabilitació per sedició. Amb l'aprovació de la llei d'amnistia se li retiraran tots els delictes.

Josep Canício, advocat dels ciutadans imputats pels fets de l'1 d'Octubre a la Ràpita, en declaracions a este mitjà afirma que per una banda, l'amnistia obre una porta a l'esperança, a què les causes dels 8 ciutadans que resten obertes s'arxiven i siguen amnistiables, però per l'altra demana prudència ja que "la llei encara està molt verda i no podem saber si és posarà al mateix nivell als ciutadans rapitencs que es van encarar a la Guàrdia Civil i als agents que van agredir a la ciutadania. "Tot sembla indicar que si es perdona a uns, cal amnistiar també l'altra part", explica Canício. També creu que és massa aviat per afirmar qualsevol certesa ja que hi han sectors polítics, com ja s'està veient, que voldran recórrer la llei i la poden portar fins al  Tribunal Constitucional

Isa Castells i Càndido Jornet, de Juristes per les Llibertats que han treballat a la resta de causes dels imputats a les Terres de l'Ebre declaren que "la llei aporta l'esperança que tots els ebrencs amb causes obertes se'n puguin beneficiar, però que ells ja han aconseguit l'absolució de tots els seus representats i, per tant, ja tenen les causes guanyades". Tot i això, entomen l'aprovació de la llei amb alegria i de bon grat.